1/01/2013

Nora's Book Awards 2012



K úvodu bychom chtěly podotknout snad jen, že v některých kategoriích jsou třeba dvě nebo i více knih a jednoduše nás rozeznáte podle barev. 
 
Nejlepší kniha

Bitterblue
I když jsem letos přečetla poměrně hodně knih, žádná mě moc nezasáhla, tedy až na Bitterblue. Od Kristin Cashore jsem četla všechny tři knihy ze série a všechny byly úžasné, ale nejvíce mi k srdci přirostla právě Bitterblue. 

The Fault in Our Stars
Tuhle knížku jsem vybrala proto, že od té doby co jsem jí přečetla, jsem jí nemohla dostat z hlavy. Prošla jsem si dost těžkou TFiOS depresí a hlavně mánií - doma mám nástěnku inspirovanou touto knihou a sérii obrázků s citáty. Takže ano, tato kniha mě zasáhla a už několikrát jsem si jí přečetla. Co jiného by měla nejlepší kniha roku být?

Největší překvapení

The Catastrophic History of You and Me
Když se řekne největší překvapení, vybaví se mi tato kniha, kterou jsem začala číst v děvet hodin večer a téhož večera ji ještě dokončila. Nebyla jsem prostě a jednoduše schopna přestat číst (a následně druhý den vstát)

The Host
Když jsem viděla trailer, měla jsem jasno - tuhle knížku si musím přečíst a musím říct, že jsem byla překvapená jak moc byla promyšlená a dobrá.

Velký Gatsby
Upřímně jsem si nemyslela, že to dočtu do konce i když je to tenounká knížka. O to víc mě překvapilo, že nejen že jsem knihu dočetla, ale ona se mi i líbila :).

Největší zklamání

Onyx
Obsidian, tedy první díl celé série, Lux se mi opravdu líbil. Byla jsem z něj neskutečně nadšená a dokonce ho i několikrát přečetla. Líbilo se mi napětí mezi hlavními hrdiny a žádná věc mě při čtení vyloženě neiritovala. Proto jsem se také opravdu hodně těšila na Onyx, který mě ale hluboce zklamal. Uměle a naprosto zbytečně vytvořený trojúhelník mě naprosto odradil a fakt,že hlavní hrdinka se chovala pěkně hloupě to završil.


Rebel Heart
Vzhledem k tomu, že jsem udělala pouze GIF recenzi, tak jsem neměla moc možností tam dát všechny mé pocity, ale tak jako jsem se vytočila u Rebel Heart, jsem se nevytočila už dlouho a doteď jsem se s činnostmi hlavní hrdinky nesmířila. Promiň Sabo, ale ne, prostě ne.

Nejhorší kniha
Krevní Msta
Prosím, už nikdy mi tohle nedávejte do ruky! Jedna velká hrůza! Hlavní hrdina jedno velké zklamání, styl psaní mi lezl na nervy a to vůbec nehovořím o rozhovorech mezi postavami. Agh!

Bumped a Thumped
Bez komentáře
Rebel Heart
Není správné se nad knihou rozčilovat…Podpálím jí! *ďábelský smích*

Nejlepší pokračování

Mark of Athena
Skvělé pokračování úžasné série, které Vás nutí číst dál a dál.

Nejlepší série

Mariotovi Dědici
Výborná série od našich sousedů. Když jsem jednou začala, už jsem jednoduše nemohla přestat.

Nejlepší zápletka

Mariotovi Dědici
Promyšlená, dostatečně zajímavá, aby udržela pozornost čtenáře a s překvapivým koncem.

Největší objev

John Green
Letos jsem konečně objevila kouzlo knih Johna Greena a od té doby je mým největším přáním, aby John přijel do Prahy (pozn. Hanka může klidně vzít s sebou)
Depresivní knihy
Tento rok jsem ve větší míře začala číst depresivní knihy. Sice mě to stálo hodně slz a mojí duševní vyrovnanost (dobře, o tu jsem přišla už dávno :)), ale ani náhodou bych si z paměti nenechala vymazat The Book Thief nebo TFiOS a když už, tak jenom abych mohla zažít znovu pocit, jaké to je si je přečíst poprvé.

Nejsilnější a nejsmutnější knihy
The Fault in Our Stars
Ano, tuto knihu budu psát do co nejvíce kategorií.

The Book Thief
Nejlepší kniha z období druhé světové války z pohledu normální dívky, která si neprošla koncentračním táborem a přestože byla Němka, utrpěla strašné ztráty.

Between Shades of Grey
Kniha o dívce z Lotyšska, která si prošla Gulagem. Silná kniha po které budete všechno přehodnocovat.

Perks of Being a Wallflower
Po dočtení Ten, kdo stojí v koutě ve Vás zůstane nádherný pocit.

Nejoriginálnější kniha

The Night Circus
Tato kniha je zkrátka kouzelná ve všech směrech. Normálně cirkusy nemám ráda, ale do Nočního bych se opakovaně vracela.

Nejvtipnější kniha

Paper Towns
Hezký odpočinek od mých oblíbených depresivních knih. Paper Towns mě neustále něčím rozesmívaly, hlavně celá záležitost s černými Santy.

3/4 The Fault in Our Stars
První se neustále něčemu smějete a potom….Vás emočně zničí.

Vždy doporučuji
Percy Jackson
Myslím, že sem není třeba nic dodávat.

The Fault in Our Stars
Ano, znova, tak doufám, že jste pochopili co jsem chtěla říct a knihu si hezky všichni přečtete.

