7/18/2011

Příčná ulice





,,Tři na horu…dvě do strany…" mumlal. ,,Teď je to správně. Harry, couvni trochu." 

Třikrát poklepal na zeď špičkou deštníku. 
Cihla, které se dotkl, se uprostřed zatřásla - ne, začala se kroutit – v tom se objevil malý otvor a rychle se rozšiřoval; okamžik nato už před nimi byl klenutý průchod, dost široký i pro Hagrida, a vedl na ulici vydlážděnou samými valouny, která se všelijak klikatila, takže na její konec neviděl.
,,Vítej na Příčné ulici," řekl Hagrid.
Úryvek z knihy Harry Potter a Kámen mudrců

Kdo by neznal Olivanderův obchod s hůlkami, kde si Harry Potter koupil a vybral (omlouvám se, byl vybrán) svou hůlku, Krucánky a kaňourky, kde si každoročně nakupoval učebnice do školy či Gringotovic banku, kde si mohl vybrat své peníze, které mu přenechali rodiče.Příčná ulice by se také dala nazvat ekonomickým centrem, které je však skryto mudlům, pokud tedy sebou nemají nějakého kouzelníka, to se tam pak dostanu.


A jak, že se vlastně dá dostat na Příčnou ulici? Buď přes Děravý kotel, jako to v ukázce udělal Harry a Hagrid, nebo letaxovou sítí, se kterou se poprvé setkáte v druhém díle. A co všechno můžete na Příčné ulici nakoupit… a hlavně… kde?

Obchody:


Ollivandrovi výrobci hůlek

Skoro každý zná Ollivandera a jeho obchod s hůlkami s nápisem Ollivandrovi výrobci hůlek od roku 382 př.n.l. Pan Ollivander je starý muž, se skvělou pamětí na hůlky. Totiž, pamatuje se každou, kterou prodal. Kvůli jeho znalostem byl také unesen v 6.díle a jedním z jeho posledních zákazníků byl Neville Longbottom. Byl to právě pan Ollivander a jeho obchod, u kterého si koupil hůlku Harry. Kdybych si mohla vybrat, jaký obchod na Příčné ulici bych navštívila, byl by to právě obchod pana Ollivandera.

 
Kouzelný zvěřinec

Kouzelný zvěřinec vystupuje ve třetím díle, kdy si Hermiona chce koupit sovu avšak odejde s Křivonožkou, kočkou, která je vysazená na Prašivku, Ronovu krysu. V obchodě prodávají jak zvířata (králíka, který se může změnit v klobouk), tak i léky pro ně (Ron tam koupil lék pro Prašivku).


 

Madam Malkinová / hábity pro každou příležitost

Je obchod s oblečením, hned vedle Krucánků a kaňourů. Prodává hábity, včetně uniforem do Bradavic. Madam Malkinová je podsaditá žena, která nosí světle fialové šaty. Malkin je archaický termín pro vrtošivou, starou ženu. 
Krucánky a kaňoury

V Krucánkách a kaňourech je ráj pro všechny knihomoly… prodávají se tam kouzelnické knihy, učebnice, které potřebují do studenti do školy v Bradavicích. V Krucáncích a kaňourech se Harry setká třeba s Svatoslavem Loghartem, v druhém dílu.



Prvotřídní potřeby pro Famfrpál

Jak z názvu může vyplývat, tento obchod prodává košťata na Famfprál a věci k nim. Pravděpodobně Harryho nejoblíbenější obchod. V prvním dílu zde obdivoval Nimbus 2000, ve třetím díle zase Kulový Blesk.



Obchod s Kotlíky

Zde můžete nakoupit všechny možné kotlíky, z materiálů jako je cín, měď či mosaz nebo stříbro.

Zmrzlinářství Florena Fortescue

Jak název naznačuje, zmrzlinářství patří Florenu Fortescuovi, který se vyskytuje ve třetím díle, kdy Floren Harrymu pomáhá s jeho prací do školy a nabízí mu zmrzlinu zadarmo. V šestém díle zmizí.

Ostatní



Děravý kotel

Známá hospoda pro kouzelníky, díky které se dostanete do Příčné ulice. Nachází se v Londýně, v ulici Charing Cross Road. V Děravém kotli se můžete napít v baru, najíst se ve velké jídelně a vyspat se v jednom z pokojů. Harry v třetím bydlel v pokoji 11, ve kterém se dokonce bavil se svým zrcadlem. 

Redakce Denního Věštce

Ano, i Denní Věštec má své pevné místo na Příčné ulici. Je zde jeho redakce, do které proudí dopisy jeho věrných čtenářů.



Gringottova banka

Vstup cizinče, leč pamatuj:
poklad, jenž nikdy nebyl tvůj,
hledáš-li v našich sklepeních,
životem odpykáš svůj hřích.
Koho by zlákal cizí skvost,
zaplatí za svou hrabivost.
Zloději, viz ty pevné zdi:
najdeš tam víc než poklady.
Tak přesně tato slova stojí nad vstupní bránou do Grignottovic banky. Když vstoupíš, možná tě překvapí, kdo sedí za přepážkou, kdo tě má obsloužit. Ano, nešálí tě zrak, je to skřet. Skřetové se v bance výborně vyznají, trezory jsou umístěny v podzemí. Každý kouzelník dostane číslo svého trezoru, do kterého si může ukrýt zlato. Ale Gringottovic banka může ukrýt více, než jen zlato. Můžete zde najít věci, jako Kámen Mudrců a i jiné, mnohem nebezpečnější předměty.

Text sestaven díky velké pomoci anglické wikipedie a http://www.hptonksnova.estranky.cz obrázky jsou z google.com/cz  

1 komentář:

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...