6/22/2014

Amy & Roger's Epic Detour

Kniha: Amy & Roger's Epic Detour (Amy a Roger: Na cestě)
Autor: Morgan Matson
Anotace (z cooboo.cz):
Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?



Původně jsem přemýšlela jenom o minirecenzi, ale nakonec jsem dospěla k názoru, že potřebuji dostatek místa k vyjádření mého nadšení z této knihy a taky abych mohla pořád dokola opakovat, jak moc miluju Amy a Rogera. Takže se na to psychicky připravte a já můžu začít.

Než se vrhnu na příběh, tak musím začít tou úžasnou obálkou. To byl asi hlavní důvod proč jsem po knize ve Waterstone's sáhla (jako bonus přišlo doporučení druhé Nory). Celková úprava knihy je moc pěkná, jenom mi bylo líto, že jsem neměla čas (ani možnost) vytvořit playlisty, které jsou v knize zmíněny, takže jestli se na knihu chystáte, rozhodně si nějaký nalistujte a dejte do mobilu, protože věřím, že to navodí skvělou atmosféru. Skvělá byla i dokumentace všech států, které navštívili spolu s fotkami. Z knihy bylo jasné, že si autorka cestu sama nejspíše projela (nebo má talent na popisování míst pomocí google maps). Prostě za grafickou stránku má kniha velkou jedničku.

Tak a teď k příběhu. Amyin život by se dal rozdělit na před a potom. Před nehodou byla otevřená, měla hodně kamarádů, zkrátka dokonalý obrázek populární dívky z amerických filmů ze střední. To vše se změní poté, co její otec zemře při autonehodě. Její bratr (dvojče) začne ještě víc fetovat, nakonec skončí na odvykačce v Severní Karolíně a jejich matka se rozhodne přestěhovat přes celou Ameriku až do Connecticutu. Při tom za sebou nechá Amy, která má za úkol odvést její auto do jejich nového domova. Celá věc má ovšem jeden malý háček, Amy se děsí řízení. Jako řešení se objevuje Roger, který se potřebuje dostat do Philadelphie za svým otcem. Celá cesta je naplánovaná, hotely zarezervovány, datum příjezdu stanoveno. Co se stane, když Roger navrhne změnu plánu a Amy souhlasí? Jedna velká zajížďka, která rozhodně nebude trvat plánované čtyři dny.

Celá  kniha je o vyrovnávání se s něčím: se ztátou otce, ztrátou přítelkyně, se sebou a je úžasné sledovat, jak k tomu postavy pomalu dospívají. Amy je skvělá postava se kterou se snadno soucítí, nemáte pocit, že v některých situací přehrává. Roger se typově podobá jednomu klukovi, kterého znám, takže jsem si ho v praxi :) dokázala živě představit. Všechno je zkrátka tak skutečné. Kniha má smutný podtón a je v ní řešeno těžké téma, ale o to víc si vážíte těch vtipných, romantických a celkově pozitivních pasáží, kterých tu není málo (ale ani moc).

Po přečtení jsem zjistila, že přesně tohle je ten typ knihy, který mám nejradši. Romantika, závažné téma, vtip a atmosféra. Prostě si knihu přečtěte a posuďte sami. Pokud znáte nějakou knihu, která se této podobá, tak ji určitě napište do komentářů.

Jenom malý tip před čtením: Mějte po ruce mapu Ameriky, bude se hodit. Tímto bych také chtěla poděkovat naší profesorce na zeměpis, že nás nutila se naučit všech 50 států Ameriky, včetně jejich polohy.

Knize samozřejmě dávám:

Kdyby někoho zajímalo jestli se chystám vůbec někdy napsat slibovanou recenzi na film TFiOS. Tak ano, chystám, viděla jsem ho, brečela jsem...V úterý bych ho měla vidět znova, takže se budu snažit utřídit své myšlenky a vypadnout z deprese (ha ha), ale rovnou teď sem mohu napsat, že jsem ho milovala (ten film, vlastně i Ansela Elgorta :)) a všichni ho musíte vidět!!!!!!





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...