7/24/2011

Harry Potter a Relikvie smrti


kniha : Harry Potter a relikvie smrti
autor: J.K.Rowlingová
Anotace: Naposledy...?

 

Ano a jsme ve finále. Je neděle, takže mě teď čeká recenze sedmého dílu. Příjemně se usaďte, protože mám pocit, že tohle bude na dlouho.

Harry má před sebou nelehký úkol (ne teď nemám na mysli hledání viteálů), po necelých šestnácti letech nelehkého soužití bude muset donutit Dursleyovi, aby se svěřili do ochrany kouzelníků a nechali je, aby je ochránili. Strýc Vernon několikrát vybalí a zabalí kufr auta až nakonec se rozhodne pro jednou tomu divnému spolku věřit. Dudley má také slabou chvilku a zeptá se proč Harry s nimi nejede. Na to strýc odpověděl, že s nimi určitě nechce jeta Harry jenom souhlasil. Kouzelníci kteří Dursleyovi eskortovali do bezpečí, byli velice zaskočeni , jak se chovají k chlapci, kteří přežil. Harry jim říká, že si vlastně myslí, že je ztráta místa. Na to Dudley je znovu ozářen a jeho větu mu vyvrátí. Jestli chcete vědět jak vztah Harryho s Dudleym dopadne, můžete jít na stránku J.K.R. nebo si ve zkratce přečíst to, co jsem tam našla já. Harry s Dudleym celý život zůstanou v tom vztahu , kdy si budou posílat Vánoční přáníčka a veškeré snahy o návštěvu budou zmařeny (Lily, Jamesem a Alem) .

Po jejich odjezdu dorazí Řád a seznámí Harryho s plánem sedmi Potterů: sedm lidí se promění pomocí mnoholičného lektvaru v jeho a budou doprovázeni členem Řádu do nějakého domu,kde bude umístěné přenášedlo, které je přenese do Doupěte.

Všechno jde hladce, dokud je nenapadnou smrtijedi. Tady byla moje první slabá chvilka, zemřela Hedvika, sám pan Medek řekl, že doteď nepochopil proč ji Rowlingová nechala zabít. Pro mě je to také záhada. Jestli někdo máte nějaké odůvodnění, prosím napište to do komentářů, moc by mě to zajímalo.

Díky kouzlu expeliarmus ho smrtijedi poznají a do honičky se zapojí sám Voldemort. V tu chvíli Harryho hůlka udělá něco nevysvětlitelného, vyšlehne zlatý proud světla, který naprosto zničí Luciusovu hůlku, kterou si vypůjčil, aby nemohlo fungovat to s dvojčetem. Takže to přežijí a přes dům Tonksových rodičů se dostanou do Doupěte. Tam zjistí, že George přišel o ucho a Pošuk Moody je mrtví (naprostý šok).

Harry, Ron a Hermiona počkají s vydáním na cestu, protože se koná svatba Billa a Fleur. Ta je ovšem přerušena tím, že ministerstvo padlo a na cestě jsou smrtijedi. H+R+H jsou donuceni se přemístit na nějakou ulici v Londýně (na název si opravdu nevzpomenu), kde navštíví malou kavárnu, tam jsou ovšem napadeni smrtijedy. Takže se ukryjí na Grimmauldově náměstí. Díky tomu falešnému medailónku vědí co to je, ale nevědí kde to je . Harry si vzpomene, že ho v pátém ročníku při čištění domu vyhodili a jediný kdo dům vyprázdnil až po půd byl...Mundungus Fletcher. Harry pověří Kráturu, aby ho našel a také že ano, ale jeho odpověď není zrovna uspokojivá. Zabavila mu ho Umbridgová výměnou za to, že ho nezatkne za nepovolené prodávání. Všem je jasné to, že se musí vydat na ministerstvo a medailonek í ukrást.

Harry se také smíří s kráturou a začnou spolu vcelku slušně vycházet. Bylo mi strašně líto, že to nedali do filmu. Co také nedali do filmu byla návštěva Remuse Lupina. Potom co se dozvěděl, že je Tonksová těhotná, chtěl ji nechat u rodičů a jít spolu s Harrym. Ten to ovšem nechápe. Lupin mu vysvětlí, že co kdyby jeho syn byl vlkodlakem a i kdyby ne, vždycky by se za něj musel stydět. Hermiona mu to vyvrací, ale v Harrym to vře a řekne mu, že on by se za něj styděl, protože je to zbabělec.


