7/11/2014

If I Stay série

If I StayNázev: If I Stay a Where She Went
Autor: Gayle Forman
Série: If I Stay
Anotace If I Stay (bux.cz):
Moderní příběh pro mladé dívky a ženy. Šestnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.
Where She Went (If I Stay, #2)Anotace na druhý díl vám naspoileruje díl první, takže čtěte na vlastní nebezpečí.
Anotace Where She Went (goodreads.com):
Jsou to tři roky, co Mia odešla z Adamova života a on tři roky přemýšlí nad tím proč.
Když se jejich cesty protnou v New Yorku, prožijí si spolu život-měnící noc.
Adam má konečně možnost zeptat se Mii na otázky, které mu nedají spát. Bude ale pár hodin stačit, aby se vyrovnali s minulostí a nechali ji být nebo mají druhou šanci na první lásku?
 Knihu jsem začala číst z jednoho prostého důvodu, viděla jsem trailer na film a mám ráda Chloe Grace Moretz a ani ten kluk, co hraje Adama, není vůbec k zahození :), hlavně jsem u něho strašně brečela a protože jsem nenormální a asi jako jediný člověk na planetě Zemi vyhledává knihy u kterých mu je smutno, jsem se rozhodla, se do prvního dílu pustit s tím, že jsem nečekala, že si budu chtít přečíst i pokračování.
Dostala jsem, co jsem chtěla, knihu jsem přečetla za jeden večer a probrečela posledních třicet procent. Dokonce jsem musela na chvilku přestat číst, protože jsem na text neviděla, rozmazala se mi řasenka a vypadala jsem jako Bucky Barnes z Captain America: Winter Soldier. Kdo by nevěděl, jak vypadá, tak tady máte fotku:
Teď tady shrnu děj obou knih tak trochu letem světem, abych se vyhnula spoilerům. Mia je obyčejná středoškolačka, která hraje na cello a chce se dostat na Julliard, což je prestižní škola v New Yorku pro umělce. Má kluka Adama se kterým není zrovna krátkou dobu (a vy, kteří jste hádali, že tuto větu jsem napsala proto, že si nepamatuju, jak dlouho spolu byli, máte pravdu, ale myslím, že to byly nějaký dva roky...já vím, jsem hrozná :)). Vlastně její život je takový idylický, dokud jeden den se nedostane jejich auto do smyku. Oba rodiče na místě mrtví. Mladší bratr bojuje o život. Ona je převezena na jednotku intenzivní péče do Portlandu. Víte, jak se říká, že když umíráte, dostanete se ze svého těla a všechno pozorujete shora? Přesně tohle se stalo Mie. Pozoruje svojí pozůstalou rodinu a přátele, jak se vyrovnávají s tím, že ona možná nezůstane.
Děj knihy je prokládaný vzpomínkami na její rodiče, dětství, Adama. Všechno přispívá k vyvrcholení děje a konečné otázky, jestli opravdu stojí zato žít.
Druhý díl se odehrává tři roky po konci If I Stay z pohledu Adama, ze kterého se stala rocková hvězda uprostřed turné se svojí kapelou Shooting Star. Dalo by se říct, že má existenční krizi, neví, co dál dělat. Se zbytkem kapeli si nerozumí a utápí se v depresích z jednoho prostého důvodu, ona odešla bez rozloučení (tak a teď nevíte jestli autonehodu přežila nebo ne, musím se pochválit :)).
Obě knihy se dají přečíst za jeden den, takže bych je doporučila jako čtení na pláž, kdybych u nich nepotřebovala tolik kapesníků a nevypadala strašně. Takže možná je to čtení na klimatizovaný pokoj nebo na samotu u lesa :). Čtěte si ji, kde chcete, ale přečtěte si ji, obzvlášť před zářijovou premiérou filmu, který podle ukázek vypadá dobře.  Hrozně se mi líbila jemnost první knihy, celková atmosféra a opravdu nedoporučuji si u toho hrát Say Something, protože teď mě pálí oči a já opravdu nechci brečet na veřejném místě (navíc když bych teoreticky měla pracovat :)). If I stay patří ke knihám, kdy se vám jedna věta vpálí do paměti a vy se jí nemůžete zbavit. U TFiOS je to: I lit up like a christmas tree a větu z Where She Went sem napsat nemůžu, protože bych vám naspoilerovala děj, ale pro ty, co četli a vědí, se jedná o scénu na mostě.
Čtení chvilkami hodně bolí, protože ať Mia popisuje sebehezčí vzpomínky, tak je to jedno, protože mi hlavou pořád blikalo: ,,Ale oni už nežijí, to, že byli úžasní rodiče, je zpátky nevrátí." Myslím, že tohle byl záměr celé knihy, protože vás nutí se zamyslet, přehodnocovat.
Obě knihy si samozřejmě nezaslouží nic jiného než:¨
Tak a teď mě omluvte, musím se odklidit na toalety, abych se dala dohromady a potom si nejspíš půjdu objednat tu krásnou filmovou obálku :). Jako bonus samozřejmě přidávám trailer:
A já odcházím plakat do kabinek...

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze! Moc se těším až si knihu někdy přečtu :) A pak se taky moc těším na film, který vypadá moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a snad se bude oboje líbit a ano, budu se opakovat, kapesníky budou potřeba :).

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. Knihu bych si určitě měla přečíst ještě předtím než uvidím ten film. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...