12/28/2014

The Last Letter from Your Lover

Kniha: The Last Letter from Your Lover 
            (v českém překladu: Poslední dopis od tvé lásky)
Autor: Jojo Moyes
Anotace (bux.cz):

Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award.
Novinářka Ellie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Ellie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno.
Ano, tuto knihu jsem dostala k Vánocům, a protože Me Before You patří k mým oblíbeným knihám, tak jsem se čtením ani moc neváhala a jsem za to ráda.
Vždycky se mi líbily romány se dvojí dějovou linií, teď mě napadá třeba Dům u jezera, mám ráda proplétání minulosti s přítomností, vidět dopady určitých události, hledat postavy z před čtyřiceti lety v dnešním světě. Zkrátka The Last Letter from Your Lover (Bože, tohle je ještě delší název než TFiOS a zkratka - TLLfYL - rozhodně nevypadá tak hezky :)) se přesně trefilo do mého vkusu.
Nebudu a ani nechci knihy, které jsem zatím četla od Jojo Moyes porovnávat. Me Before You se týkala závažnější tématiky a bylo obecně o úplně něčem jiném. Obě knihy kromě autorky nemají nic společeného, tedy pokud nepočítáte to, že jsou obě úžasné. Možná jenom, že Jennifer Stirling mi jako postava sedla víc než Lou...Rozhodně Vám ale nedokážu říct, kterou knihu mám radši, takže to ode mě ani nechtějte.
Na první pohled je život Stirlingových dokonalý. Ona vypadá jako z reklamy - blonďaté vlasy v dokonalém účesu, šaty dokonale padnoucí, ozdoba každého večírku, každé večeře. On je úspěšný a bohatý. Co by jim mělo chybět? jí chybí paměť, po úrazu z autonehody si nepamatuje nic. Nepamatuje si svůj dům, nepamatuje si přátele, nepamatuje si jak milovat svého manžela. On jí rozhodně nepomáhá, jeho jediná rada je, aby se přes to všechno rychle přenesla a celkově se vyhýbá tématu. Ještě více otýzek vyvstane v momentě, kdy najde dopis. Milostná dopis adresovaná pro ní, který rozhodně není od jejího manžela a naznačuje, že kdysi měla s někým poměr.
Ellie Haworthje novinářka, která shodou náhod najde dopisy adresované záhadné Jenny od B a rozhodne se je najít. Ona sama má poměr s mužem, kterého nemůže mít. Proto do jisté míry nalézá útěchu v příběhu Jennifer Stirlingové a naději ve šťastné konce. Existuje ale vůbec nějaký šťastný konec?
Nevěra je tabu. Nevěra je nemyslitelná. Ti, u kterých je nevěra prokázána, jsou zavrženi rodinou, přáteli, oprávněně? Tato kniha rozhodně nevěru nijak nepodporuje ani nepropaguje, jenom ji ukazuje z jiných úhlů pohledu. Je opravdu tak špatná, když ti dva k sobě patří, když se opravdu milují a není to jenom proto, že se chtějí vyspat s někým jiným než je jejich manžel/manželka? Rozhodně je to nefér vůči té druhé polovině manželského páru, jenže dál už nevím. Asi je to zbytečná komplikace života...Potom však čtete příběh Jennifer a fandíte jí, nechcete, aby zůstávala s Laurencem, jejím manželem, který je tak hrubý a chladný.
Teď trochu odpočím, ale tyto morální zásady zkoumá (tak trochu) i seriál Skandál s Kerry Washington v hlavní roli (a má velká obsese poslení měsíc). Pro mě je nevěra nepřijatelná a neodpustitelná, potom se ale přistihnete, jak moc fandíte Olivii a Fitzovi a já nevím, z toho všeho přemýšlení mě už bolí hlava :). moc úvah na prázdniny. Každopádně seriál rozhodně doporučuji a pokud jste ho viděli, tak co si o tom myslíte? Nebo i když absolutně netušíte o čem seriál je, jaký je váš názor na nevěru a pokud jste knihu četli, je váš názor pořád stejný?
The Last Letter from Your Lover se už na prázdniny hodí trochu víc, ani jsem u ní tolik nebrečela (ano, jsem na sebe hrdá). Rozhodně doporučuji. Dějová linie Jennifer se mi líbila o trochu víc než ta Elliina, ale to byl nejspíš i záměr autorky, protože linie ze 60. let je upřednostňována před tou ze součastnosti.
Sice už je pozdě chtít jí k Vánocům, ale doporučuji se ji nějakým způsobem obstarat, pokud ji ještě nevlastníte :).


2 komentáře:

  1. Od Jojo som ešte nič nečítala, ale veľmi by som chcela, lebo všade na ňu počujem samú chválu :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si od ní něco přečti, možná bych doporučila spíš tuhle knížku, protože Me Before You je hodně smutná.

      Vymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...