 

H+H+R podniknou cestu na ministerstvo vcelku úspěšně. Medailonek se jim podaří ukradnout, ale jejich návštěva neprošla bez povšimnutí. Yaxley se Hermiony chytne za nohu a ta se i s ním přemístí na vrchní schod Grimmauldova náměstí, tím se on dozví jeho polohu a H+H+R jsou nuceni se přenést někam jinam.

Harry ovšem absolutně netuší jak medailonek zničit a stejně tak neví kde najít další. Atmosféře nepomáhá to, že medailonek ovlivňuje náladu toho kdo ho nosí k horšímu. Jednoho dne už to Ron (s medailonkem) nevydrží, pohádá se s Harrym a odejde.

Co je Ron pryč, H+H navštíví Godrickův důl, zaprvé aby navštívili hrob Harryho rodičů a také proto, že si myslí že by Batilda Bagshotová (historička) mohla pro něj mít Nebelvírův meč, který jak se Harry dozví, by mohl viteál zničit. Batilda ovšem není tím, čím se zdá být. Pravá B.B. byla už nějakou dobu mrtvá a v jejím těle se skrýval Nagini, kterého tam Voldemort na Harryho nastražil. Hermiona potom musí použít kouzlo, které rozbije dům i Harryho hůlku a Harry opět unikne Voldemortovi o vlásek. A dostáváme se do části, která mě rozbrečí...Voldemort si vzpomíná na den kdy zabil Harryho rodiče. Myslím, že už více nemusím dodávat.

Jednou když Harry má hlídku před stanem, uvidí laň a nebyl by to Harry kdyby se na ni jenom koukal. Laň ho zavede k jezírku na jehož dně je meč. Harry tam skočí (aniž by si sundal medailonek, což se mu vymstí). Medailonek ho začne stahovat ke dnu a azčne se topit. Naštěstí se tam objeví Ron a zachrání ho.

Přeskočím pár dní dopředu...Harry a spol. navštíví X. Láskoráda, aby se ho zeptali ohledně relikvií smrti. Ten jim vypráví příběh O tří bratří jen proto, že mu unesli Lenku (kvůli tomu co psal do Jinotaje) a on je chce zdržet, aby si ho smrtijedi mohli vzít. H+R+H ovšem uniknou.

Ron jim vysvětlí, že slovo Voldemort je tabu a kdykoliv ho někdo vysloví objeví se tam banda lapků a toho člověka zajme. Takhle málem chytli K. Pastorka a samozřejmě chytnou H+R+H a když zjistí koho mají, odvedou je do Malfoyova sídla, kde si ho má převzít Voldemort. Tam najdou také Lenku, skřeta Griphooka a Olivandera. Krk jim všem zachrání Dobby po kterém ovšem Bellatrix stačí hodit meč a...tady jsem taky brečela

Harry nabude podezření, že další viteál by mohl být v Gringotově bance, v Bellatrixině trezoru. Griphook výměnou za meč jim pomůže se do banky dostat a získat hrníček Helgy z Mrzimoru (ten zničí Hermiona). Nebyl by to ale skřet kdyby jim nepodrazil nohy a tak se nakonec obrátí proti nim. Nakonec utečou na drakovi.

Harry se dostane Voldemortovi do hlavy a ten už zjistli, že hledají jeho viteály a díky tomu se také dozví, že jeden z posledních viteálů je v Bradavicích. Jdou tam, aby zjistili co to je, Harry má podezření, že je to diadém Roweny z Havraspáru. Nakonec pomocí Šedé dámy (dcery Roweny) zjistí, že se o něm dozvěděl i Tom Raddle a ten ho ukryl v komnatě nejvyšší potřeby. H+R+H ho jdou hledat, zatímco se Bradavice připravují na bitvu. V hledání je vyruší Malfoy a spol. , kteří se je pokouší zabít a nakonec je musí H+R+H zachránit i když Goyla (nebo Craba - nevím, který z nich to byl) už se to nepodaří a on tam zemře.

