10/28/2011

Recenzni vytisky


U zahraničních blogů, je mají skoro všichni. Recenzní výtisky, které jim poskytují sami nakladatelé. Na oplátku jim blogeři knihu zrecenzují a knihu si budou moci nechat. V zahraničí známá spolupráce, u nás docela ještě novinka. Ne všechna nakladatelství jsou ochotna spolupracovat s blogery a když, tak většinou jen s málem. Nedivím se tomu, protože knižní trh v České republice se snad ani nedá porovnávat se zahraničním (aka USA či Anglie) a zisky jsou menší. Ale přeci jenom, se podařilo několika blogerům navázat spolupráci s některými nakladatelstvími. A pak se najednou, jako mávnutím proutku, s blogy o knihách roztrhl pytel.
 
Neříkám, že každý založený blog je kvůli tomu, aby člověk dostal recenzní výtisk. Ale myslím, že spousta lidí to tak měla. S čistým svědomím mohu říct, že jsme náš blog zakládaly z důvodu, že jsme chtěly psát recenze a bavit se s lidmi, kteří mají stejné zájmy jako my, ponořit se do knižní blogové komunity. Při zakládání blogu nás ani nenapadlo, abychom si dovolily napsat o recenzí výtisk nebo jinak, ani jsme pořádně nevěděly, co to recenzní výtisk je.



Nejsem si jistá, po dvou, možná po třech měsících (vážně teď marně šátrám v paměti) nás to napadlo. Odhodlaly jsem se a poslaly maily do třech nakladatelství. Spolupráci jsme navázaly s jedním. Když si teď zpětně uvědomuji, v jakém stavu byl náš blog tehdy a teď, docela nad sebou kroutím hlavou. Samozřejmě, že nás mrzelo odmítnutí, ale rozhodně nám to také otevřelo oči. Že člověk na sobě musí chvíli pracovat, zdokonalovat a učit se, jak recenzovat, podávat informace, blogovat. Uvědomily jsem si, že na sobě musíme tvrdě pracovat, abychom mohli znovu někdy požádat o spolupráci. A od té doby jsme žádné nakladatelství nekontaktovaly.


Abych byla upřímná, nevím, jestli recenzní výtisky knižní komunitě pomohly. Počet blogů, které si po uveřejnění jedné recenze,napíšou o recenzní výtisky rapidně stoupl a neustále stoupá. Pokud na nějaký blog tohoto rázu narazím, většinou na obrazovku koukám s trochu zklamaným výrazem. Po více jak půl roku existování blogu, je u nás stále co zlepšovat. A blogy, jejichž autoři sepsali jednu dvě recenze, ihned žádají o recenzní výtisky. A tihle autoři jsou následně i jedním z důvodů proč pak nakladatelství odmítají ostatní. Neříkám, že jsem někdo, kdo může radit a kdo může říkat, co máte nemáte dělat, psát či nepsat. Nemyslím si, že jsem v pozici, kdy se můžeme nazývat nějakým výborným blogem. Vždy je co zlepšovat, obzvlášť zde, ale věřím, že díky tomu kusu cesty, co jsme my a naše internetové dítě ušly, jsme leccos pochytily. Půl rok není málo.


K tomuhle článku mě inspiroval jeden dotaz s radou o to, jak si napsat o recenzní výtisk. Abych byla upřímná, tohle je jen a jen na člověku, každý je v tomto ohledu sám za sebe a prezentovat se každý musíme sám. Ale myslím, že mohu pomoci v jiných ohledech. V ohledech, kdy se pokusím vcítit do nakladatelství a pokusím se dát rady, jak připravit svůj blog na to, aby byl schopný reprezentovat a byl přijatelný pro nakladatelství.  

1. Reprezentace blogu

Pokud chce autor zažádat o recenzí výtisk, nesmí se bát reprezentovat svůj blog a hrdě říct světu – tohle jsem já, ten co tenhle blog stvořil. Nesmíte se stydět. V případě studu a velké nejistoty, to možná o něčem vypovídá. Možná právě o tom, že váš blog není ještě připraven na to, aby byl přijat nakladatelstvím. Pokud chcete zažádat o recenzní výtisk, váš blog musí být připravený. Musíte být schopni si za vlastním blogem stát. A hrdě se jím reprezentovat. Nemyslím si, že je dobré, napsat dotaz a podepsat se Někdo (nepochop mě špatně, jsem ráda, že jsi se obrátil/a na nás, ale bylo by lepší, kdyby si zanechala odkaz na blog a my bychom mohli poradit mnohem lépe).

