6/20/2013

O největším knihkupectví v Evropě...


Kdo sleduje náš blog už dlouhá léta (dobře máme ho dva roky, ale přijde mi to jako léta), pravidelně někdy na pomezí května a června jezdíme do Velké Británie (se školou). Letos tomu nebylo jinak a my jsme odfrčely 25.5. 2013. Proč o tom ale tady píšu? Normálně jsme vždycky napsaly, že tu prostě nebudeme a tečka. Ale letos píšeme až po zájezdu? Má to jednoduchou odpoveď - navštívily jsme totiž největší knihkupectví v Evropě - a že to teda bylo něco.

Údajně největší knihkupectví v Evropě se nachází v Lodýně, přesněji na zastávce metra Picadilly Circuit. Patří do řetězce knihkupectví s názvem Waterstones, která můžete najít po celé Velké Británii. V osmi patrové budově ve které je šest pater věnováno knihám můžeme najít  sto padesát tisíc knih vystavených na 8 a půl mílích poliček.

Nástupiště 9 a 3/4
Takže když jsme se s jistotou dozvěděly, že poslední den našeho výletu ve VB strávíme v Lodýně bylo rozhodnuto - musíme tohle místo navštívit.

Vzheldem k tomu, že v Lodýně jsme byly v neděli, Waterstones (stejně jako prakticky všechny obchody) mělo otevřeno až 12, což byl trochu problém, protože jsme byly bez autobusu už od devíti hodin ráno, a tak jsme ještě trochu pozměnily plány a vyrazily na nádraží King's Cross, kde jsme po chvíli zmatení našly vstup na nástupiště 9 a 3/4 (kde bylo strašně moc lidí a stála se strašně dlouhá fronta na to, abyste se mohli s vozíkem vyfotit).

A kolem dvanácté, kdy jsme zmateně koukaly na připravující se průvod (mimochodem, doteď jsme nezjistily, co to vlastně bylo) a vyděšeně zíraly na spousty policistů lemující ulice, se dveře našeho evropského nebe otevřely a my jsme vstoupily do budovy s více jak sto tísici knih.

Musím říct, že mě to okouzlilo. Knihkupectví, přestože bylo tak obrovské,totiž sálalo hrozně příjemnou atmosférou, takže tam člověk vklidu mohl strávit vlastně celý den a snažit se prošmejdit všechny oddělení a poličky ( i když by to možná trvalo ještě déle) a neměl pocit, že se do něj vpaluje pár očí. Navíc se tam dalo najít prakticky všechno, i když se muselo někdy trochu hledat - některé knihy, které byly v jiných Waterstones v oddělení pro teenagery, byly zařazeny jinde. I když celkově oddělení pro teenagery mě osobně trochu zklamalo - neměli tam tolik populárních knih (respektive knihy, které jsem si vyhlídla v jiných Waterstones), ale na druhou stranu tam šlo najít zase knihy, které v jiných pobočkách neměli.

Z celkových šesti pater věnovaným knihám jsme navštívily pět, protože šesté bylo učebnicové . Prakticky jsme lítaly od jednoho regálu ke druhému, pracně hledali knihy od Sarry Manning (protože ostatní Waterstones hořce zklamali a měly od ní pouze Diary of Crush a Nine Uses fo an Ex Boyfriend) a jejich nalezení štastně oslavovaly, zkoumaly knihy v akci kup jednu, druhá je za polovinu (zajímavý fakt: pokaždé, když jsme v Anglii, Waterstones mají nějakou podobnou akci), vzdechaly nad krásnými vydáními klasik, ošmatávaly nový Kindle Fire a posilovaly paže taháním  knih k pokladnám.

Černobílá - pouze z výše zmíněného Waterstones
Barevná - všechny knihy z Anglie
V nejvtěším knihkupectví Evropy jsme strávily asi dvě a půl hodiny, čímž jsme vlastně celý protest/průvod/cosi přečkaly v pořádku, a když jsme vyšli ven, ulice už byla prakticky v normálu.  Na konci našeho nákupu nám byla navíc nabídnuta zákaznická kartička knihkupectví, kterou jsme rády přijaly.

Pokud vás zajímá co jsme si nakoupily v Anglii za knihy
<-----

A to je asi tak vše k největšímu knihkupectví v Evropě. Musím říct, že v porovnání s naším Luxorem na Václávku se nemáme rozhodně za co stydět, protože Waterstones na Picadelly není o tolik větší, jak jsem myslela. No a já se teď jdu vrhnout na tu hromadu knih od Sarry Manning.

Užijte si sluníčka! 

4 komentáře:

  1. Abych pravdu řekla, mě návštěva Waterstones na Picadilly v Londýně docela zklamala. Jak píšeš, nepřišlo mi zas o moc větší než náš Palác knih a navíc mi přišlo, že tam nejsou skoro žádní lidé. Když jsem zamířila do sekce YA, měli tam sice více titulů, než jinde, ale když jsem konečně našla knihu, kterou jsem hledala ve všech knihkupectvích, byla úplně zničená, všechny stránky přehýbané. Říkala jsem si, že je to v pohodě, určitě mají více kusů, než ten jeden, který mají od každé knihy vystavený. Proto mě dost zklamala prodavačka, která mi odpověděla, že to je poslední kus. A nabídla mi slevu 10%. Což bylo sice milé, ale ta kniha byla vážně hodně poničená, takovou knihu by daly v Luxoru do vyprodeje za babku, takže jsem to odmítla a radši si vybrala něco jiného. Nevím, jestli od jiných knih měli více kusů, každopádně jsem zvyklá, že u nás mají v těchto velkých knihkupectvích od každé knihy vystaveno několik kusů a člověk si může vybrat knihu, která je v dobrém stavu. Tady to tak bohužel nebylo, od každého titulu tam byl jen jeden možná dva kusy. Prostředí tam bylo přijemné, byl tam klid, i prodavačka byla ochotná, ale celkově to na mě zas takový dojem neudělalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče počtu personálu, ten se mi zdál dostačující....
      Na knížky jsem měla teda štěstí, všechny byly v pořádku, nebo měli více kusů... I když s těmi více kusy to je bídné úplně všude ve Waterstones...
      Já jsem si to tam vážně užila, bylo to takové příjemné útočiště před tím průvodem... :)

      Vymazat
  2. Tak tohle knihkupectví v budoucnu určitě musím navštívit. To musel být hotový ráj na zemi. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to tam vážně moc pěkné a hrozně příjemné! :)

      Vymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...