6/08/2012

Eragon

Kniha: Eragon
Autor: Christopher Paolini
Nakladatelství: Fragment
Série: Odkaz Dračích Jezdců
Díl: První







Anotace:
Jeden chlapec… jeden drak… svět dobrodružství.
Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou… První díl trilogie Odkaz Dračích jezdců.

I na plátna kin

Bez mučení se přiznávám, že první jsem viděla film a až potom četla knížku. Je to už celkem dávno, asi 2006 (panebože to už je šest let!), co film byl v kinech. Eragona jsem následně dostala k svátku (?...dost možná to byly narozeniny, to už si přesně nepamatuji). Myslím, že v tu dobu jsem na knížku byla malá a já jí označila jako nudnou (ano, já vím!). Po pár letech jsem se k ní vrátila, protože mi jí na té poličce bylo líto. Ani nevíte jak moc jsem ráda, že jsem to udělala. Série se okamžitě zařadila mezi mé nejoblíbenější a to všechno mě dostalo do fronty na Paoliniho (článek o našem čtyřhodinovém čekání zde).

Jak to vlastně vypadá Eragon?

Teď už ale dost o mně, ale zpátky k Eragonovi. Je zajímavé, že první popis Eragona se nám dostane až na nějaké 460 stránce Eldesta, takže pro vás všechny, kteří knihy nečetli a zajímá vás, jak vlastně ta hlavní postava vypadá, tak má hnědé vlasy a hnědé oči. Doufám, že to nebyl spoiler . Jeho domovem je Carvahall, který se nachází v Alagaësii (více se dozvíte z článku věnovaném přímo této zemi) a kde na farmě žije se svým strýcem Gerem a bratrancem Roranem. V prvním díle mu je patnáct let. Takže je stejně starý jako já! (bohužel moje radost ze stejného stáří knižních postav nikdy netrvá dlouho, protože mě vždycky přerostou :).)

Podivný kámen

Jednou, když je Eragon na lovu, nachází v lese zvláštní kámen. Snaží se jej ve vesnici prodat, ale nepodaří se mu to a tak si modrý kámen nechává. Nakonec se ale ukáže, že kámen není jen tak nějaký kámen, ale ve skutečnosti se jedná o dračí vejce. Z něho se vylíhne modrý drak, kterého Eragon pojmenuje Safira a tak se z něj stává dračí jezdec.

Drak se totiž nevylíhne jen tak někomu, vybírá si svého jezdce. Kdybych to měla k něčemu přirovnat, tak to funguje jako v Harrym Potterovi, že hůlka si vybírá kouzelníka a ne naopak.

Jednoho dne napadnou jejich farmu Ra'zakové (služebníci zlého krále Galbatorixe) a zabijí Gera. Eragon přísahá, že pomstí strýcovu smrt a odjíždí s carvahallským vypravěčem Bromem pronásledovat Ra'zaky.

Toto je samozřejmě hodně stručný a zjednodušený popis začátku příběhu. Byla bych tu do zítra, kdybych chtěla vše do podrobna popsat. Navíc by recenze obsahovala hodně spoilerů.

Knihu napsal již v patnácti letech

Eragon se do povědomí dostal nejen díky svému celosvětovému úspěchu, ale i díky svému autorovi, který knihu napsal v patnácti letech. Ve skutečnosti však okolnosti vydání a napsání probíhali trochu jinak.

Christopher napsal první verzi ve svých patnácti letech. Knihu nepsal s prvotním účelem vydání. Až několik let po dokončení první verze Eragona tuto verzi upravil a předvedl rodině. Eragon vyšel v roce 2002 v rodinném nakladatelství.

Stojí za přečtení?

 Každopádně knihu si rozhodně přečtěte, protože styl psaní je úžasný a ta obálka. Chápu Paoliniho, když říkal, že vše měl v hlavě spíše jako film. Rozhodně mu tleskám za ty jeho popisy, protože díky nim jsem si dokázala Alagaësii živě představit a vše mi běželo v hlavě jako takový osobní film. Už se moc těším na Inheritance (ano, stydím se, že jsem ji ještě nečetla), protože mě hodně zajímá, jak celou sérii uzavře. A stojí tedy za přečtení? Opravdu stojí.

5 soviček
Toutu cestou bych chtěla také poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi. Knihu si můžete zakoupit zde



2 komentáře:

  1. Já na filmu v kině nebyla.. :ú Já nejdříve četla knížku, která mě bavila a když jsem zjistila, že je i film, tak jsem byla nadšená, jen od té doby, než jsem ho viděla. On mě totiž nebavil x) knížka byla lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, knížka byla lepší, ale i tak mám film ráda, holt výhoda člověka, který dříve vidí film :)

      Vymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...