   
2. Kvalita recenze

Aby si člověk mohl zažádat o recenzní výtisk, předpokládám, že je logické, že nejdříve musí mít kvalitní recenze. Recenze, které moc nespoilerují, nejsou moc krátké, řeknou všechno důležité, dokážou občas trochu pobavit a čtenář se na ně může spolehnout. V recenzích se musí objevovat klady i zápory knih, aby si čtenář udělal jasnou představu o tom, co od knihy očekávat, co naopak ne, jestli se mu kniha strefuje do žánru, který má rád, jestli dobrá anotace není jen dobrou anotací ke špatné knize apod. Recenze by podle mého měla být čitelná, dobře upravená, možná obohacena pár obrázky. Myslím, že pokud chcete psát nakladatelstvím kvalitní recenze, musíte se nejdříve trochu vypsat.

3. Autor

Vystupování autora je podle mého převelice důležitou složkou. Protože autor recenze píše a autor musí mít nějaké slušné vychování. Při zažádání recenzního výtisku by se asi nemělo objevovat chci poslat recenzní výtisk. Protože takhle to nefunguje. Nemůžu vám zde napsat, co máte napsat vy. Věřím, že každý je schopen slušně požádat a sesmolit dohromady pár vět, kterými slušně vystihne, co by rád. A pokud ne… tak nevím, jestli je vhodné o recenzní výtisky žádat.


 

Myslím, že tohle jsou úplně nejzákladnější věci, které by si člověk měl v kostce projet hlavou, než se rozhodne napsat nakladatelství. Protože nakladatelství knihy neposílají jen tak pro srandu králíkům, ale proto, aby se knihy dostaly do všeobecného podvědomí, protože věřím, že i recenze mají nějaký vliv. Nebo aspoň na mě rozhodně. Co se týče dalších faktorů, která by mohla ovlivnit kladnou či zápornou odpověď, může být vzhled blogu nebo aktivita autora, či délka trvání blogu. Doufám, že jsem nikoho nepohoršila, neurazila a doufám, že vám článek aspoň trochu něco dal. Jsem zvědavá na každičký názor, který na to máte, obzvlášť jsem zvědavá na názor ostatních knižních blogerů.


  Obrázky použity z: google.com - po zadání reading copies a z wehearit.com




19 komentářů:

  1. Já s tebou naprosto souhlasím. USA a ČR se opravdu v tomhle ohledu srovnávat nedá. Tam blogerům často zasílají knihy i sami autoři, což se u nás stát nemůže.

    Jinak je pravdou, že ihned jak se proflákla možnost získání recenzních výtisků, tak četnost knižních blogu rapidně vzrostla. Můj blog je v podstatě ještě mimino a pamatuji si, že jsem se na začátku tak trochu (no vlastně docela hodně) bála nějakému nakladatelství napsat a tak jsem se hrozně snažila často aktualizovat a dostat blog trochu do podvědomí. Takže opravdu nechápu takové ty blogy, které si někdo založí a ihned si píše o RV, jen aby prostě dostal knihy "zadáčo".

    Tohle je fakt hnusný přístup. Tady nejde o to, že ty knihy dostane zadarmo, ale o to, že si je vůbec může přečíst a napsat na ně recenze, protože velká většina blogerů ráda píše. A taky o to, že je nakladatelství vůbec ochotné s blogery spolupracovat. Což je například pro mně opravdová pocta a jsem za to moc vděčná.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím. Já bloguji od roku 2007, vyloženě z 95% knižním způsobem asi od dubna tohoto roku a fakt mě ještě nenapadlo si o recenzní výtisk zažádat. Myslím, že ještě nejsem tak "daleko", abych si to mohla dovolit. POdle mého názoru tady na to má možná tak 5-6 blogů, které se za to nemusí stydět. Já teď čtu recenzní výtisk, ale o ten jsem nepožádala, ale vyhrála na FB, což jsem vůbec nečekala, ale bylo to formou soutěže.
    POdle mě totiž nejde o bloggerky, které touží dělat recenze, ale o jisté potěšení, že dostanou knihu zadarmo. Ano, hezká představa, ale co ten výsledek? Vždyť psát recenze není opravdu jednoduché... kvalitní recenze. Já bych se musela stydět sama za sebe, být jednou z takových "dotyčných".
    Pěkný článek :)) Doufám, že si to hodně čtenářů a čtenářek, kterých se to týká přečte!!!

