10/19/2011

Nick a Norah, recenze


Kniha: Nick a Norah

Autor: Rachel  Cohnová, David Levithan 
Série: /
Díl: /

"Můžeš na pět minut předstírat, že jsi moje holka?" ptá se Nick Norah, když mezi návštěvníky klubu uvidí svou bývalku. A právě takovým klišé začíná příběh dvou mladých lidí, jejichž životní cesty se náhle protnou a trochu kodrcavě pak spolu pokračují.
Nick je basák a jediný hetero v punkové kapele plné gayů. Norah je dívka, která má pocit, že víc problémů by nedokázal řešit ani tým specialistů v pentagonu. A jediná společná noc v New Yorku. A najdete v ní všechno – zoufalství, touhu, odpuštění, zklamání. Jsou tu rodiče, s kterými je nutné nějak vyjít, jsou tu přátelé, s nimiž vyjít je někdy těžší než zdolat Mt. Everest. A je tu kluk a holka, kteří pro jednou nechtějí nic jiného než být sami sebou, nepředstírat, na nic si nehrát, ani se snažit s kýmkoliv vyjít. A je tu láska, vztek a nekonečný seznam písniček. A je to příběh, který si prostě musíte přečíst.

 

Kniha vypráví o jedné noci. O jedné noci plné poznání, odpuštění, zklamání, vášně, smutku, radosti a snad každého pocitu, který vás napadne. Nick a Norah je příběh dvou lidí, kteří se potkali jedné noci a jejichž životy se neuvěřitelně propletly díky náhodě. Oba dva mají za sebou svůj životní příběh, svoje trable, problémy, smutky a radosti. Tenhle příběh je plný krásných momentů a já si knihu po dočtení nemohla vynachválit.


 

Nick nedávno prožil velmi bolestivý rozchod. A na koncertu své kapely (ve které je, jako jediný, hetero) uvidí svoji bývalou přítelkyni. Nechce,aby viděla, jak na tom je. Což znamená dost bídně, takže hledá nějaké únikové řešení. Utéct nemůže, zavalil by ho dav, nebo by si ho všimla a viděla by, že utíká. A poté mu spadne pohled na Norah.


 

"Můžeš na pět minut předstírat, že jsi moje holka?" 

 

Norah je sice na koncertě hudby, kterou má ráda a kapely, které v klubu hrají, nejsou tak špatné, ale je to jako pokaždé. Nemůže moc polevit. Musí dávat pozor na sestru, která je velmi ( a v lepším případě jen) opilá. A pokud je navíc vaše sestra krásná ( a to že sestra Norah hezká vážně je), musíte svou sestru chránit před kluky, kteří chtějí její opilosti využít. Norah si na svou úlohu už zvykla, je to tak od mala. Ona zachraňuje svou sestru. A to není jediné, co ji občas tíží. Rodina, škola, láska… má tolik problémů, že je to skoro k neuvěření.


 

Takže na tohle se smrskl můj celej nadějnej život.  

 

Nick a Norah je příběh, bez jakýchkoliv příšer ( aka vlkodlaci, upíři, andělé, démoni…) a tudíž, aspoň pro mě, výborná oddechová četba. Protože všeho moc škodí. A když se rozhlédneme kolem, všude na nás dýchají tituly, které jsou plné těchto potvor. A tak Nick a Norah byli jako spása.


 

Příběh je vážně krásný. Ale abych byla upřímná, neočekávala jsem to. Prostě jsem si nebyla schopná představit se, že někdo dokáže napsat knihu o jedné noci. O dvou lidech a jedné jediné noci. Do příběhu jsem se vážně začetla, ale zprvu, jsem měla velký problém.


 

Ano, já a čeština jsme konzervativní přátelé. Nemohu si pomoci, ale slova, která nejsou psána jak mají být (oko – voko) mi prostě vadí. Strašně mě to bije do očí. A jak jste si jistě všimli, tedy, pokud jste četli ukázku, jedná se o tento typ knihy. Chvílemi jsem měla doslova chuť některá slova přepsat – ano, na tohle jsem vážně maniak. Ale nemůžu si pomoct. A tak mi vážně chvíli trvalo, než jsem se přes tohle přenesla.


 

Ale nenechte se odradit. Jen se podívejte na mou reakci ihned po dočtení knihy, kterou můžete najít na goodreads.com Pane bože! Pane bože!... Tahle knížka... no ty brďo! A stojím si za tím do teď. Jsem z knihy naprosto unesená. Možná je to tím, že jsem byla opět zahlcená knihami s nadpřirozen, dystopiemi a vším možným, jen ne normálním knihou. Příběh je vážně nádherný, vcelku jednoduchý, ale přitom tak složitý, trochu střelený, trochu ujetý, trochu sprostý (ale kdo z mladých lidí nemluví sprostě) a pro mě naprosto úžasný a ideální a… prostě jsem si to zamilovala. Ani jsem netušila, že je možné, napsat takhle krásný příběh o jedné noci. Já vím, že to pořád a neustále opakuji, že je to o jedné noci a že je to skoro k neuvěření, ale je to tak. Vážně mě to šokovalo. Šokovalo mě to svou kvalitou. Jediné, co bych vytkla, je ta nespisovná čeština. Neříkám, že to vadí každému, ale mně to velmi vadilo. Prostě jsem v tomto ohledu velmi konzervativní. Ale pokud si knihu chcete užít a nehudrovat, přenesete se přes to. I já se přes to přenesla. A pak jsem si to náramně užila.


 


 

Ukázky z knihy jsou použity z oficiálního překladu

Anotace na knihu okopírovaná z goodreads.com

Děkuji nakladatelství CooBoo za uspořádání soutěže o získání knihy, můžete ji zakoupit zde 

2 komentáře:

  1. já jsem tak ráda, že se to někomu líbí stejně jako mně :) byla jsem z té knížky úplně nadšená (taky je to na mé reakci na goodreads vidět :)) hovorová a nespisovná čeština mi taky někdy pěkně vadí, ale je fakt, že někdy se tomu nedá vyhnout, když to má být autentické, ale chápu, že v psaném textu to je někdy těžko skousnutelné

    OdpovědětVymazat
  2. Když člověk vysloví /voko/, tak se to "správně" zapíše jako voko :) (A bude hůř... od Jana Pelce hodně změní standardy a vnímání literatury) Neznám ani originál, ani překlad, ale četla jsem Pop princeznu, Perníkovou panenku a Prcka a všechno se mi líbilo.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...