2/11/2012

The Book Thief

Kniha : The Book Thief
Autor : Markus Zusak 
Série : -
Díl : - 



Abych byla upřímná,nikdy jsem nečetla tak příšerně nádhernou kniha. Já vím, nedává to moc smysl,ale třeba mě po přečtení této knihy pochopíte.

Příběh se odehrává v před a během druhé světové války v Německu. Už to naznačuje,že příběh nebude zrovna komediální a můžu vám potvrdit, opravdu není. Celý děj vypráví Smrt,která je nedílnou součástí války.
Všechno začíná ve vlaku, kdy ddevítiletá Liesel Meminger jede spolu se svou matkou a mladším bratrem do Molchingu (města na kraji Mnichova),kam půjdou obě děti na převýchovu do německé rodiny. Bohužel její šestiletý bratr cestu nepřežije a je pohřben.Přítomni jsou dva hrobníci, jeden kněz, matka a Liesel. Jednomu hrobníkovi vypadne z kapsy kniha - příručka pro hrobníky. Liesel ji zvedne a příručka se stane první z řady ukradených knih.

Hned na začátku se dozvíte jak kniha vlastně skončí. Ne všechny podrobnosti samozřejmě,ale víte co vás čeká. The Book Thief je první kniha u které nevadí když si přečtete konec,protože stejně někde uprostřed se Smrt zmiňuje,že neví proč by měla závěr tajit a tak nám ho dává po kouskách během celé knihy.

Moc jsem měla ráda Hanse i Rosu Hubermannovi. Milovala jsem Rudyho a ten konec asi Zusakovi nikdy neodpustim. Jenom Vy můžete za to,že teď brečim! A upozorňuji vás na to,že brečím hodně. Když jsem knihu dočetla, ležela jsem na posteli a slzy mi tekly proudem. Nebyla jsem schopná se uklidnit. Musela jsem vstát a začít si stavět z lega (dostala jsem famfrpál k svátku),abych se trochu uklidnila. K uplnému zklidnění došlo po puštění Lijavce a prvního CD Saturnina.

Navzdory konci je The Book Thief výborná kniha,která se nádherně čte. Podle mě je také hodně originální,protože já neznám žádnou knihu psanou z pohledu Smrti. Milovala jsem Zusakovi popisy, hlavně jak popisoval v barvách a zbožňovala jsem Rudyho vlasy barvy citrónů.
Nejvíce smutné na této knize bylo asi to,že je napsaná na základě naší historie,že to co je v knize tak excelentně popsáno se opravdu dělo. Koncentrační tábory bohužel nejsou výplodem Zusakovi fantazie stejně tak jako bída války.

Tahle kniha si rozhodně našla cestu do mého srdce a i když ji teď nějaký ten pátek nebudu schopna vzít do ruky, jednou se k ní určitě vrátím (třeba až budu tak šťastná,že budu potřebovat studenou sprchu :)).
Pro ty z vás,kteří nemají zrovna dvakrát v lásce historii, tak tohle bude vyjímka. Kniha určitě splnila všechny moje očekávání a že byly hodně vysoké.
Tahle recenze byla neuvěřitelně těžká napsat a opravdu si ji číst po sobě nebudu, protože to by znamenalo více slz,ale i přes slzy, přečtěte si The Book Thief, nebudete litovat.




zdroje: google.com, peibee-an-jay.deviantart.com

7 komentářů:

  1. Ja knižku akurát čítam a som unesená :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja si ju chcem prečítať už len kvôli tomu krásnemu obalu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hned teď mám chuť si Zlodějku knih přečíst znova.. HNED TEĎ!
    Jednoznačně NEJLEPŠÍ kniha, kterou jsem kdy četla..
    Jop,chtěla jsem.. Rosu jsem na začátku knihy nesnášela, ale nakonec jsem si ji zamilovala .. a Rudy.. ach Rudy♥. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jůů.. no rozhodně jsi mě recenzí navnadila!!
    Uvidíme, uvidíme... smutné knížky jsou holt smutné :-( viz Hunger games i když něco mi říká, že toto bude opravdu ještě víc, že?
    ... no dějově to vypadá zajímavě. S nakladatelstvím argo sice nemám zkušenosti, ale opravdu se mi kniha zamlouvá!

    OdpovědětVymazat
  5. prudent.wolf : mě se strašně moc líbila
    Maataa : Upřímně, taky jsem si ji z malé části koupila kvůli tomu "použitému" obalu.
    Dý: ano ach Rudy...taky jsem si k Rose musela najít cestu, Hanse jsem si zamilovala hned na začátku a nechápu jak knize může dát někdo nízké hodnocení
    Rodaw z Knihánkova: jsem ráda,že jsem tě navnadila...je to smutnější než HG, nejspíš tím,že toto je součástí naší historie, ne možná budoucnost. Knihu určitě doporučuju, kdyby kvůli ničemu jinému, tak dějepisu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jí mám doma a úplně se na ní třesu. Už od první chvíle, kdy jsem o ní poprvé slyšela, jsem hned věděla, že do ní musím jít. Ne jenom proto, že má tak dokonalý a vábivý název, ale hlavně proto, z jakého pohledu je to napsané. Když jsem si někde poprvé přečetla, že to vypráví smrt a je to z období 2.světové války, tak mě úplně zamrazilo v zádech. Fakt jsem neslyšela originálnější nápad na knihu.
    Jsem na to fakt neskutečně zvědavá.
    Ale už teď vím, že to bude určitě skvělé..
    U některých knih to prostě tušíš předem:)
    Já sama dějepis miluju. Sice přirozeně moc nemusím zrovna 2.světovou, ale je pravda, že z tohodle období jsou příběhy nejemotivnější, nejzařilejší a nejdepresivnější.

    OdpovědětVymazat
  7. Ách, tenhle týden jsem jí dočetla a měla jsi pravdu... nádhera, nádhera... Napsat recenzi bylo velice těžké, ale nakonec jsem něco sesmolila :D Ach... brečela jsem a brečela... ale přitom to mělo tak krásný závěr.. Úžasná kniha!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...