    OdpovědětVymazat
  3. K tomuhle se nedá vůbec nic dodat, protože jste všechno řekli. A já s vám naprosto souhlasím!
    Založit si blog jenom proto, abych dostala knížky zadara je strašný, zvlášť když jsou tu lidi, kteří pracují už docela dlouho. Potom nakladatelství napíše, že má o RV moc zájemců. I když záleží na nakladatelství, ale měli by si taky blog žadatele pořádně prohlídnout a rozmyslet se, jestli se jim to vyplatí, a ne posílat RV někomu hned po založení blogu.
    Jestli zním opravdu naštvaně, tak se omlouvám. Ale jsem vytočená a není to jenom z tohoto. :((

    OdpovědětVymazat
  4. Tuším že mám z téhle knižní blogerské sféry asi nejstarší blog, zakládala jsem ho na konci roku 2009, takže pro mě bylo opravdu zajímavé sledovat ten booom ohledně knižních blogů, který v jedné chvíli vypukl. Přeci jen jsem si tak rok blogovala úplně sama (bez konkurence :D) a pak najednou obrovská změna a vyrojilo se tolik blogů zaměřených též na knihy.
    A s názorem souhlasím, je sprosté založit si blog a hned žádat o RV, každý týden mám email plný dotazů ohledně nich a knižních blogů.

    OdpovědětVymazat
  5. Přiznávám, ten Někdo jsem byla já. :D Jediný důvod, proč jsem se nepodepsala bylo, že jsem do Shoutboardu psala něco nedávno a přišlo mi divné dávat tam takhle dva příspěvky za sebou. :D Ale tak stalo se, já si nemohla pomoct. :D
    Zakládat blog za účelem dostat zadarmo knížku mi taky přijde divné. :/ Já jsem si svůj blog založila kvůli úplně jiným věcem, byl to prostě můj první blog čistě o mě, mojí tvorbě, ne s hromadou zkopírovaných obrázků... Pak jsem už přestala být tak autorská, protože na 100% jsem nebyla nikdy a držela jsem se jen kvůli Autorskému klubu, který mě pak naštval. Ale blog zůstal. :D O tom, že vůbec existuje něco jako recenzní výtisk jsme se dozvěděla nedávno. Hrozně dlouho jsem to odkládala, říkala jsem si, že na to ještě určitě nemám... A pak mě jeden člověk tak nějak nevědomky nakopl a já si řekla, že nemám co ztratit. :) Teď jen čekám, jestli mi odepíšou, taky je možnost, že jsem to poslala na špatnej mail... Ale tak to už je teď všechno v tuhle chvíli jedno, když jsem to odeslala. :D
    Myslím, že celé ty recenzní výtisky nejsou jenom o tom "dostat knihu zadarmo", jako spíše o té poctě, které se tím dotyčnému dostane... :3
    Já osobně si myslím, že pokaždé, když napíšu novou recenzi, tak objevuju nové způsoby, výrazy... Už jsme jich napsala dost a stejně se mám pořád co učit. :/ Sice ty nejhorší zůstaly na mých předešlých blozích (i když ty byly hlavně na anime :D) ale stejně ani ty na mém novém blogu nejsou dokonalé... Každopádně já k nim mám, snad kromě jedné nebo dvou, jakýsi citový vztah, který by mi je nedovolil nějak výrazně předělat, i kdybych sebevíc chtěla. :3
    Tímto se omlouvá, jestli tenhle komentář působí zmateně... Já jsem prostě zmatenej člověk... 8D

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím, já mám sice jen obyčejný blog, začínala jsem deníčkem a grafikou, postupně se přeměnil spíš na vysloveně deníčkovský, knihy miluji a čtu, ale recenze jsem nikdy nepsala, protože jsem myslela, že by to nikoho nezajímalo, když vidím tady tu komunitu knižních blogů, hrozně mě to láká, ale nikdy bych si netroufla si jen tak sednout a napsat pošlete mi knihu zadarmo, to by mě hanba fackovala... :) Ale inspirujete mě a postupně zařadím do svého blogu i recenze :)

    OdpovědětVymazat
  7. Holky, všem moc děkuji za to, že jste napsaly komentáře! Moc si toho vážím :) A jsem moc ráda, že nejsem jediná, kdo má tenhle názor :) Ještě jednou moc dík!

