4/15/2013

Destroy Me and then Unravel Me


Knihy: Destroy Me, Unravel Me
Autorka: Tahereh Mafi
Série: Shatter Me
Díl: 1,5. (Destroy Me), 2. (Unravel Me)
Anotace (obsahuje spoilery na Shatter Me!!!!):
Destroy Me:
V Shatter Me Juliette unikla od Reestablishmentu díky tomu, že svedla Warnera a následně ho střelila do ramene, ale jak se dozví v Destroy Me, Warnera se nedá tak lehce zbavit...Zpátky na základně, uzdravující se ze svého skoro smrtelného úrazu, musí Warner dělat vše, co je v jeho moci, aby měl plnou kontrolu nad svými vojáky a potlačil jakékoliv známky rebélie v sektoru. Jeho první prioritou ovšem je najít Juliette, přivést jí zpět a zbavit se Adama a Kenjiho, dvou zrádců, kteří jí pomohli uniknout. Ale když náhle přijede Warnerův otec, vrchní velitel Reestablishmentu, aby napravil synovy chyby, je jasné, že má úplně jiné plány s Juliette. Plány, které Warner nesmí dovolit. 
Destroy me je novella z pohledu Warnera, která spojuje Shatter Me s druhým dílem-Unravel Me.
knižní trailer (já vím, že tam Warner vypadá starší než 19, ale uznejte, že jinak je dobrý):

Unravel Me:
Tik
Tik
Tik
Tik
Tik
Je skoro čas na válku. Juliette utekla do Omega Point. Je to místo pro lidi jako je ona – lidi s nadáním – také to je velitelství odboje proti režimu. Konečně je volná od Reestablishmentu, od jejich plánů použít jí jako zbraň a konečně může milovat Adama. Juliette ovšem nikdy nebude volná od jejího smrtícího doteku nebo od Warnera, který jí chce víc než ona si kdy dokázala představit. Juliette si musí vybrat mezi tím, co chce a tím, co je správné. Rozhodnutí, které se týkají vybráním si mezi jejím srdcem a Adamovým životem.



Ještě jednou chci upozornit na to, že v této recenzi bude nejspíš hodně spoilerů na první díl, takže dokud nepřečtete Shatter Me, tuhle recenzi nečtěte.

Původně jsem si myslela, že po dlouhé době sem dám recenzi na něco jiného než knihy, které jsou z obyčejného života. Tenhle plan mi skoro vyšel, dokud jsem si neotevřela bloggera a nezjistila, že druhá přednastavila recenzi na Touch of Death, která je o dívce, která dotykem způsobuje smrt. Shoot. Originalita mého počinu jde do háje, na druhou stranu, recenzi jsem napsala a troufám si říct, že Destroy Me a Unravel Me byly lepší 
Vítejte u čtení jedné neoriginální recenze na velmi originální knihu.
Ano, trvalo mi dlouho než jsem se ke čtení celé Shatter Me série dostala a teď lituji, že to nebylo dřív (třeba při HG mega mánii), ale lepší někdy než nikdy, ne?
Každou knihu série jsem četla přesně jeden den několik hodin a vždycky mi dělalo nesmírné potíže knihu položit a jít dělat něco jiného. Kvůli Unravel Me jsem vůbec nespala a když už, tak se mi zdálo jak za a) na někoho střílím nebo b) z nějakého důvodu všude píšu Team Warner (bohužel nelžu, přísahám, že se mi to opravdu zdálo). Jsem blázen. Jsem naprosto normální a absolutně nekopíruji styl přeškrtávání písmen.
Tímto se dostáváme ke stylu psaní, který naprosto skvělý a originální, Tahereh Mafi (snad jsem nespletla její jméno) píše krásně úvahově, používá skvělá přirovnání a hlavně vždy dokáže zvláštním způsobem naprosto přesně všechno vystihnout. Závidím jí.

