8/24/2014

Minirecenze: Zmizelá (Gone Girl)


Název: Zmizelá (Gone Girl)
Autor: Gillian Flynn
Série: -
Díl: -
Mé hodnocení: 5 z 5 soviček
Průměrné hodnocení na goodreads.com: 3,93 při 613 713 hodnoceních
Jazyk: Čeština
Klady: Během celé knihy jsem každou postavu podezřívala z vraždy tak dvakrát až třikrát. Vždycky když si myslíte, že už víte, jak to skončí, tak se děj obrátí a nakonec zjišťujete, že vlastně vůbec netušíte a jste v ději strašně zamotaná a přesně tak podle mě vypadá správná detektivka
Zápory: Věřte nebo ne, ale momntálně mě žádný nenapadá, možná je to díky tomu, že už je to delší doba, co jsem ji dočetla. Ne, už to mám, české vydání má naprosto nepraktický formát a obecně celá kniha je strašně těžká a tudíž nepřenosná.
Dojem: Dlouho jsem nevěděla, co si o tom mám myslet, trochu mě z toho i bolela hlava, přišlo mi, že celá kniha má takouvou tíživou atmosféru, ale to nejspíš k thrilleru patří? Já nevím, moc detektivek nemám načteno...
Děj: Možná jsem jediná, ale konec mě překvapil. Sestra si ho přečetla přede mnou a nedokázala pochopit, proč se tvářím tak zděšeně, když to skončilo dobře. No, jak pro koho. Přečtěte a posuďte sami.
Postavy: Žádná není ani kladná ani záporná, o nikom nevíte, co si máte myslet. Popravdě řečeno, Nicka jsem měla ráda a fandila mu jenom proto, že ho ve filmové adaptaci hraje Ben Affleck.
Žánr: Thriller (???)
Originalita: To, že zmizí manželka a všichni obviní manžela je už trochu obehrané, ale věřtě mi, že tohle jste opravdu nečekali.
Doporučuji: Máte dvě možnosti, buď si zkazíte překvapení v kině nebo v knize. Každopádně do října času dost. 
Edit: Teď jsem si v zajímavostech o filmu na imdb přečetla, že film končí trochu jinak než kniha (scénář napsala autorka sama), aby byli lidé motivováni si předlohu přečíst.
Stojí za pozornost díky: Moc se mi líbila úprava knihy, styl vyprávění (pohled Nicka a deníkové zápisky Amy), ale rozhodně to stojí za pozornost kvůli dějovým zvratům a tomu, že film má skvělé obsazení. Hraje tam i Neil Patrick Harris!
Původní očekávání: Asi docela vysoké vzhledem k tomu, že se o tom všude mluví/píše jako o světovém fenoménu.
Anotace (bux.cz):
Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… 
Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? 
Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…
Nemilosrdně sžíravý kriminální román doslova uchvátil čtenáře nejen v USA, kde se stal druhou nejprodávanější knihou roku 2012 (více než dva miliony výtisků) a ani po roce od vydání neopustil první desítku bestsellerů The New York Times (beletrie) a amazon.com (thrillery). Filmovou verzi příběhu se chystá natočit režisér David Fincher (Klub rváčů, Sedm, Muži, kteří nenávidí ženy). 

Trailer jako bonus:



3 komentáře:

  1. Knížku bych si taky ráda přečetla a souhlasím s tebou, tyhle formáty knih nemám vůbec ráda, do tašky se mi nevlezou a jsou moc těžké na to, abych je někam nosila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přitom v angličtině to je takový malý lehký paperback :).

      Vymazat
  2. Milujem túto knihu, pre mňa bola skvelá a páčilo sa mi, ako to mala autorka všetko premyslené :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...