2/07/2012

Across the Universe



Kniha: Across the Universe
Autor: Beth Revis
Série: Across the Universe
Díl: První

Sci-fi…ughm, ughm

Věřím, že nejsem jediná, kdo se k tomuto žánru staví trochu s rezervou. Tak nějak mě Sci-fi v minulosti moc nebralo a pochybovala jsem, že mě někdy zaujme. Vždycky jsem tento styl považovala za knihy spíše pro kluky, než pro holky a i když jsem dostala knížky, z tohoto žánru, dosud jsem je…ehm…nepřečetla. Proč se o tom tady rozepisuji? Protože Across the Universe do Sci-fi patří. A bavila mě tahle knížka? Líbila se mi? Získala si mě? Oh ano. I více než to.

Navrácení k pokladu

Across the Universe jsem se už jednou rozhodla číst a dostala jsem se docela daleko, asi na 120.stránku. A pak jsem najednou přestala číst. Dávám to za vinu škole a nedostatku času, možná také přebytku knih v mém okolí a touze přečíst toho co nejvíc naráz. Pokud se rozhodnete rozečíst tuhle knihu a pak na ní nebudete mít čas, nedělejte to. Já sama nechápu, jak jsem to dokázala, jak jsem dokázala přestat. Proč to nechápu? Z jednoduchého důvodu, ta kniha se čte prostě sama. A i když jsem možná tušila, kdo je vrah, ten konec to naprosto zabil. Měla jsem chuť každou chvíli updatovat svůj status na goodreads a psát what? WHAT?. Z toho konce jsem nečekala vůbec, ale vůbec nic. 

Godspeed

O čem že Across the Universe vlastně je? Řekněme, že lidstvo našlo planetu, která by byla vhodná pro život. A že by se na ní rozhodla vyslat loď plnou vědců a generálů. Ale ve zmražené formě. Amy se má rozhodout - buď se nechá zmrazit a poletí 350 let ve zmraženém stavu, nebo zůstane tady na Zemi, ale bez rodičů, protože ti jsou na lodi potřeba. 
-
Elder je budoucí vůdce lodi. Další Eldest. Do doby, než Gospeed doletí na planetu, na kterou míří, zbývá 50 let. Tedy, necelých padesát let. Elder nikdy neviděl hvězdy. Nikdy netušil, že by se na jeho lodi, které bude jednou velet, mohlo skrývat jedno další podlaží. Nikdy netušil, že v tajném podlaží bude lidi , o kterých ani netušil, někdo zabíjet.
 
Across the Universe si mě získalo. Tahle knížka za Vaši pozornost rozhodně stojí. Je jedno, jestli s jí přečtete v angličtině, češtině nebo slovenštině (ano, na Slovensku tahle knížka už VYŠLA, my zatím stále čekáme na vydání, které mimochodem proběhne už letos, ale to až na konci článku), ale rozhodně si jí přečtěte. Tohle je prostě must-read kniha. 
 
Proč je to must-read kniha? Tak jedna z důvodu, že je velmi dobře napsaná. Tak dobře, že nevnímáte, kdy ubíhá strana za stranou, kdy nevnímáte čas a jen čtete a čtete, protože vás to stále baví a na každé stránce objevujete nové tajemství, které chcete vědět a prostě nedokážete knihu odložit. Alespoň tak jsem to měla já. Beth to napsala velmi čtivě, nevnímala jsem stránky jen u pár výjimečných knih a tahle se mezi ně pyšně zařadila. 
 
Hlavní hrdinové v sobě mají jisté kouzlo nedokonalosti. Elder, který svému učiteli vše slepě věří a Amy, která je až přespříliš závislá na svých rodičích. Sledovat jak se Elder probírá, jak se ze všeho vzpamatovává, jak se Amy smiřuje s tím, že pravděpodobně bude babička, až uvidí své rodiče a jak se oba snaží vypátrat člověka, který zabíjí "zmražené lidi". Tahle kniha má v sobě prostě kouzlo. 
 
Musím říct,že tak jak je konec naprosto šokující, tak je i uzavřený. Není se čemu divit, vždyť přeci kniha měla být původně jen sama, Beth se ale nakonec rozhodla napsat sérii a tento rok již vyšel druhý díl. Doufám, že druhý díl nezklame a já nebudu muset být zklamaná z toho, že Beth tuto sérii píše. Někdy je méně více, ale doufám, že v tomto případě to platit nebude. 
 
Takže abych to shrnula – must must must-read kniha, se skvělou zápletkou, úžasným stylem psaní, kouzelnými hrdiny a krásnou obálkou. Prostě si to musíte přečíst!
 
Across the Universe se letos chystá vydat nakladatelství CooBoo (které to mimochodem hodlá letos pěkně rozjet, pokud toužíte vědět, co všechno nám nachystá, podívejte se sem), vyjít by kniha měla někdy kolem léta :). Jak jsem již zmínila výše, Across the Universe se stalo prvním dílem plánové trilogie, další díly nesou název A Million Suns a Shades of Earth. A Million Suns vyšlo již tento rok v angličtině, Shades of Earth se dočkáme v roce 2013.


4 sovičky 


  

3 komentáře:

  1. U téhle knihy jsou VŠICHNI naprosto mimo z konce, už proto si ji chce pořídit!! (všem až vyjde v CZ, já a AJ :D to by nešlo..)
    Ale recenzí jsi mě na knihu doslova nažhavila!! Už aby vyšla!! A CooBoo se opravdu nějak rozjíždí! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se ti kniha bude líbit stejně jako mně a nezklame :)

      Vymazat
  2. Fakt se jí už nemůžu dočkat!:) Mám stejný problém, když kolem sebe mám moc knih najednou, chci je přečíst všechny co nejrychleji a často skočím tím, že nepřečtu nic :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...