3/08/2011

Villette - Charlotte Brontë

Tato kniha není tak známá jako je Jana Eyrová, ale není méně krásná. Oba jsou samozřejmě popisováni jako nepříliš hezcí a to já nechápu. Charlotte byla krásná tak proč dělá všechny kolem sebe ošklivými? Možná to bylo, aby se lidé s tou postavou lépe ztotožnili nebo už opravdu nevím... no to je jedno...takže tady je obsah:

Lucie Snowová je sirotek a vzrůstá u své opatrovnice paní Brettonové z Brettonu a jejího syna Grahama. Jednou je u nich na návštěvě Paulina Mary, která ztratila matku a její otec se jede vzpamatovat do Evropy a nechává ji v Brettonu (anglická vesnice). Ten to bez ní ale nevydrží a nakonec se pro svoudceru vrací a odváží ji s sebou do Francie.
Když je Lucie starší, opouští Bretton a dělá pečovatelky starším dámám. Jedna její zaměstnavatelkyně umře a onase rozhodne, že pojede do Francie. Skončí v městečku Villette, kde pracuje jako učitelka angličtiny v ústavu pro dívky madame Beckové. Zde se opět setká s paní Brettonovou a Grahamem, který se stal známým doktorem. Dále tu bydlí i Paulina Mary, která se zamiluje do Grahama a nakonec si ho i vezme.
Lucie zatím zjišťuje, že cítí něco k monsieur Paulovi, který také vyučuje v ústavu. Ten ovšem u konce knihy musí odjet do Ameriky na tři roky. Předtím, ale věnuje a zařídí Lucii dívčí školu, kterou budou potom spolu provozovat. Po cestě domů ho ale postihne bouře. Kniha končí velice otevřeně, není totiž jisté, jestli Paul přežil nebo ne... Já osobně jsem pro happy end...
Hodnocení: Nechce se vám číst pořád o upírech, vlkodlacích, hledačích mrtvých těl ??? S chutí do toho přečtěte si krásnou a klasickou Love story. Nejsou zde žádné stíny za každým rohem. Pouze pravá a čistá láska, která čeká až si k ní dva najdou cestu.Není to ale taky žádný slaďák, nezapomínejte, že Lucie je sirotek a tragedie jsou pro Brontëovi klasické. Tohle je přepracování Profesora, který je psán z mužského pohledu a mimochodem je oškliví...Tak hurá do knihkupectví, kupte si ji a nebudete litovat.
P.S. Čte se rychle
Knize uděluji PĚT HVĚZDIČEK jako každé klasice, kterou jsem četla..
Bonus obrázek Charlotte Brontë (posuďte jestli byla ošklivá)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...