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že pro samotná nakladatelství je výhodnější posílat RV zavedenému blogu s vysokou návštěvností, než vyčůranému nováčkovi, protože to je účinnější reklama na knihu. Otázkou je, jestli nějaké nakladatelství nepotřebuje nějakou publikaci trochu víc zviditelnit a tak jako tak jí pošle s tím, že každá reklama se hodí a zaváže si tak do budoucna blogera/ku ke spolupráci. Ovšem tito vychytralci by si měli dát pozor lidská šuškanda je mocná, ale český trh není tak obrovský jako v USA, tudíž se 'uživí' menší počet blogů a to si pak budou nakladatelství spíš vybírat komu svá zlatíčka svěří.

    OdpovědětVymazat
  9. Já si knižní blog založila teprve nedávno a nestačím zírat, kolik jich je :D nikdy dřív jsem blogy moc nesledovala a tak jsem neměla ani páru o tom, jak už je knižní blogová komunita rozrostá :D O recenzní výtisk si nejspíš nenapíšu nikdy, protože moje recenze rozhodně nejsou na tak dobré úrovni abych si to mohla dovolit a myslím, že ani nikdy nebudou :D Občas se nestačím divit, jak se pod nějakou recenzi věta "děkuji za rencenzní výtisk nakladatelství XYZ" vůbec dostala, když se jedná o článek na pár řádků, ale budiž - to je věc těch nakladatelství.

    OdpovědětVymazat
  10. Perfektní článek. Naprosto ve všem souhlasím!:) Sama jsem hrozně dlouho nevěděla, že je něco takového vůbec možné a jak to vlastně funguje. Proto jsem ráda, že mi to někdo takto suveréně vysvětlil:) Je hloupé pokud si nezkušení recenzenti žádají o spolupráci s oficiálním nakladatelstvím jen aby získali knihu. Sama píši recenze už nějakých pár let, takže v tom úplný nováček nejsem. Nicméně spíše filmové nežli knižní. Mám teď nový blog na kterém bych se chtěla věnovat mnohem více věcem než dříve a jednou z toho jsou i knižní recenze:) Mnohem více než to, že bych si mohla knihu ponechat mně fascinuje právě ta spolupráce s nakladatelsvími. Je to skvělá příležitost a do budoucna pokud bude něco takového možné to určitě zkusím:) Děkuji moc za tento článek:) Jilly :-*

