4/29/2013

RC: Rozhodující bitva


Kniha: Rozhodující bitva
Autor: Rick Riordan
Série: Kronika Cartera Kanea
Díl: Poslední / Třetí
Anotace (nakladatelství Fragment):
Poslední rok byl pro Cartera a Sadie pořádně rušný. Proniknout do tajemství egyptské magie totiž není žádná hračka. Nejtěžší překážky je ale teprve čekají…


Zlé síly získávají převahu, had chaosu Apop unikl ze svého vězení a část rebelských mágů povstává proti Domu života. Sourozenci Carter a Sadie mají sehrát důležitou úlohu při záchraně světa. Zbývá jim však málo času, egyptští bohové jsou nevyzpytatelní a na každém kroku může číhat nebezpečí. 


Závěrečný díl trilogie úspěšného amerického spisovatele Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona) navazuje na předchozí díl Kronika Cartera Kanea - Rudá pyramida a Hněv bohů.

Znáte takový ten pocit, když se na nějakou knihu strašně moc (a hlavně dlouho) těšíte a následně se Vám po měsících utrpení dostane konečně do rukou, ale Vám se najednou nechce začít číst, protože je to poslední díl Vaší oblíbené série, takže když ji dočtete, už nebude na co se těšit a příběh oblíbených hrdinů skončí spolu s poslední stránkou? Tak přesně takhle jsem se cítila, když se mi do rukou dostala Rozhodující bitva.

Celou sérii jsem okamžitě oblíbila, věděla jsem to prakticky od první stránky, jak moc si mě kniha (potažmo celá série) získá. Přestože je spousty fanoušků Ricka Riordana a Percyho Jacksona, mnoho z nich jeho druhou sérii o neméně zajímavé mytologii, nečetlo. Což je prostě moc velká škoda, neboť je také výborná.


Příběh

Poslední díl se nám odehrává, jak to u Rickových děl běžně bývá, během pár dnů, kdy nám hrdinové musí zvládnout zachránit svět. Přestože se to může některým zdát jako zaběhnutá šablona, každý příběh je od sebe tak odlišný, že se rozhodně nemusíte bát, že se budete nudit, nebo snad hůř, že budete všechno vědět o 100 stránek dopředu. Kniha je plná akce, spousty zvratů – no rozhodně udrží pozornost.

Hlavní hrdiny, sourozence Kaneovi, je výborné poslouchat (tedy respektive číst). Mě osobně strašně baví jejich sourozenecké hádky a poznámky v hranatých závorkách (neboť celá série je napsaná v duchu, že Rick našel nahrávku s příběhem, který Sadie a Carter vypráví). Překlad je jako vždy výborný a krásně se četl. Stránky mi při čtení ubíhaly ani nevím jak.  Jako jediné mínus, které by mohlo někoho odradit, bych mohla vidět věk hlavních hrdinů, který spadá spíše do dětské literatury, než do Young Adultu.

Jeden z nejoblíbenějších autorů

Rick Riordan patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Je to proto, že je schopen krásně zakomponovat mytologii do příběhů, ale tak nezvyklou a zábavnou formou, že dokáže zaujmout jak mladší, tak i starší čtenáře. Jeho umění přizpůsobit, nebo spíše zakomponovat mytologii do moderního světa je naprosto obdivuhodná a jedinečná.

Pokud máte rádi knihy od Ricka Riordana a nemůžete se dočkat dalšího dílu Bohů Olympu, rozhodně Vám doporučuji sérii Kronika Cartera Kanea, minimálně na to zkrácení času. Věřím, že mnoho čtenářů bude příjemně překvapeno čtivostí a zajímavostí egyptské mytologie, která má toho spousty co nabídnout. Pokud jde o Ricka Riordana, zatím jsem se ani jednou nezklamala, přestože jsem už mimo cílený věk, pro koho jsou knihy určený.
5 soviček
Touto cestou bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy k zrecenzování. Knihu si můžete koupit zde

2 komentáře:

  1. Do knihy sa práve dnes púšťam a dúfam, že nesklame :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...