10/29/2013

Allegiant


Kniha: Allegiant
Autor: Veronica Roth
Díl: Třetí
Série: Divergent
Anotace (z goodreads.com, přeložená mnou):
Jedna volba určí kdo jste.
Co když svět ve kterém žijete je lež?
Co když jedno odhalení změní všechno?
Co když láska a oddanost vás donutí dělat věci, které jste nikd nečekali?

Společnost založená na frakcích ve kterou Tris Prior kdysi věřila je rozbitá- zničená bojí o moc  a násilím, zraněná zdradou a ztrátami. Takže když se objeví příležitost prozkoumat svět za hranicemi města, Tris je připravená. Možná za plotem nalezne ona a Tobias méně komplikovaný život bez komplikovaných lží, zamotanžch oddaností a bolestivých vzpomínek.

Ale Trisina nový realita je ještě horší než ta stará. Staré objevy znamenají nic a ty nové mění srdce těch, které miluje. Znovu musí Tris bojovat s komplexností lidské povahy-a sebe samotnou-zatímco čelí rozhodnutím ohledně odvahy, věrnosti, obětavosti a lásky.


Neumřely jsme! Jenom tak nějak nestíháme, ale jednou za čas se ukážeme s nějakou tou recenzí a dnes to je na Allegiant!

Rovnou sem napíšu, že se sice budu snažit vyvarovat spoilerům, ale nemůžu nic zaručit...předchozí díly Vám naspoileruju určitě.

Hned na začátek řeknu, že poslední kniha je nejslabší z triologie, ale v žádném případě není špatná. Sice jsem se s ní musela chvilku vyrovnávat, ale nakonec jsem Veronicu pochopila a i když jsem chtěla na ní být naštvaná, tak nemůžu (teď mě na chvilku omluvte, znovu jsem se rozbrečela...tohle je taky důvod proč odmítám napsat recenzi na Tisíc Planoucích Sluncí, prostě bych jí nepřežila-jen tak mimochodem brečim kvůli ní, jenom když se kouknu na obálku).

Děj posledního dílu začíná tam, kde druhý končí, po odhalení videa s Edith Prior a vyzrazení pravdy o podstatě města. Jenže v průběhu knihy se dozvídáte, že ta pravda vlastně tak nějak pravda ani není a všechno je jinak. Co se musí Veronice nechat, je to, že vždycky dokáže překvapit. Ani jeden zvrat jsem nečekala a o to víc to v závěru bolelo.

Nyní Vám zdůvodním, proč se kniha jmenuje, tak jak se jmenuje. Allegiant je skupina lidí (pod vedením Johanny Reyes), která nesouhlasí s terorem Evelyn a je pro znovu nastolení frakcí a vrácení se ke starému způsobu života. Mezi jeden z jejich plánů patří, poslat skupinu lidí z města, aby zjistili, kdo vlastně jejich záchranu potřebuje. Kdo asi do té skupiny lidí patří? Pokud jste hádali Tris, Tobiase, Christinu, Uriaha, Petera, tak máte pravdu. Oni se dostávají do Bureau of Genetic Welfare (ve volném překladu něco jako úřad genetické péče, zkrátka místo pro výzkum genetiky), kde zjišťují, že být divergentní znamená něco jiného než jenom moci si vybrat z více frakcí. A tady skončím, abych nenapsala něco, čeho bych později litovala.

Tímto se dostáváme k postavám. Možná jsem jediná, ale přišlo mi, že se Tobias občas choval až dětinsky, jestli se to tak dá říct. Jeho reakce byly někdy až přehnané. Kdo mi přišel, že se hodně změnil oproti předchozímu dílu byla Tris, která svým způsobem dospěla. Už se nevrhala do věcí bezhlavě, ujasnila si svůj žebříček hodnot a hlavně to, kdo je. Právě díky tomu se zařadila mezi jednu z mých nejoblíbenějších knižních hrdinek.

Nyní přichází část se spoilery, takže čtěte pouze na vlastní nebezpečí:
Před časem jsem si procházela trendující tagy na tumblru, jedním z nich byl tag allegiant a já neodolala. To jsem ovšem netušila, že hned první příspěvek bude spoiler, takže jsem od začátku věděla, jak kniha skončí, nicméně to mi nezabránilo, abych se utopila ve svých vlastních slzách a každá hezká věta, co si mezi sebou řekli mě bolela o to víc. Teď přichází ta chvíle, kdy vám vysvětlím proč jsem se smířila s Trisinou smrtí. U většiny knih bývá zvykem, že hlavní hrdina přežije, i když se kolem něj dějí strašné věci. Vždyť i Katniss přežila revoluci a dvoje Hunger Games, sice tam byly určité ztáty, ale ona jako postava zůstala nedotčená a to je právě ono. Veronica Roth nám ukázala, že hlavní postavy nejsou nedotknutelní, protože ruku na srdce, kdo opravdu věřil, že Harry zůstane mrtvý. Prostě to byl náš milovaný hrdina a ten musí přežít všechno. A jsme u toho znovu, ano, on je hlavní hrdina, ale to z něj (většinou, ale v případě Divergent to platí) nedělá nic nadlidského. Tris byla stejný člověk jako Christina nebo Tobias a umřela stejným způsobem jako mnoho jiných postav v sérii. Ona byla jenom člověk, divergentní nebo nedivergentní, nakonec to bylo stejně jedno. I když se mi závěr nemusí nutně líbit, je pochopitelný. Přesto jí neodpouštím, že mám teď zarudlé oči.

Allegiant je důstojný závěr sérii. Nechci být hodně kritický, ale myslím, že mohl být lepší. První polovina knihy postrádala tempo té druhé, ale i tak se četla velmi dobře a já díky ní probděla cestu do Paříže. Určitě si poslední díl přečtěte, jenom drobné varovýní dopředu: mějte u sebe kapesníky, protože já jsem na posledních 20% díky slzám prakticky neviděla.

Jako bonus přidávám trailer k filmu (taky se tak těšíte?) a Vy, co jste už třetí díl četli mi napište, co jste si o něm mysleli, jenom prosím označujte spoilery.




7 komentářů:

  1. Tohle bude super :) Připadám si tak nějak divně, že jsem se k Divergenci ještě nedostala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení, hlavně jestli máš ráda dystopie :).

      Vymazat
  2. Ja som práve niekde v polovici a nápad je síce zaujímavý, ale nedostáva ma to až tak ako prvé diely... Tak som zvedavá, ako to bude ďalej. Inak s tým Tobiasom a Tris a ich vývojom súhlasím.

    OdpovědětVymazat
  3. Néé, pročjsem si jenom přečetla ten spoiler!:( Tušila jsem, že se stane něco zlého, ale že zemře? Už nikdy nebudu číst spoilery...-.-

    OdpovědětVymazat
  4. Néé ať neumírá :(

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s tebou. Tento díl byl nejslabší, ale i přes to všechno se mi konec líbil. Miš to tu krásné. Pokud by tě zajímal můj názor na Alianci, můžeš si ho přečíst na mém blogu ;-) .

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...