    OdpovědětVymazat
  11. Ačkoliv můj blog není úplně takovým tím klasickým knižním blogem, který je teď všude, stejně se řadím do té sféry, který se zaměřuje na knihy. Píšu i jiné věci, například vlastní myšlenky a názory, zážitky anebo i recenze na filmy či koncerty. Nejvíc je toho ale samozřejmě o knihách, protože ty mě baví nejvíce a miluju je. Blog jsem si zakládala 31. srpna 2009 a to už nějaký pátek je. :D Pamatuju si to přesně, protože jsem druhý den nastupovala do prváku na střední. A už tenkrát jsem zakládala blog s úmyslem, abych psala recenze. Měla jsem totiž dřív, ještě jako úplné škvrně, takový ten pravý holčičí blog. Pokud se chceš podívat, tak klidně můžeš :D www.janciky.blog.cz :D ale nejsem na to nějak extra pyšná, protože jsem v té době byla opravdu taková ta klasická slečinka, co na blog vkládala pixelky a colorfullky :D pak mě ale napadlo vytvořit rubriku s články na mé oblíbené filmy.. a aniž bych si to uvědomovala, tak jsem začala psát první, šíleně kostrbaté a amatérské recenze. Chytlo mě to. Vždycky jsem ráda psala a už snad od 7 let jsem popsala nespočet sešítků se svými vymyšlenými příběhy. A pak mi to najednou došlo... chtěla bych v budoucnu psát recenze pro různé časopisy! V té době byl můj nejoblíbenější časopis Premierre a já už tenkrát někdy ve 13-14 letech snila o tom, že tam jednou budu pracovat. Vždycky jsem ráda četla. Ale v té době jsem to prostě tolik neřešila. Ano, milovala jsem Harryho Pottera a četla ho stále dokola. Ano, psala jsem o něm svou fan-fiction povídku na www.potterofilka.blog.cz a ano, bez rozečtené knihy jsem nemohla dýchat. Ale bylo to stále dokola. Od prvního dílu po ten poslední. Ano, měla jsem svou nejoblíbenější dětskou spisovatelku Jacquiline Wilsonovou, u níž se vážně můžu chlubit, že jsem četla všechny díla (a že jich je snad 40). Ale že bych třeba nějak s určitostí sledovala nejnovější knihy v knihkupectví? Ano, často jsem se tam stavovala. Třeba když jsem si vybírala dárek k narozeninám nebo k Vánocům, protože co mi paměť sahá, nikdy mi žádná kniha jako dárek nechyběla... ale ten opravdový boom, ten zlom opravdu přišel až se Stmíváním. Ano, vím, že ho hodně lidí nemá rádo, ale myslím si, že velká většina nás, těch knižních blogerek, se Stmíváním také začínalo. To nás opravdu přimělo číst. A ne že ne. Když jsme dočetly Robřesk, cítily jsme prázdno, a tak jsme začaly vyhledávat další, jiné knihy o upírech. A tak se podle mě zrodilo to šílenství po fantasy knihách! Od té doby všechny urputně zkoušíme nové a nové série s nadpřirozenými bytostmi. Má první recenze byla na knihu Hostitel, což je samozřejmě úžasný debut od S. Meyerové. A v té době, kdy jsem zveřejnila první recenzi? Že bych snad před těmi třemi roky pomýšlela na to, že jednou někdo bude posílat knihy za to, že pro ně budu psát? Ani omylem. To by byl až moc velký sen. Upřímně se přiznám, že s recenzními výtisky jsem začala nedávno. Někdy v květnu ještě před prázdninami. Vůbec jsem nevěděla jak na to, protože tenkrát mělo recenzní výtisky opravdu pár jen těch nejlepších. Třeba Abyss, se kterou jsem opravdu spřátelená od samého začátku a hodně mě inspirovala, to nepopírám. :) No, nedalo mi to a pár nakladatelství jsem oběhla. Hodně jich mě odmítlo. Pak ale odepsal miláček Fragment a já byla štěstím bez sebe. Když mi poslali první recenzní výtisky, myslela jsem si, že jsem snad musela být strašně hodná, protože za knihu zadarmo jsem fakt byla neskutečně vděčná. Postupně jsem začala psát i pro jiné nakladatelství. Ale do toho pravého blogového knižního světa jsem se k vám úplně nepřipojila. Záměrně. Protože přece jenom chci, aby ty moje recenze byly jiné. Chci se tím totiž jako snad jediná z mála (možná dokonce jediná, teď nevím, nechci nikomu křivdit) živit. A tak nechci plnit blog různými memy o prvních větách v knížce anebo tak, ačkoliv se mi to líbí. :) Ale prostě každé to stisknutí na tlačítko "zveřejnit" u článku si podrobně promýšlím. Mám totiž takový plán. Chtěla bych se svým blogem někdy prezentovat třeba na vysokou školu. A nevím, mám pocit, že to takhle bohatě stačí. Dělám si to prostě po svém. :)

    OdpovědětVymazat
  12. I když vím, že je stále co zlepšovat, ale nemám tolik času... Řekla bych, že asi čtu pomaleji než vy všechny moje spřízněné duše, ale mě je to jedno. :) Jsem ráda za to, že se s blogy o knihách roztrhl pytel. Poznala jsem takhle spoustu lidí, kteří mají stejnou úchylku jako já a nepřipadám si úplně blbě v okolí lidí, kteří snad pořádnou knihu ani neotevřeli. Ale na druhou stranu přirozeně trochu žárlím. Myslela jsem si, že budu jedinečná a originální v tomhle co dělám. A přitom jsem dost tuctová a dokonce hodně pozadu za vámi. Ale co :) Knihy patří všem, kdo o ně požádá... :) Jsem nadšená, že se zase čte! Tohle totiž dává naději budoucím spisovatelkám… kterou bych třeba, snad, možná taky někdy chtěla být. :D A to, že je teď spousta blogů, které si lidé zakládají jenom kvůli kihám zadarmo.. jó, to je pravda. Dokonce jsem slyšela i od pár svých známých větu: "Cože? Ty dostáváš knihy zadarmo jenom za to, že sesmolíš nějakej článek? Já chci taky, jak se to dá udělat? Založim si kvůli tomu snad blog!" Haha, no jasně. Tak tady bych naprosto kysele nejradši odpověděla: "Jen to zkus.. ale ono to není tak lehké, jak si myslíš." Ona totiž není recenze jako recenze. :)
    Nějak jsem se rozepsala... myslím, že tenhle komentář by mě vyšel na samostatný článek. :D Doufám , že můj názor chápete. :) A že se vám bude chtít tenhle můj příběh vůbec číst. :D Mějte se! ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Ty vole :D To se mi stalo opravdu poprvé, aby se mi komentář nevešel do povolených HTML znaků. :D To jsem to fakt nějak moc rozjela. :D Že bych si to nakonec opravdu zkopírovala a dala na blog? :D No popřemýšlím o tom. :D
    Haha, takhle dlouhý komentář jsem snad nikdy neviděla. :D Jsem magor, promiňte. :D

