10/16/2012

Bohové Olympu - Neptunův Syn



Kniha: Bohové Olympu - Neptunův Syn
Autor: Rick Riordan           
Díl: Druhý
Série: Bohové Olympu
Anotace (nakladatelství Fragment):Ztracený Percy Jackson se vrací zpět! Ztratil však paměť a neví, kdo je, odkud přišel a jaké je jeho poslání. Z hlubokého spánku se probudil u vlčice Lupy, která jej poslala do Tábora Jupiter, římské obdoby Tábora polokrevných. Všichni kolem ho považují za syna boha Neptuna, římského boha moří.
Společně se dvěma členy tábora je vyslán na Aljašku. Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata, kterého uvěznili obři? Jaké další nebezpečí čeká Percyho, kterému se během cesty začíná vracet paměť?

Percy Jackson je zpátky!
Ano dočkala jsem se, Percy je zpátky! Málem jsem se rozbrečela štěstím, když jsem zjistila, že první kapitola je psaná z jeho pohledu. Ano, je pravda, že se celá knížka netočí jenom kolem něho, ale to mi ani trochu nevadilo, hlavně že tam byl a že si pamatoval Annabeth :D. Mně stačí ke štěstí málo.
Jenom takové drobné upozornění hned na začátku, může se stát, že najednou naprosto odběhnu od tématu a začnu vzdychat nad Percym, takže až taková chvíle nastane, neprotáčejte oči a neříkejte : ,,A je to tu zase." místo toho si s úsměvem řekněte ,,Chudák Nora její láska k Percymu nemůže mít šťastný konec, vždyť má Annabeth!" Tak to je k upozornění vše. Budu se snažit vyvarovat se spoilerům a kdyby se tam přece jenom nějaký ocitl, bude označený. Recenze Vám nenaspoileruje předchozí díl, protože to na sebe přímo nenavazuje, ale to neznamená, že si můžete přečíst Neptunova syna před Proroctvím. Tak teď konec  bezhlavého tlachání a honem k příběhu.



Vítejte v táboře Jupiter 
Příběh začíná Percyho útěkem před dvěma Gorgonami, které ne a ne umřít. Vždycky když je svým mečem propíchne, na chvíli zmizí, ale potom tu jsou zase a jsou připraveny zaútočit. Když to trochu zkrátím, jeho útěk ho přivede až do tábora Jupiter. Zde žijí polobozi, kteří mají za rodiče/předky římské bohy. Chvilka vzdělání: Římané převzali i bohy od Řeků, pouze je přejmenovali a jejich charakter je, jak to říci, no trochu agresivnější. Rozdíly mezi Táborem Polokrevných a Jupiterem - nežijete v kabině svého rodiče, ale v kabině své kohorty. Pokud pocházíte z krve Římanů, Vaše hlava není nastavená na starořečtinu, ale na latinu. Vedoucím tábora Jupiter je tzv. Prétor, kterého si členové tábora sami volí, tím je Reyna, le k té až později. Tak to jsou jenom takové základní informace. (Teď ještě můj osobní názor: Tábor Polokrevných mám mnohem radši.) Přijde mi zbytečný sem psát něco, co je v anotaci, takže tu si rozhodně přečtěte a já jdu dál...

Kdo je tu nový?
Takže asi bych měla začít mým NOVÝM oblíbencem. Píšu novým proto, že kdybych napsala jenom oblíbencem, tak to bude na 100 % Percy (já vím, už je to tu zase :)). Zamilovala jsem si  harpyji Ellu, moc k ní nechci nic psát, protože se bojím, že by mi náhodou ujel nějaký spoiler, takže jediný co k tomu řeknu je, že Ella miluje knížky a hodnou část si jich pamatuje. 
Dále tu máme Franka a Hazel. Musím se přiznat, že ty jsem si oblíbila daleko rychleji než Jasona a Piper, hlavně Jasona. Lea z toho budu muset vynechat, protože jsem ho stále nepřestala shipovat sama se sebou :). Už zase odbíhám, zpátky k Hazel a Frankovi. Jediné co mi na nich vadilo (ne vadilo je moc silný slovo), zkusím to znova: Hazel a Franka mám hodně ráda, ale dlouho jsem o nich prakticky nic nevěděla, jejich minulost byla jeden velký otazník a celý obrázek jsem si o nich mohla udělat až na úplným konci knížky. Dále je tu Reyna, o které stále nevím, co si mám myslet. Takže snad se v Mark of Athena projeví víc. Koho nesnáším je Octavian, důvody snad ani nemusím vysvětlovat, prostě je to jerk.

 Líbilo?
Ano, samozřejmě se mi to líbilo. Podle mě už nemá ani smysl recenzi označovat jako Doporučuji, protože to všem snad musí být jasné, vždyť to napsal Rick! Takže knížku si rozhodně přečtěte, protože to prostě stojí zato. Překlad je úžasný a začíná mi hodně vadit, že nemám na co si stěžovat, takže : Naprosto vůbec se mi nelíbil pravý malíček toho kluka na obálce (levá celkem ujde). Taky si myslíte, že byl naprosto odporný?
Na závěr Vám sem napíšu svojí novou oblíbenou větu:
,,Tysone, ty trudníku." 
Taky se Vám  líbí?

Touto cestou bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat zde.

To ode mne pro dnešek vše. Málem bych zapomněl: Áááááááááách Percy. Tak teď jsem skončila :).




zdroje: google.com, fragment.cz



1 komentář:

  1. Tak takhle jsem se už dlouho u žádné recenze nepobavila :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...