3/27/2011

INKARCERON

RC REVIEW - INKARCERON
Autor: Catherine Fisherová
Počet stran: 364
Nakladatelství : Knižní klub



Anotace na Goodreads:
Inkarceron - pokrokové vězení, schované před zraky lidí, kde potomci původních vězňů žijí v temném světě plném násilí. Je to děsivá směsice vysoké technologie - žijící budova, která má všude nekonečno očí, ráda se mstí a je plná typických středověkých mučíren  s  řetězy, velkými  prostory, žaláři. Mladý vězeň Finn má strašidelné vize jeho dřívějšího života a nemůže uvěřit, že se narodil ve vězení a ne někde jinde. Venku, Claudia, dcera Správce Inkarceronu, je ve svém vlastním vězením - futuristický svět je zkonstruován tak, aby vypadal jako minulost-navíc ji čeká domluvený sňatek, kterého se bojí. Neví o Inkarceronu nic kromě toho, že existuje. Nastane však chvíle kdy Finn v Inkarceronu a Claudia Venku najdou stejný artefakt - krystalový klíč, přes který spolu mohou komunikovat a tak se rodí Finnův plán na útěk...

 

PROTOKOL, DOBA, VNĚJŠÍ SVĚT ...

V dnešním světě máme mobily, notebooky, ipody , psp, nintenda a bůhví co ještě. Teď si představte, že přijde jeden král a prohlásí, že se všichni měli lépe když tyhle vymoženosti neexistovaly a prohlásil je za ilegální. Teď je Doba kdy se musí nosit šaty s miliony spodniček, korzety, jezdit se smí v kočáře nebo na koni a domluvené sňatky jsou na denním pořádku. Toto vše je obsaženo v Protokolu, který se musí za každou cenu dodržet a jeho porušení se tvrdě trestá.  Právě v tomto světě vyrůstá Claudia, dcera Správce Inkarceronu.

 

NAKONEC JSEM SI TĚ ZAMILOVAL


Vycházíte se svým otcem dobře? Vztah který má Claudia se Správcem je naprosto ledový. On má svou masku za kterou je jeho osobnost pečlivě schovaná a nikdo jí nedokáže proniknout. Claudia se mu jako malá snažila ukazovat svá díla, ale on nikdy neprojevil sebemenší zájem. Vždy ji jen políbil na tvář, prohodili spolu pár zdvořilých slov a každý si šel svou cestou. Postupem času už jí nevadilo, že otec na pár měsíců odjel a ona ho nespatřila za tu dobu ani jednou.  Našla si totiž přítele, učitele, bratra a vlastně náhradního otce v jedné osobě. Je to Sapient Jared. Sapienti  jsou velmi moudří lidé, kteří mimo jiné postavili Inkarceron. Spolu vymyslí plán jak se dostat do otcovy pracovny. Zde nalezne klíč z křišťálu. Její otec na to přijde až později a ani po tom objevu se na ni nezlobí. Zato ona na něj rozčílená je. Vyčte mu milion věcí, jako například, že ona je jenom jeho nástroj,  jak se dostat k moci, protože zjistila, že po smrti krále chtěla královna  ze hry vyšachovat svého nevlastního syna Gilese a na trůn dosadit vlastního  syna Caspara.  Nechala zinscenovat jeho smrt a vsadit ho do vězení,v čemž jí pomáhal právě  otec Claudie. Po výčtu dalších intrik a nehod v královské rodině se ho zeptá, kdy ona "omylem" spadne z koně. Prý se to nikdy nestane.  Protože jsem tvoje dcera? A jeho odpověď... ,,Protože jsem si tě nakonec zamiloval."
Proč je tam to ,,nakonec" zjistíte v knize stejně tak,  jako proč Správce vlastně pomáhal královně v její špinavé hře.

NEPOVEDENÝ EXPERIMENT

  Sapienti  stvořili Inkarceron  s tím, že to bude Ráj na zemi. Je tu ale háček,z Inkarceronu nevede  cesta ven.
Finn si myslí, že pochází z Venku,  občas má i vize ze své minulosti. Říká se mu Hvězdovid (první jsem se myslela, že je to špatný překlad jména ). Znamená to, že má vize s hvězdami stejně jako Sapphique, který se podle legendy dostal ven. Toto mu dodává naději a vydává se se svým přísežným bratrem (moje první myšlenka: Co to sakra znamená, ale teď jsem chytřejší, znamená to přísahou spojeni) Keirem, psím otrokem Attiou a Sapientem Gildasem na cestu za svobodou. Vede je klíč (identický s Claudiiním). Přes tento klíč může s Claudií komunikovat jak hlasově, tak i hologramem.  
Překonávají mnoho strastí , tragédií a dobrodružství.Samozřejmě teď zůstává mnoho otázek nezodpovězených jako například: Jak vypadá Inkarceron? Napovím vám,  budova to není. Proč jsem dala jako obrázek kapesní hodinky s přívěskem? To zjistíte v knize. Je Finn skutečně Giles, protože má na ruce královské znamení? Možná. Vězení rádo recykluje. Někdo zemře, jeho část těla se použije k opravě někoho jiného. Zachrání Claudia Finna? Odpověď je jednoduchá - DOČTĚTE SE TO.

NĚCO JAKO LÁSKA

V této knize na rozdíl od mnoha jiných není  láska jako láska. Claudie nesnáší Caspara a udělá vše proto, aby našla Gilese. Doufá, že je to Finn, ale není tu zřetelná zamilovanost. Myslí si pouze, že by s ním dobře vycházela. Není tam láska na první pohled. Knížka každopádně má další pokračování, tak třeba se z toho nakonec něco vyvine a na konci knihy bude stát : Žili spolu šťastně až do smrti. Kdo ví, aspoň máme o čem přemýšlet a na co se těšit.


A KONEČNĚ...HODNOCENÍ

První jsem si myslela, že to bude nic moc, hlavně jsem nedokázala přečíst ten název a pořád jsem to v hlavě měla uložené jako Inkaceron, prostě ty dvě r mi nešly do hlavy, ale když jsem se přes to přenesla a naučila se to vyslovovat správně, objevila jsem překrásný příběh. Je to klasické fantasy. Vymyšlený svět je dokonale promyšlený. Zpočátku si musíte zvyknout na vymyšlené výrazy, ale nakonec úžasný. Měla jsem z této knihy obavy, ale super. Děj promyšlený. Celou dobu jste o něčem přesvědčení a potom vás autorka o pár stránek dál vyvede z omylu jako např. celou dobu jsem Inkarceron pokládala za takový Pankrác - vysoká budova obehnaná ostnatým drátem, ale víte co? Inkarceron budova opravdu není. Co je to, vám kvůli překvapení neprozradím. Děj je velice komplikovaný a musím uznat, že recenze jakékoliv kvality (a já se opravdu snažila) se píše opravdu obtížně. Prosím, chci potlesk. Ne dělám si srandu. Takže jakmile to vyjde okamžitě z rodičů (xD) vytáhněte peníze a jděte si ji koupit. Rozhodně nebudete litovat a po dočtení budete stejně jako já netrpělivě vyhlížet datum,  kdy vyjde druhá kniha: Sapphique.

Touto cestou bych také chtěla poděkovat Knižnímu Klubu za poskytnutí možnosti přečtení a hlavně zrecenzování knih ještě před vydáním. Patří vám mé velké dík… =)
Zdroje obrázků: google.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...