11/25/2012

Mariotovi dědici


google.com
Série: Mariotovi dědici
Autor: Marja Holecyová
Předurčenie: 4,5 sovičky
Blúdenie: 5 soviček
Odhalenie: 5 soviček
Prekliatie: 5 soviček

Pr(a)vá slovenská fantasy
Tak tento nápis hlásá záhlaví oficiálních webových stránek Mariotových dědiců. Pokud jste nikdy o této sérii neslyšeli, jedná se o slovenskou fantasy sérii vyprávějící o úžasném kouzelném světě, který se nachází jenom kousek za našimi hranicemi. Příběh zasazený do Slovenska je plný strhujících zvratů, úžasných postav a  magie. Série Mariotovi dědici mě naprosto uhranula a považuji ji za jednu z mých nejoblíbenějších.


V Předurčenie se seznamujeme s Mijou, obyčejnou čtrnáctiletou dívkou, která žije na Slovensku. Tedy obyčejnou do chvíle, než se v její škole objeví podivní muži a chtějí odvést pryč. Nikdy by netušila, že tahle chvíle jí změní život. Spolu s Mijou objevujeme v prvním díle úžasný magický svět, který nám byl po celá staletí utajen. Hlavní postavou však není pouze Mija, nýbrž i druhý Mariotův dědic, Miseag. Jako jediný díl nedostalo Předurčenie plný počet soviček/hvězdiček z jednoho velmi prostého důvodu. Nebylo tam moc akce, neboť nám muselo býti vysvětleno hodně věcí týkajících se nového a promyšleného kouzelnického světa. 

Vzestupná tendence?
Druhý díl, Blúdenie, je asi můj nejoblíbenější z celé série. Po prvním dílu, ve kterém jsem trochu postrádala akci, je druhý díl něco naprosto jiného. Plný akce a zajímavých zvratů a vztah hlavních hrdinů se vyvíjí.

Odhalenie je moje druhá nejoblíbenější kniha z celé série. Možná tam není zase tolik akce, ale začíná se nám příběh pomalu osvětlovat a poslední kniha Prekliatie je důstojným zakončením výborné série s velmi nečekaným a ojedinělým koncem.

Na Mariotových dědicích se mi líbilo spousta věcí, ale začněme psaním. Styl psaní mi sedl, byl velmi poutavý a já těžce přestávala číst. Mariotovi dědici mě drželi vzhůru dlouho do noci, tedy až do chvíle, než jsem dočetla poslední stránku knihy. Upřímně si neumím představit co bych dělala, kdybych neměla další díly hned k možnosti přečtení. Konce jsou velmi napínavé a čtenáři jsou následně velmi zvědaví na další díly.

Také se mi velmi líbil vztah mezi hlavními hrdiny, Mijou a Miseagem, neboť byl pojat nezvykle. Bylo to příjemné osvěžení od amerických povětšinou stereotypních vývojů vztahů. Velmi se mi líbily jejich rozhovory u kterých jsem se často smála, stejně tak ale i zbytku knihy. Rozhodně v příběhu nechyběli humorné části u kterých si člověk ani neuvědomí, že se směje nahlas.

Takže ano, Mariotovi dědici se mi velmi líbili, byli originální, s výbornými hlavními hrdiny a velmi promyšlenou zápletkou, série byla velmi nezvykle ukončená a spolu s poutavým stylem psaním nám vychází výborná série, která rozhodně stojí za vaši pozornost. 

2 komentáře:

  1. Súhlasím :) Môj najobľúbenejší diel je rozhodne posledný, páčilo sa mi, ako to autorka ukončila, aj keď to bolo naozaj nezvyčajné. Inak som rada, že si konečne niekto z Česka túto sériu prečítal a páčila sa mu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlela jsem, že si tuhle sérii přečtu už strašně dlouho, ale problém byl v tom, jak se ke knihám dostat (aneb než jsem zjistila, že se prodávají knihy na kindle i v češtině a slovenštině) :)

      Vymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...