3/07/2013

Out of The Easy



 Kniha: Out of The Easy


Autor: Ruta Sepetys








Někdy na přelomu jara a léta jsem od autorky četla Between Shades of Gray a kniha se velmi rychle zařadila mezi mé nejoblíbenější, dokonce jsem i autorce napsala! To já velmi často nedělám a když jsem se dozvěděla, že jí vyjde další kniha, která se odehrává v 50. letech v New Orleans, neodolala jsem a knihu si k Vánocům předobjednala. Out of the Easy mi konečně přišla asi před dvěma týdny a já se okamžitě pustila do čtení. Hned na začátku Vám řeknu, že kniha mě ani trochu nezklamala.

Hlavní hrdinkou je Josie Moraine, která vždycky snila o tom, že opustí New Orleans a začne nanovo, půjde na školu někde hodně daleko, kde jí nikdo nezná a neví, že její matka je prostitutka. Už má našetřeno dost peněz, aby si tak rok sama vystačila, ale čáru přes rozpočet jí udělá nečekaná smrt jednoho zámožného návštěvníka New Orleans, spíše vyšetřování jeho úmrtí. Ona sama je do něj zapletena stejně jako její matka a majitelka bordelu Willy Woodley. Josie stojí na hraně života o který ani náhodou nestojí a života, který si vysnila.

Teď se konečně dostáváme k mé oblíbené části a to je popis postav. Všechny byly krásně vykresleny, stejně jako to bylo u BSoG (název její první knihy je prostě moc dlouhý, takže tohle je zkratka, kterou budu odteď používat - už vidím, jak tohle je naposledy, co tuhle knížku v recenzi zmíním :-)). Opět jsou tu postavy, které ze srdce nenávidíte a postavy, které milujete. První bych se asi měla zmínit o těch ze srdce nenáviděných a to je bezkonkurenčně její matka. Teď opominu fakt, že je to prostitutka, protože lidé by se neměli soudit na základě povolání, ale to, že jí mateřské city vůbec nic neříkají, zajímá se jenom sama o sebe a všem hrdě vykládá, co jí kdo koupil za její služby. Ovšem nejhorší je, že krade od své vlastní dcery!!!Co je to za matku?!

Mojí nejoblíbenější postavou byla bezkonkurenčně Willy Woodley, která i přesto, že nikdy Josie nedala najevo svou náklonnost, bylo jasné, že jí strašně moc ráda. Dále tu byl majitel knihkupectví Patrick (v této závorce se nachází spoiler, takže jí nečtete, dokud nezaklapnete Out of The Easy - Zlato, mně nevadí, že jsi gay, nějak se přesto přenesu, jenom mi dovol si tě nechat :-)) a řidič taxíku Cokie, nad výslovností jeho jména jsem neustále přemýšlela.

Co se mi na knize líbilo nejvíce? Fakt, že příběh měl několik dějových linií, které utvářely perfektní celek. Zamilovala jsem si smutný a komplikovaný příběh Charlieho (asi bych měla zmínit, kdo to Charlie vlastně je - Charlieje otec Patricka, který je duševně chorý), děsivost celé záležitosti se Cincinnatim a její matkou (tohle zde nebudu raději podrobněji rozebírat, abych mi omylem neujel nějaký ten spoiler :-)).  Ruta Sepetys nenapsala pohádku, v knize se setkáte s drsnou realitou, ukazuje pravé povahy lidí a to, že ne vždy dosáhnete svého cíle i když to moc chcete, protože svět prostě není ke všem spravedlivý.

Hrdě můžu prohlásit, že mě kniha ani omylem nezklamala a už se moc těším na další knihu Ruty, protože ona rozhodně psát umí. Takže všichni, co váháte nad koupí této knihy, tak přestaňte a kupte si jí. S čistým svědomím Vám mohu říct, že nezklame. 

Jako bonus berte, že kniha má nádhernou úpravu, doma mám hardback a bez obalu (tím nechci říct, že by knížka měla ošklivou obálku) je Out of The Easy jednoduše nádherná.


P.S. měla jsem pravdu BSoG jsem víckrát (až na teď) nezmínila :-).

3 komentáře:

  1. Už někdy loni... jsem ji vyhrála i s věnováním od samotné autorky. Musím se do ní co nejdřív pustit. Protože Between Shades of Grey se mi až NESKUTEČNĚ líbilo ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec jsem teď nezezelenala závistí :).
      Určitě si Out of The Easy přečti, zajímá mě, co na to řekneš.

      Vymazat
  2. Co jsem slyšela, tak má snad vyjít letos? v češtině. Určitě se po ní budu shánět!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...