8/08/2012

City of Lost Souls

Kniha: City of Lost Souls
Autor: Cassandra Clare
Série: Nástroje smrti
Díl: Pátý

City of Lost Souls... zklamání nebo nadšení?

Nějak Vám ani nevím, co o City of Lost Souls říci. Mám z něj totiž poněkud rozpačité pocity a vůbec si vlastně nejsem jistá, jak se k celé téhle knize stavím. Samozřejmě, je to kniha od Cassandry Clare takže stylem psaní je dobrá... ale poslední dvě knihy (Clockwork Prince a City of Fallen Angels) ve mně nezanechaly takový dojem, jako předešlé díly série Nástrojů smrti či první díl série Infernal Devices, Clockwork Angel.

V CoLS se do příběhu dostáváme chvíli po té, kdy minulá kniha skončila. A že skončila napínavě. Přestože bych však po skončení čtvrtého dílu (City of Fallen Angels) měla být pořádně napnutá, do čtení  se mi ani moc nechtělo – nevím, zda to bylo vinou recenzí, které nebyly vždy pochvalné, či faktem, že přestože jsem si CoFA užila, nebyla jsem prostě odvázaná.

A to se také promítlo na tom, že se mi trochu těžko prokousávalo začátkem. Možná prokousávalo není dostatečně vystihující termín, dalo by říci, že jsem spíše nebyla okamžitě vtáhnuta do děje. Na vině možná může být fakt, že se poslední dva díly série liší tím, že Cassandra nás dovoluje nahlédnout do života mnohem více postav, takže příběh na mě občas působil roztahaněji.

 Kvalita psaní je však stále na stejné úrovni

Ale o kvalitě Cassandřina psaní může vypovídat fakt, že přestože poslední dva díly nejsou to, co zbytek série, celý den jsem strávila čtením CoSL, protože jsem byla opravdu zvědavá, jak to všechno dopadne. I když mě úplně neoslnilo ta zápletka, protože se cítím už poněkud unavená neustálým posloucháním, jak je The Clave (promiňtě mi anglický název, nemůžu si vzpomenout na to, jak se to jmenuje v jazyce českém) špatný, jak neustále postavy porušují zákon, pořád se mi líbí styl psaní. Cassandra ví, kdy přesně utnout, takže čtenář je neustále na pozoru. 

Co se týče postav, dříve vedlejší postavy dostávají mnohem více prostoru. Velká pozornost je věnovaná Simonovi, dále také Maie (se kterou jsme se setkali v CoFA) a i Alecovi s Magnusem. Samozřejmě se vedle těchto postav pořád vyskytuje Jace s Clary, avšak dostáváme mnohem více úhlu pohledů, které nám odhalují mnohem více, než bylo možno v prvních třech dílech.

City of Lost Souls jsem si tedy bezpochyby užila, styl psaní byl stejně kvalitní, ale byla jsem již docela vyčerpaná ze zápletky, dá-li se to takto říci. Opravdu mě unavovalo řešit vlastně podobné problémy, jako v předešlých dílech, přesto si CoLS zachovalo jisté kouzlo předešlých knih. Možná CoLS nebude schopné uspokojit všechny milovníky této série, ale já si čtení doopravdy užila, strávila jsem s touto knihou celý jeden den a rozhodně ničeho nelituji.

PS: A v CoLS nalezneme i zmínku o Praze!
3.75 sovičky

2 komentáře:

  1. Prvý odsek - presné zhrnutie mojich pocitov.^^ Som rada, že nie som jediná.:)
    Vlastne s celou recenziou súhlasím.^^

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...