    OdpovědětVymazat
  14. Jooo, tak jsem to tam vlípla. :D Nedalo mi to. :D Děkuju za inspiraci k článku. Doufám, že ti vám nevadí :) ale já prostě musela vyjádřit zas jednou svůj názor :)
    (a omlouvám se, že na vás často mluvím v jednotném čase :D on si to člověk neuvědomuje, vnímám vás jako jednu a tu samou osobu :) )

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj,

    budeme rádi, když se podíváte na náš nový blog o knihách. Je pravda, že teprve začínáme a tak toho zatím není moc, ale každý musí nějak začít. Pokud Vás to zajímá, přijďte se k nám občas podívat, napsat nějaký komentář a pomoci nám tak vybudovat kvalitní blog.

    OdpovědětVymazat
  16. Skvělý článek :) No, upřímně, mám stejný názor jako všichni ostatní. Kdysi jsem narazila na blog, kdy nějaká holčička psala "recenze" (ony to totiž recenze nebyly). Zkrátka napsala o nějaké knížce pár řádků. A najednou vidím, že asi pod těmi pěti řádky je napsáno: "Děkuji za poslání recenzního výtisku nakladatelství Fragment." V tu chvíly jsem se skoro rozbrečela, byla jsem naštvaná. Nevím, já taky nepíšu recenze na osm stránek, ale když už recenzi píšu, tak se ji snažím psát tak, abych v ní vyjádřila své pocity, klady a zápory knihy, něco čtenářům o knize řekla. A tato holka napsala pár řádků a měla tu drzost napsat si Fragmentu o spolupráci. A nejvíc mě štvalo, že ona to dělala jen proto, že měla ty knížky zadarmo. U některých knížek i napsala, že je dávala k narozeninám rodině (alias nemusela se starat o dárky). Opravdu mě to mrzelo, protože když jsem se podívala na své recenze, které byly sedmkrát delší než ty její, a říkala jsem si, že nemám na to, abych si napsala nakladatelství o spolupráci, je to očividně pitomost, když posílají RV i takovým lidem, jako byla ona.
    Zkrátka pro peníze a reklamu všechno... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda dokáže naštvať.. :/ poznám veľa ľudí, ktorí to robia len kvôli "knihám zadarmo"..

      Vymazat
  17. Pravdupovediac, blog som si založila asi pred trištvrte rokom, kedy som bola naplno rozhodnutá, že chcem písať o knihách. Narazila som na pár knižných blogov a ani som nevedela, že niečo také existuje :D neskôr som sa postupne zoznamovala so všetkým, čo k tomu patrí a bola to ťažká cesta. Pravdupovediac som vtedy vôbec nevedela, čo zač sú tie "recenzné výtlačky" a keď som sa to dozvedela, všetky tie bloggerky som brala za niečo ako spisovateľov alebo takých no.. blogerských machrov :D Bola to moja dosmrteľná konkurencia a hltala som všetky ich slová. Teraz som sa odhodlala napísať pár vydavateľstvám po jednom maili a rozhodla som sa, že sa dám na tvrdú spoluprácu s jedným, čo odpíše :-) však doma mám veľa kníh schopné na re-reading a premýšľala som napísať recenzií viac na jednu knihu ako z viacerých názorov. Keď som sa pýtala na recenzné výtisky, nevedela som ani zamak, čo to znamená a našlo sa pár blogeriek, čo moju otázku zobrali tak, že mám blog kvôli tomu. Zavrela som chatovacie okno a kašľala na nich. Až teraz po ôsmich mesiacoch som sa odhodlala napísať. Jediné, čo mi už ostáva je len čakať, čakať a ešte raz čakať. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Určitě souhlasím. Sama mám blog půl roku a pořád jsem se neodvážila napsat, protože si prostě myslím, že stále mám co zlepšovat, objevovat, atd. Blog jsem si založila a asi po třech měsících psaní jsem se dozvěděla, že nějaké recenzní výtisky existují. Byla jsem překvapená a přála jsem si navázat spolupráci alespoň s jedním nakladatelstvím, ale pořád nemám odvahu.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...