10/04/2012

Hněv bohů



Kniha: Hněv bohů
Autor: Rick Riordan
Série: Kronika Cartera Kanea
Díl: Druhý
Anotace (nakladatelství Fragment):
Jmenuji se Carter Kane a společně se sestrou Sadie jsem odhalil tajemství naší rodiny. V žilách nám koluje krev pradávných faraonů a zdědili jsme talent egyptských mágů. S kouzlením azaříkáváním teprve začínáme, a to na poražení protivníků, nestvůr, nebezpečných mágů a rozzlobených egyptských bohů nestačí. Naví se v kouzelné říši probouzí ten nejhrozivější soupeř: had Apop, který chce nastolit vládu věčného chaosu. Musíme najít tři části kouzelného svitku a probudit boha slunce Rea. Kde ale starého boha hledat?

Na záchranu svta zbývá jen někoik dní a čas se už začal odpočítávat... Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových.


Recenze může případně naspoilerovat první díl
Egyptští bohové hlásí comeback!
Rick Riordan je proslulý především svou sérií o potomkovi řeckého boha moří, Poseidona, známého též pod jménem Percy Jackson. Celá pěti-dílná série si po celém světě dokázala získat mnoho jak mladších tak starších fanoušků, kteří s Percym strávili pět let bojem proti Kronovi. Ale trochu méně známá série, zastíněná již výše zmíněním Percy Jacksonem, pojednává o trochu jiné, přesto velmi staré mytologii. Už jste slyšeli někdy o bozích Egypta? O bohu slunce Re? Dozajista ano. A Rick se nám do druhé velmi oblíbené a velmi známé mytologie pustil s grácií sobě vlastní a dokázal opět vytvořit kouzelný svět s výbornou zápletkou a skvělými hlavními hrdiny.


Příběh začíná pár měsíců po Rudé pyramidě, kdy Carter a Sadie odhalili tajemství svého původu, proč museli vyrůstat rozděleně a za jakých okolností a proč zemřela jejich matka. Utkali se s bohy, setkali se s přáteli i nepřáteli, naučili se magii a mnoho dalšího, převážně spojeného s magií. Oživili New Yorský nom a od zimy získaly díky nahrávce několik nových studentů, které začali vyučovat. Ale jak to tak vypadá, po čtvrt roce klidu (tedy, ve smyslu když se učíte magii, která je zakázaná ostatními mágy) je opět osud světa v rukou sourozenců Kaneových.

Noví hrdinové
V minulém díle kroniky Cartera Kanea jsme si mohli zamilovat Cartera, Sadie či Bastet. V druhém díle se setkáváme již s větším množstvím postav, ať se jedná o bohy či o mágy, kteří přišli do New Yorského nomu, aby se naučili kouzlit. A přestože se objevuje poněkud velké množství nových postav, nevzniká v nich něco jako zmatek a to samé platí i pro bohy.

Když už jsem u bohů, nesmím zapomenout podotknout, že Rickův styl vyprávění mytologie je naprosto nepřekonatelný. Nejen, že je vtipný, ale člověk si opravdu vštěpuje fakta z ( v tomto případě egyptské) mytologie a získává tím velmi potřebný a užitečný všeobecný přehled.

Egypt vs. Řecko
Za svůj život jsem se setkala s lidmi, kteří Řecko a řeckou mytologii jaksi preferovali před egyptskou. Tento pohled na věc může hodně lidem, kteří zvažují četbu této knihy (potažmo celé série), odrazovat. No musím vám říci, že díky Rickovi si oblíbíte jak řeckou (římskou), tak egyptskou mytologii.

Kouzelné na celé téhle sérii je, jak tyto dvě (tři) mytologie, či příběhy/pověsti, koexistují vedle sebe. Při zmínce o světu řeckých bohů se mi vždy objevil na tváři úsměv.

Všechny knihy od Ricka mají skvělý styl psaní, výbornou zápletku a hlavní hrdiny, které si dozajista oblíbíte. Rickův styl psaní je skvělý, úžasný, výborný... asi už máte představu, že?

A taktéž je to u překladu. Všechny knihy od Riordana mají výborný překlad, který se čte pomalu lépe, než originál.

Abych to shrnula, tato kniha je rozhodně hrdý zástupce Rickových mytologických knih, které zaujmou jak mladší, tak starší čtenáře a rozhodně oslní svou nepředvídatelnou a zamotanou zápletkou okořeněnou trochou toho Egypta a výborným překladem. Tuto knihu mohu vřele doporučit všem, kteří se s Rickovými knihami již setkali, ale i těm, kteří o něm slyší poprvé, ale mají rádi mytologii podávanou velmi zábavnou a skvělou formou. 

4,5 sovičky
Touto cestou bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit zde.

Zdroje: obrázky v recezni jsou oficiální stránky Kroniky Cartera Kanea
Anotace náleží nakladatelství Fragment

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...