11/06/2014

Dům u jezera

Kniha: Dům u jezera
Autor: Kate Morton
Díl: -
Série: -
Anotace (kosmas.cz): Když Grace ve čtrnácti letech poprvé vchází do impozantního šlechtického sídla Riverton, netuší, že její život se v příštích několika málo letech obrátí naruby. Rozlehlý dům, v němž jako čerstvá služka nastupuje do služby, ukrývá záhady předchozích generací, které tudy prošly v minulém století. Spletité předivo vztahů mezi panstvem a služebnictvem, tradiční šlechtou a novodobými zbohatlíky i napětí mezi jednotlivými členy šlechtické rodiny vytváří barvitou mozaiku osudů, které ožívají v Graceiných vzpomínkách. Její příběh, nerozlučně spjatý s životem nadané okouzlující Hannah, dědičky rivertonského panství, se odehrává na pozadí převratných bouřlivých časů po první světové válce, kdy světem otřásala společenská revoluce a rodila se nová, moderní společnost. Jen Grace ví, jaké tajemství si její matka vzala s sebou do hrobu, jen ona byla svědkem tragédie, která se roku 1924 odehrála na břehu rivertonského jezera a znamenala zánik starobylého rodu.

Teď se budu opakovat, ale kdyby někdo přeskočil anotaci, tato kniha nemá nic společného s tím filmem, kde Keanu Reaves posílá Sandře Bullock dopisy a oba jsou z jiné doby. Tak teď když jsme si to ujasnili, se můžeme posunout k příběhu.

Kniha začíná koncem devadesátých let, kdy za Grace přijde režisérka, že bude natáčet o Rivertonu, přesněji o záhadné vraždě, která se stala na břehu jezera. Samozřejmě jenom jako služka je Graceina role ve filmu naprosto nepodstatná. Realita je ovšem trochu jiná. Skrze pásky, které nahrává svému vnukovi, se pomalu dozvídáme události, které té strašné noci předcházely. V jednom s anotací nesouhlasím, to co se stalo u jezera rozhodně neznamenalo zánik rodu, možná definitivní konec, ale všechno začalo upadat od 1. světové války.

Asi bych tuto knihu přirovnala k Panství Downton, protože za a) je ze stejného období a za b) jsou tam krásně vidět rozdíli mezi 'nahoře' (aka panstvo) a 'dole' (aka služebnictvo). Každý věděl, kde je jeho místo. Zároveň jsou tu už vidět změny ve společnosti, kdy služebnictvo už nechtělo být jenom služebnictvo. Všechno to vidíme skrze oči mladé Grace, které už od mala bylo vtloukáno do hlavy, ať ví, kde je její místo. Sledujeme životy šlechtické rodiny, zejména dvou sester- Hannah a Emmeline, které v oné tragédii hrály hlavní role.

Knihu jsem poprvé četla asi před pěti lety a hrozně se mi líbila. Nedávno jsem měla hodně času, tak jsem tak bloudila v knihovně a náhodou si na knihu vzpomněla. K mému štěstí jí zrovna měly k zapůjčení. Musím říct, že se mi líbila úplně stejně jako tehdy. Dokonce možná trochu víc.
Dům u jezera bych rozhodně neoznačila za detektivku, takže možná spíš historické drama...? Každopádně pokud máte rádi Viktoriánskou (a následně Eduardovskou) Anglii, tak se vám tato kniha určitě bude líbit. Nepatří mezi náročné čtení, což zejména jako studentka oceňuji a navíc je napsána tak, že prostě chcete vědět, co se stane dál.

To je ode mne asi všechno. Já vím, že se délkou recenzeblíží spíše k mini recenzi, ale co. Knize dávám:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...