7/19/2011

Harry Potter a Tajemná komnata


Kniha: Harry Potter a Tajemná komnata
Autor: J.K. Rowlingová
Anotace:
Harry se vrací po prázdninách do školy a netuší, že tentokrát mu hrozí smrtelné nebezpečí. V Bradavicích se začínají dít prapodivné věci, při kterých tuhne krev v žilách, a nikdo z žáků netuší, že pradávná legenda se stala skutečností… TAJEMNÁ KOMNATA SE ZNOVU OTEVŘELA!    

 

Harry má za sebou první rok v Bradavicích. Totiž, loni se dozvěděl, že jeho rodiče nezemřeli při autonehodě, jak mu teta Petunie se strýcem Vernonem celou dobu tvrdili. Jeho rodiče zemřeli rukou největší černokněžníka za poslední století, lorda Voldemorta a on jediný z nich přežil. Na památku mu zůstala jizva ve tvaru blesku. Zatímco se k němu Dursleyovi chovali jak nejhůře mohli, v kouzelnickém světě znal každý jeho jméno a byl na něj hodný. Konečně si našel pravé kamarády… nebo si to alespoň myslel. Totiž, celé léto se mu neozvali.


 

Strýc Vernon má důležitou večeři, na kterou pozval nějakého pána, se kterým by mohl uzavřít obchod svého života. Totiž strýc Vernon prodává vrtačky. Na téhle večeři mu vážně záleží a jediné, co po Harrym chce, je aby se držel v ústraní a dělal, že neexistuje. Což Harrymu samotnému nedělá problém. Ale když není sám, možná to už problém bude.


 

Totiž, u Harryho se z ničeho nic objeví Dobby, domácí skřítek, který Harrymu říká, že se nesmí vrátit do Bradavic, protože tam číhá nebezpečí. Harry to razantně odmítne a tak Dobby začne dělat trochu problémy, jako například, začne mlátit hlavou o skříň (i když, to zrovna kvůli tomuto není, totiž promluvil špatně o své rodině, a tak se musí potrestat). Dokonce Harrymu i schovával dopisy od Rona a Hermiony. A aby zabránil Harrymu návrat do Bradavic, nechá spadnout dort na hlavu manželky pána, kterého Vernon pozval. A Dobby to udělá tak, že to vypadá, že tohle zavinil Harry. A myslí si, že se díky tomuhle incidentu se Harry nedostane do Bradavic. A skoro mu to vyšlo.


 

Strýc Vernon Harryho zavře do pokoje a na okno mu dá mříže, takže se nemůže dostat ven. Harry pomalu ztrácí naději avšak jednoho večera k němu přijedou, teda spíše přiletí, Ron s Gredem a Forgem, pardon Fredem a Georgem, aby ho vysvobodili.


 

A tak Harry poprvé navštíví Doupě, dům, kde Weasleyovi bydlí. A ze všeho mu oči přecházejí. Totiž, poprvé navštívil pořádnou kouzelnickou domácnost a nestačí se divit.


 

Při odjezdu do Bradavic nastane nečekaný problém. Přepážka je nechce pustit. A tak poletí Weasleyovic autem a natropí při tom pěkné zmatky. Totiž, uvidí je několik mudlů, protože tlačítko neviditelnosti se nějak rozbilo a přistanou na vrbě mlátičce, která dá jejich autu co proto. Myslí si, že je vyloučí, neboť jim to Snape dá dost jasně najevo, ale nakonec odejdou jen se školním trestem.


 

A pak se to stane. Zkamení paní Norrisová a Harry najde vzkaz na zdi, napsaný krví. Nepřátelé dědice, mějte se na pozoru. A po škole začíná kolovat pověst o Tajemné komnatě, kterou může otevřít jen Zmijozelův dědic. Nejděsivější na tom všem je, že si všichni myslí, že je to Harry. Protože nedávno všichni zjistili, že umí mluvit s hady.


 

V tomto díle je Harry stále tak nějak malý, avšak příběh je napsán stejně dobře, jako třeba šestý díl. Harry v tomto díle objevuje svoje nové schopnost – tedy, mluvení s hady a nálézá deník Toma Raddla, který pojednává o minulosti Hagrida a celé Bradavické školy, před padesáti lety. Totiž, útoky, kdy zkameněli studenti, se už jednou stali. Také se zde dozvídáme, jak se dá zkamenění vyléčit – Mandragorou, o kterou se Harry stará na začátku školního roku s paní profesorkou Prýtovou.


 

Také zde objevuje Ronův strach nebo fóbii… pavouků. Ve filmu je to velmi úsměvná scéna. Poznáváme zde i Baziliška, který mi ve filmu naháněl strach. A potkáváme zde Ufňukanou Uršulu, která zemřela smrtí, kterou si nezasloužila.


 

Co se týče audia, je to poslední díl, který má ČR oficiálně namluvený. Tento díl již nemluví Lábus nýbrž Zedníček. U Zedníčkova hlasu se lépe usíná, avšak na začátku každé kapitoly není žádná hudba, pouze zvuk, když listujete a jeho měnění hlasu není tak dobré jako Lábusovo.



1 komentář:

  1. Tenhle díl jsem četla mockrát...asi je můj nejoblíbenější. :-)musím si ho zase přečíst. :-D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...