Nejlepší hrdina
Augustus Waters
*slzy v očích*…Ach Gusi
 Percy Jackson
*dívčí smích* Ach Percy…*dívčí smích se mění v ďábelský smích* PERCY JE MŮJ!!!
Rudy Steiner

 Nejvíce Adorable hrdina
Charlie
Tuto kategorii jsme sem daly vlastně jenom a pouze kvůli němu. Víc adorable hrdinu jsem ještě v žádné knize nenašla.
Z nějakých "nepochopitelných" důvodů se mi ve spojení se slovy Charlie a adorable vybavil Charlie McDonnell, čím to asi bude :)? (pokud nevíte, kdo to Charlie McDonnell je, tak si na youtubeu zadejte charlieissocoollike a koukněte se na nějaké jeho video)


Nejlepší hrdinka
Hazel Grace Lancaster
Celkem ironie, že letošní nejlepší hrdinku napsal muž. Na druhou stranu to byl John Green (ano, toto beru jako vysvětlení celé záležitosti).
Hazel je neuvěřitelně silná hrdinka, i když si to nepřiznává, tak ona doopravdy každý den s něčím bojuje a i když knížka končí poslední větou, tak doufám, že Hazel si to svoje nekonečno někde opět našla i po poslední stránce TFiOS.

Nejlepší ship
 Percabeth
Sice chceme Percyho hlavně pro sebe, ale Annabeth tolerujeme.Zatím.
Hus
Ne neshipuju sama sebe s Janem Husem, to by bylo…zvláštní.
Tohle je shiperské jméno, které jsme vymyslely pro Hazel a Guse.
Hazel + Gus = Hus
Dobrý ne? Ne? Tak ne.

Nejvíce iritující postavy
Saba
Rozsápu! Zabiju! Ne hůř, dám jí přečíst Rebel Heart! *ďábelský smích*
Alex
Katy
Protože pořád číst o tom, že jí určitě nemá rád a tak z trucu půjdu udělat přesný opak toho, co by mi radil rozum, je opravdu iritující.
kdokoliv z Bumped a Thumped

Nejlepší záporňák
Peter Van Houten
Tyto následující řádky jsou určeny hlavně těm, kteří četli TFiOS. Ostatním to nejspíš nebude dávat smysl.
V AIA je Dutch Tulip Man, který zosobňuje Boha, protož stejně jako Bůh není ani dobrý ani špatný. Stejnou funkci má i Peter v TFiOS. Nemyslím si, že je přímým ztělesněním Boha, a proto jsem mu alespoň udělila funkci nejlepšího záporňáka, protože tím on do jisté míry je.

Nejhorší záporňák
Gaia
Fakt, ale fakt jí nesnášíme.

Nejlepší úprava

Time Travelling Fashionista
To, že se mi ta knížka tak líbí je asi ze 70% tvořeno tím, jak kniha vypadá. Ne vážně je to něco naprosto úžasného a nádherného. Kdykoliv se cítím pod psa, jdu ke knihovně a začnu si tu knížku prohlížet, protože má naprosto úžasné ilustrace.

Nejlepší obálky


 Nejošklivější obálka

 Asi nejhorší kniha, kterou jsem letos četla a ještě má tak ošklivou obálku. Aghr, měla jsem si jí předtím, než jsem si jí koupila, pořádně prohlédnout.


Vysvětlivky barev:
Depresivní Nora
Nora, která souhlasí s nominací TFiOS na Nejlepší knihu roku 2012, ale byla nucena nominovat i něco svého (to jen abyste si nemysleli, že bych s tím snad nesouhlasila)
Shoda

Doufáme, že jste si rok 2012 pořádně užili a přečetli spoustu skvělých knih. 
Tímto článkem bychom Vám chtěly popřát mnoho štěstí a knih v roce 2013 
Nakonec přidávám citát od Johna Greena o knihách a hádejte z jaké jeho knížky je. 
(Nápověda : zmínila jsem jí asi jenom stokrát :)).

"Sometimes, you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinced that the shattered world will never be put back together unless and until all living humans read the book."



5 komentářů:

  1. Kristen Cashore je úžasná autorka! Iskrivú mám doma no ešte neprečítanú 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že jsi objevila Johna Greena, on je momentálně můj nejoblíbenější autor. A kdyby přijel do Prahy, tak se asi zblázním radostí :D Taky se mi líbí to nadšení z TFIOS :D Úplně tě chápu, ta knížka je naprosto úžasná...

    Jinak, Book Thief si chci už dlouho přečíst, tak se těším, až se k tomu konečně dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přestaň okamžitě číst to, co čteš a pusť se do The Book Thief! (Dobře, tohle znělo jako nehezký rozkaz, ale jakmile knížku dočtěš, tak moje rozkazování doufám pochopíš nebo se ti předem moc omlouvám).
      John Green je můj nejoblíbenější autor a TFiOS je moje nejoblíbenější kniha, doufám, že bych setkání s ním přežila, protože už jenom oznámenení jeho návštěvy by ve mně jistě vyvolalo omdlévání radostí :). Když už jsme u TFiOS, kdo z téhle knihy nadšený být nemohl? :)

      Vymazat
  3. S Percym jste mě pobavili :D :D Ten, kdo stojí v koutě teď čtu a moc se mi to líbí ;) Hostitel je skvělá knížka a vždycky se k ní ráda vracím, možná mám tuhle knížku radši než Stmívání ;) Po vašich doporučení mám ( maxi ) ohromnou chuť pustit se do knihy The fault in your stars ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Milujem takéto články! No mne by stačilo pozrieť sa na tú obálku knihy Krevní msta a hneď by som to označila ako blbosť :P Nočný cirkus učaroval aj mne, a to som cirkusy nemám rada. Hostiteľ bola úžasná kniha a veľmi sa teším aj na filmové spracovanie. :)

    Pozývam ťa na môj novovytvorený blog o knihách: http://nana-books.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...