4/23/2012

Jarní dumání (3)


Týden s týdnem se sešel a já Vás vítám u dalšího dumání pořádaného Syki z Knižního doupěte. Více informací o projektu, jak se můžete zapojit či všechna témata naleznete zde.  Tentokrát se zaměříme na knižní série.

Knižní série, velmi běžný jev, obzvlášť v žánru YA knih, že? Poslední dobou by se některým mohlo zdát, že samostatné knihy, bez dalších pokračování, jsou velmi vzácné. Někdo říká, že autoři píšou série jen proto, aby vydělali další peníze, někteří snad některé knihy ani nečtou z důvodu, že to jsou série. A co já? Já to jednoduše nechápu.

Lidé, kteří říkají, že se jedná o tahání peněz mohou, ale přesto nemusí mít pravdu. Znáte se s autorem? Vidíte mu do hlavy? Víte proč píše sérii? Ne. Tak proč se je snažíte nařknout z toho, jak jsou zkažení a jak chtějí jen vytahat peníze ze čtenářů a všechno dělají jen pro peníze? Nelíbí se Vám série? Nečtěte jí. Ale nesnažte se jí znechutit těm, kterým se líbí. Nesnažte se jim zkazit radost tím, že vyjde pokračování jejich oblíbené knihy.

Psaní jedné knihy je velmi pracný proces, neboť člověk musí vymyslet postavy, zápletku, rozuzlení, popřípadě udělat nějaký výzkum, pokud se jedná o historickou knihu. To je samo o sobě dost pracné a teď to člověk musí ještě hodit na papír a vytrvat, což bych řekla je ta nejtěžší část. sama bych jednou chtěla napsat knihu, neustále se o to pokouším, neboť mě napadají stále nové a nové věci. A většinou, když už mám v hlavě první knihu, napadne mě téma na knihu druhou.

Podle mého u velkého množství případů nejde o tahání peněz. Možná jsem naivní, ale věřím, že spisovatelé píšou proto, že je to baví a ne pro peníze. A série píšou proto, že mají spoustu nápadů, které se do jedné knihy prostě a jednoduše nevejdou. A ne proto, že z toho mohou vytěžit co nejvíce peněz. Prvoplánované stand-alone knihy, které se změní v sérii? Proč ne, když se to někomu líbí a někdo to čte, tak mu to může udělat tak akorát radost.

Osobně mám ráda mnoho sérií, stejně tak mám ráda stand-alone knihy. Když se dozvím, že kniha bude mít další pokračování, udělá mi to spíš radost než abych zapškle řekla: ,,Tady chce někdo vydělat peníze navíc.“ Nesnáším když někdo kritizuje, že tenhle a tenhle autor se rozhodl napsat sérii, protože chce peníze. Jsou lidé, kterým se třeba tyhle série líbí a jsou za to rádi. A když se Vám to nelíbí, tak ty knížky jednoduše nečtěte, ale neberte to těm, kterým se to líbí. Protože nikdo Vám nebere Vaše oblíbené knihy, či série.

A na závěr bych Vám chtěla představit série, které mám ráda nebo se velmi těším na druhé knihy prvních dílů:
The Hunger Games by Suzanne CollinsPercy Jackson and the Olympians by Rick RiordanLux by Jennifer L. ArmentroutCovenant by Jennifer L. ArmentroutThe Infernal Devices by Cassandra ClarePerfect Chemistry by Simone Elkeles

6 komentářů:

  1. Pěkně napsané. :) Moc ráda bych věřila tomu, že autoři některé série neprodlužují jen kvůli penězům, ale v dnešní době tomu opravdu věřit nedokážu. Neříkám, že to dělají všichni nebo že to vůbec někdo dělá, to já samozřejmě nevím, ale podle mě je to pravděpodobné. Protože když ne pro peníze, tak pro co jiného? Pro uspokojení fanoušků? To zřejmě ne. V dnešní době je jednodílná (můžu to tak nazvat?) kniha téměř vzácnost, např. takový Hostitel má úžasný příběh, který vůbec nepotřebuje další pokračování a přesto se Meyerová rozhodla napsat další díly... škoda, myslím si. Zbytečné natahování děje nemůže ničemu prospět. Ale... všechno ovšem záleží na autorovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, a já jsem třeba pro další pokračování Hostitele :D Podle mě si ta kniha o to říká !!! :D :)

      Vymazat
    2. Taky bych byla pro pokračování, jelikož je to prostě úžasná kniha, ale přijde mi to zbytečné. Vždyť ten konec byl tak... já nevím, ukončený. :D Ne, já bych to nechala tak, jak to je, protože tak se mi to líbí. Nedovedu si představit, o čem by byl druhý díl.

      Vymazat
  2. Ahoj, s tvým článkem naprosto souhlasím. Vždy když někdo obviní autora z toho, že ve své sérii pokračuje jen pro peníze, tak mě to pobaví. To je jako nařknout pekaře z toho, že stále peče ty stejné housky a ještě za to chce peníze. Spisovatel je povolání jako každé jiné, jehož primárním cílem je vydělat peníze. To, že to potěší i další řadu lidí, je příjemný bonus navrch. Proč by tedy autor měl opustit jím vymyšlený svět, když mu vydělává? Každopádně jsem ráda, že se na to někdo dívá stejně jako já. SaraJace

    OdpovědětVymazat
  3. Nesouhlasím s tebou úplně ve všem, ale všimla jsem si, že fandíš sérii Covenant. Četla jsi někdy Vampýrskou akademii?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...