Harry se po zničení diadému musí dostat k Naginimu, který je nejspíše poslední viteál. Dostane se do Voldemortovy hlavy a zjistí, že je v Chroptící chýši. Tam jsou H+R+H svědky zabití Severuse Snapea a to jen kvůli tomu, že si Voldemort myslel, že pro něj nefunguje bezová hůlka tak jak by měla jenom proto, že je poslední majitel ještě naživo. Harry si vezme Snapeovi myšlenky a jde do Brumbálovy pracovny, aby se na ně kouknul. Cestou tam prochází kolem Velké sině ve které vidí těla Freda, lupina a Tonksové ...

Ze Snapeových vzpomínek jsou jasné dvě věci : miloval Lily Evansovou (Harryho matku) a Harry je poslední viteál a musí zemřít...

Přehodí přes sebe neviditelný plášť a vydá se vstříc smrti. Cestou potká Nevilla a řekne mu, že musí zabít hada, potom projde kolem Ginny jako kdyby tušila, že tam někdo se otočí, ale Harry má plášť.

Také konečně pochopí co znamená ,,Otevírám se na konci" ...pošeptá, že se chystá umřít a ona se otevře. Uvnitř je kámen, který může přivolávat zpět mrtvé. Harry ho třikrát otočí a před ním se objeví jeho rodiče, Sirius a Lupin. S vědomím, že jsou vedle něho jde vstříc Voldemortovi.

"Come to die Harry Potter"

Záblesk zeleného světla.

Objeví se na "nádraží King´s Cross", kde se baví s Brumbálem o jeho rodině a tak o všem. Nakonec mu Brumbál prozradí, že nemusí umřít, ale může se vrátit mezi živé.

Voldemorta zřejmě Harryho "smrt" otřese, protože když se probudí, leží na zemi a pošle Narcissu zkontolovat jestli žije. Ta mu šáhne na srdce a zjistí, že tluče. Zeptá se Harryho, jestli je Draco na hradě a v pořádku a když řekne že ano, potvrdí Voldemortovi, že je mrtvý. Potom procesí plné smrtijedů s Voldemortem v čele a Hagridem nesoucí "mrtvého" Harryho. Nedokážu si představit ty zoufalé výkřiky Harryho přátel když viděli jeho tělo. Hagrid položí Harryho Voldemortovi k nohám, kam podle něj patří.

Potom se semele několik událostí zároveň : Harry přes sebe přehodí neviditelný plášť, Neville usekne Naginimu hlavu, bitva opět začne , Kingsley, McGonagallová a Křiklan bojují proti Voldemortovi, Ginny, Hermiona a Lenka bojují proti Bellatrix a když Ginny mine smrtelná kletba o milimetry a proto paní Weasleyová převezme souboj. Bellatrix se zpočátku směje, ale...potom ji Molly zabije. Ten okamžik si Harry vybere na zjevení . Začne souboj na život a na smrt. Harry Riddlovi vysvětlí, že bezová hůlka teď pracuje pro něho. On tomu nevěří, použije kouzlo a jeho kouzlo ho nakonec zabije. Voldemort je konečně mrtvý.

O devatenáct let později...ve filmu vtipné...v knize dojemné...já jsem byla stejně jako u HG ráda, že tam ten epilog je.Prostě po tom co Harry zažil, jste rádi, že má rodinu a Albus ve filmu je fakt sladkej. V knize je zase Ginny s Harrym strašně hezký a jsou nádherný manželský pár. Ron a Hermiona se skvěle doplňují. Ve filmu...Draco je tam úplně suprovej...

Celkem ...nádherné zakončení série, je mi tak strašně líto, že už skončili i filmy, ale Harry je nesmrtelný a bude žít v srdcích svých fanoušků navždy






Můžu dát něco jiného než:

Chcete si přečíst fan pokračování Harryho? Klikněte zde
Kdyby jste si náhodou nepřečetli minulou recenzi tak obrázky jsem vzala odsud a uznejte, je to nádhera a já tý holce její talent opravdu závidím.

2 komentáře:

  1. Tenhle díl má nejkratší anotaci, co jsem kdy viděla :))
    Je prostě úžasný - snad nejlepší knížka, co jsem kdy přečetla :))

    OdpovědětVymazat
  2. Freckles: Nápodobně. :D
    Jinak, úžasný díl... poslední kniha nezklamala, zakončení bylo úžasné. Měla bych sice pár výhrad k epilogu, ale prostě tam patří. :)
    HP navždy zůstanou mou nejoblíbenější nižní sérií. ♥

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...