12/09/2012

7 dní hříchů


Kniha: 7 dní hříchů
Autor: Josef Urban
Anotace: 
České pohraničí, rok 1945.

Útěk mladé ženy českého lesníka je zahalen tajemstvím. Jen ona sama ví, kdo a proč ji pronásleduje. Její svědectví by ji mohlo stát život...
Po jejích stopách se vydávají manžel a bratr, Čech a Němec, které svedl dohromady konec války a osud štvanců. Jeden chce zachránit své manželství, druhý hledá po návratu z fronty smysl života.
Sedm dní trvající cesta se stává symbolem vzájemného hledání a touhy po ztraceném domovu.

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi v poválečném Česku.



… navážu hned na název - poválečné soužití Čechů a Němců  v Sudetech rozhodně nebylo "hříšné" pouze 7 dní. Stejně jako vyhnání Čechů z pohraničí v roce 1938 nebylo krátkodobé, tak  ani  odpuštění a narovnání vztahů mezi oběma národy možná není v pořádku  do dnešních dnů...… 

Ale nejde jen o národnostní otázku - v knize jsou především  vykresleny charaktery "hrdinů" -vítězů války, kteří  se v květnových dnech ujali vlády a "soudili" a rozdělovali. 
Hlavní úlohu v příběhu mají revoluční gardy "RG", dříve se jim také říkalo "rabovací gardy" . Tyto skupiny lidí různých charakterů v poválečných dnech převzaly iniciativu do svých rukou a začaly organizovat život ve městech a na vesnicích.  Šlo převážně o lidi, kteří si prostřednictvím této moci vyřizovali  účty se sousedy, příbuznými … a v mnohých případech i sami se sebou. Kniha odkrývá mnoho různých charakterů a pohnutek, které vedly k nečestnému, krutému a nespravedlivému jednání: závist, žárlivost, hamižnost, vyřizování  osobních účtů, strach, zakrytí  kolaborace, fanatismus apod. Ať jsou pocity a důvody jednotlivých osob jakkoliv strašné, ve většině případů jsou pochopitelné, i když neodpustitelné.  Ale aby to nevyznělo pouze negativně, přestože většinou se osoby řídí příslovím: "Oko za oko, zub za zub", je i další přísloví, které  nás knihou provází: "V nouzi poznáš přítele".

Toto vše kniha popisuje na pozadí příběhu poválečných dnů obyčejného lesníka Jana Olšana a jeho manželky německého původu Agnes. 

Knihu vidím také jako paralelu porevolučního dění v roce 1989 - těch bojovníků proti komunismu co se najednou vyrojilo a tvrdilo, jak tvrdě zkoušeli za své názory, za svůj boj proti vládě jedné strany atd. Opravdové hrdiny a slušné lidi je pak strašně těžké poznat, ale k tomu nám mohou pomoci knihy právě třeba od Josefa Urbana (autor Habermannova mlýna).

Co říci závěrem? Kniha je skvělá a pokud se chystáte podívat se na film, určitě si ji před shlédnutím přečtěte. Všichni totiž víme, že film skoro nikdy nevystihne všechno. 
Také bych chtěla říct, že tuto recenzi jsem nepsala já, ale moje mamka, která knihu četla.

Touto cestou bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Chnihu si můžete objednat zde.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...