Dále tu máme děj. Destroy Me je e-novela, tzn. je velmi krátká, ale já jsem si užila každé, když to přeženu, písmeno. Teď asi ode mne očekáváte, že tady začnu vzdychat nad Warnerem, ale to se mýlíte, k tomu se totiž dostanu až za chvíli :). Kniha sleduje Warnera od konce knihy (tzn. když na něj Juliette vystřelila), někam do poloviny Unravel Me, což nevíte, dokud si Unravel Me nepřečtete. Naštěstí tu nejsou žádné nám již známé rozhovory (nesnáším, když musím jeden rozhovor úplně zbytečně dvakrát) a tomuto "zápornému" hrdinovi se doslova a do písmene dostanete pod kůži a je vám ho líto a to hodně. Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.Nesnáším jeho otce.  Na konci Destroy Me byla ukázka z něčeho, co se jmenuje Warner's files a já to chci, moc. Teď si připadám jako psychopat  jsem úplně normální, protože jsem včera na čtvrtku vůbec nepsala citace tuší, abych je následně přeškrtala a zapomněla se věnovat svému gotickému obrázku do výtvarky, jo, profesorka ze mě bude mít radost. Zpět k Destroy Me, tato kniha určitě patří mezi nejlepší mezidíly, co jsem četla, protože k něčemu je, proniknete víc do hloubky příběhu a postavy a od toho tu mezidíly jsou.
Unravel Me nemá už ten pomalý rozběh Shatter Me a celá kniha je naplněna akcí , samozřejmě ne na každé stránce se něco děje, ale v kterých knihách ano? Navíc četbu těchto "nudných" kapitol vám značně usnadní již výše zmíněný styl psaní a fakt, že víte Warnerovo křestní jméno, které není totalním zklamáním (závorka obsahuje spoiler na Zavrženého : přirovnám třeba k situaci, když se dozvíte, že Patchovo pravé jméno je Jev, tolik jmen na světě je a on se jmenuje Jev...no comment), dokonce je víc než to, mě se jeho jméno strašně líbí a podle mě se k němu hodí (taky nepomáhá, že znám několik hezkých herců s tímto jménem). Další bonus knihy je, že se zde nachází několik pro mě naprosto neočekávaných zvratů.
Knihy prostě neodložíte.

Teď přichází moje oblíbená část- postavy. Juliette jsem měla o hodně radši v druhém díle, protože si konečně uvědomila, jak důležité je, záviset sama na sobě a důvěřovat si. Adam mě jako vždy iritoval, prostě jeho postavu nemám ráda, chvilkama mi přijde ufňukaný, jo jasně miluje jí bla bla bla, koho to zajímá, navíc jeho myšlenkové pochody v některých situacích mi asi navždy zůstanou záhadou. Toto neznamená, že chci novelu z jeho pohledu, abych ho pochopila. Abych shrnula moje názory na Adama, na mě je moc kladná postava, nejsou zřetelné žádné větší vady, kromě evidentně chybějící části mozku.
V průběhu Unravel Me jsem si také dost oblíbila Kenjiho, kterého jsem v Shatter Me vnímala jako naprosto nepodstatnou postavu. On byl zdrojem vtipu celé knihy a i když mi občas vadilo, že mluví sprostě pořád dokola používá, stejně jako ostatní postavy, jedno a to samé sprosté slovo, většinou jsem se u dialogů s ním smála.
Nakonec Warner (vím, že je v knize ještě asi stopadesát dalších postav, ale to bych u toho počítače seděla do zítřka a i když to tak občas nevypadá, přeci jenom mám nějaký život J). Moc děkuji Tahereh za Destroy Me, bylo zvláštně skvělé vidět, co se děje uvnitř Warnerovi hlavy, co doopravdy stálo za jeho činy, proč je takový, jaký je. Možná jedna část mého já si opravdu moc přála, aby opravdu byl taková zrůda, jako se na první pohled zdál, protože potom by jeho vztah k Juliette v druhé knize byl opravdu moc moc zajímavý, ale možná je lepší, že ne všichni mají stejné sklony k sadismu jako já J. Díky Bohu Tahereh Mafi za kapitolu 62 a vlastně za celou sérii, protože je skvěle napsaná a lepšího záporňáka nenajdete.
Teď mě omluvte, musím se jít zahrabat z další skvěle zakončené knihy, která je vlastně jako droga, protože chcete víc, ale jste na detoxu a nejspíš do toho spadnete až na konci roku (tzn. když vyjde třetí díl).
Právě teď jsem si po sobě přečetla ty poslední řádky a myslím, že to je jasný ukazatel toho, že bych měla jít spát, takže dobrou noc, určitě si Destroy Me přečtěte ještě před Unravel Me, doufám že se vám série bude líbit.

hodnocení platí pro obě dvě knihy
P.S. určitě se na youtubeu koukněte na jakýkoliv rozhovor s Tahereh Mafi, protože je hodně vtipná :)

1 komentář:

  1. Čítala som Shatter me a bolo to skvelé! Veľmi sa teším na ďalšie časti 8)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...