8/07/2012

Útok z Podzemí



Kniha: Útok z Podzemí
Autoři: Roderick Gordon a Briam Williams
Série: Podzemí
Díl: Pátý
Anotace: Styxové se znovu vynořili z Podzemí na Povrch. Pokud jste si mysleli, že Likvidátoři byli odporní, zapomeňte na to. Tentokrát s sebou totiž vzali i své ženy. Jediné, co jim stojí v cestě, je Will Burrows a jeho přátelé. Doutnající spirála chaosu se roztáčí a ne všichni přežijí. Jestli se domníváte, že jste na Povrchu v bezpečí, raději se znovu zamyslete!



!Recenze obsahuje SPOILERY!

Útok z PODZEMÍ je už pátý díl slavné série od dvojice autorů Rodericka Gordona a Briama Williamse. Vzhledem k tomu, že jsem četla všechny předchozí díly, určitě chápete, že jsem musela vědět, jak to dopadne a knížku co nejdříve přečíst. Ačkoli jsem si u čtyřky myslela, že bude poslední a ke konci jsem řešila jen, jak chtějí do posledních patnácti stran napsat rozuzlení a trochu mě štvalo, že jezdí do Podzemí a zpátky na Povrch jako výtahem, kdy si chtějí zaskočit jen na něco malého k svačině, na knihu jsem se hrozně těšila.

Musím, bohužel, říct, že Podzemí je série knih, ze které se její autoři snaží co nejvíc vyždímat. Po úspěchu prvního dílu se z připravované trilogie vyklubalo pět knih a ta poslední s otevřeným koncem, takže můžeme čekat další. Knihy jsou dobré a jejich příběh je strhující – chcete prostě vědět, jak to dopadne – ale některé části a nápady jsou hrozně neuvěřitelné – obří hmyz a roztoči z trojky, svět Nové Germánie ze čtyřky, to co se děje se styxskými ženami v pětce a další, ale vy knihu čtete dál, protože je skvěle napsaná, občas si řeknete „cože?!“, ale stejně hltáte další a další stránku.

Pětka se příběhem trochu liší od ostatních dílů. Styxové se už v předchozích knihách snažili vyhladit Površáky, ale nikdy nebylo tak důležité jako dnes je zastavit. V Podzemí už nejsou žádní přátelé nebo členové rodiny, které je třeba zachránit, a tak se hrdinové snaží jen zničit své mocné nepřátele. Pětka se skoro celá odehrává na Povrchu.

Neuběhla tak dlouhá doba, kdy se hlavní hrdina Will Burrows a jeho kamarád Chester Rawls vydali tajemnou chodbou ze sklepě hledat Willova ztraceného otce a objevili svět v Podzemí, kterému krutě vládnou Styxové –rasa, o níž se v nejnovější knížce dozvíte děsivé tajemství.

Pětka  je zasazena do doutnajícího Londýna, kde se Styxové snaží vyvolat chaos, aby skryli svou nejdůležitější akci, po které budou moci konečně vyhladit Površáky a ovládnout svět. Čelí jim Will spolu s Chesterem a skupinou přátel. Dokáží však zachránit svět? Na scéně se objeví nechutné styxské ženy, nový smrtící vir, zrada a dokonce i milostný čtyřúhelník -  hurá! – konečně! – jehož vývoj mě na začátku trochu překvapil a nakonec dopadl tak, jak jsem si myslela a doufala.

Knížka určitě stojí za přečtení a to hlavně pro ty, kteří přečetli zbytek série. Místy je sice psaná trochu stručně a zasloužila by si rozepsat -  byl by k tomu i prostor, protože je nejtenčí, ale i tak je dobrá a skvěle se čte a já se celkam těším na další díl, který by měl v Česku vyjít na podzim 2013.

3,5 sovičky
   
 Touto cestou bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 
Knihu si můžete zakoupit zde.
české stránky: www.svet-v-podzemi.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...