7/18/2011

Harry Potter 1 - recenze



Brýlatý chlapec s nachovou jizvou na čele - to je Harry Potter. Jedenáctiletého učedníka čarodějných umění stvořila nadaná mladá spisovatelka J.K. Rowlingová a své ostrovní britské vlasti vyslala pro potěchu všem duším okouzleným fantazií. Vítejte i vy mezi jeho příznivci, nepatříte-li k odkouzleným nudným mudlům!

 

Všechno začíná...

Vybavte si hudbu tak typickou pro Harryho Potter jako bagety pro Francii. Jak příběh HP vůbec začal? Určitě si to pamatujete...Já vám tady řeknu můj začátek.

Píše se rok 2001, odjíždíme do Anglie, jsou mi 4 roky. Taťka koupil, aby jsme si zachovaly češtinu, kazety namluvené Jiřím Lábusem. Je to Harry Potter a kamén mudrců. Nevím, jestli bych se k Harrymu dostala nebýt pana Lábuse. Jak to namluvil...to je jedním slovem geniální. Mění hlasy, kazety jsou doplněny o zvukové efekty, prostě nádhera.

Zpět k mému životu...všude kolem nás zuří Harry Potterovská mánie...Pamatuju si jak mamka říkala, že už jenom z principu knížky číst nebude. Všechno to pomine a mánie vyšumí (ostatně takový osud potkal Stmívání a tolik dalších knih). Potom ovšem ve slevě v HMV koupila VHSko. Seděli jsme u toho každý den. Ten film jsem milovala a moje matka se překonala a knihu si přečetla. Bohužel si už nepamatuju jestli v Aj nebo Čj. Každopádně byla nadšená. Od té doby naše rodina netrpělivě vyhlížela další knížky. Nestáli jsme na ně ve frontách o půlnoci...šli jsme je koupit kolem půl osmé ráno následujícího dne, kdy tam nikdo nebyl...A hádejte co se stalo...Při premiéře Harryho Pottera a tajemné komnaty jsem seděla v Epsomském Odeonu v ... červeném famfrpálovém plášti...


 

Harry Potter


 

Tohle nebude recenze úplně normální, protože knihu jsem četla už dávno takže nebude plná překvapení.

Harry Potterje kluk s hustou čupřinou černých vlasů, zářivě zelenýma očima a nachovou jizvou ve tvaru blesku, kterou údajně získal při autohavárii. Zemřeli mu oba rodiče, díky čemuž jsem ho strašně litovala. Bydlel u svého strýčka a tetičky v Kvikálkově. Pamatuju si jak jsem si přestavovala, že kdyby bydlel u nás, byli by jsme na něj strašně hodný, měl by svůj vlastní pokoj a chovali by jsme se k němu jako kdyby k nám patřil odjakživa, ale bohužel by u Dursleyových.

Jednoho dne mu přijde dopis, ale strýc Vernon mu ho vezme a spálí. Chodí mu další a další až se Vernon rozhodne utéct do hotelu (kam mu přijde cca 200 dopisů) a následně do chýše na ostrově. Tam přichází obr Hagrid, aby mu dopis osobně předal a řekl mu kdo je (pro ty z vás kdo to nevědí-nevím jestli někdo takový existuje-je kouzelník). Druhý den půjdou na Příčnou ulici (o ní se připravuje článek) koupit Harrymu potřebné věci...a 1.září nastoupí do vlaku na nástupišti 9 a 3/4 na King´s Cross Station.


Bradavice
O Bradavicích je článek, takže školu popisovat nebudu. Jde o to, že si tam najde dlouho postrádané kamarády, které jsem mu tak hrozně přála. Ron a Hermiona jsou úžasní a mám je ráda od prvního dílu a nikdy jsem je mít ráda nepřestřestala. Samozřejmě spolu vyvedou několik věcí proti školnímu řádu: jako třeba když jdou na souboj Malfoyem, přenášejí draka Norberta, Harryho návštěvy zrcadla z Erisedu nebo záchrana kamene mudrců.Samozřejmě v Bradavicích se nevbaví pouze porušováním pravidel. Stane se nejmladším chytačem za posledních bůhví kolik let.


Nezapomenutelné
Pro mě je nezapomenutelná věta : Byl to Quirrell. Těmito slovy začíná kapitola Muž se dvěma obličeji. Tuhle větu si pamatují všichni. Vždyť jde o vyvrcholení hlavní zápletky (těch drobnách je tam asi milion).

Voldemort totiž úplně nezmizel z povrchu země, ale stal se součástí Quirrellova těla a prostřednictvím jeho chtěla získat kámen a s ním i nesmrtelnost. Harry naštěstí mu všechno překazí a Brumbál nakonec kámen zničí.




Vtipy
Všichni co knížku četli, vědí, že je plná typického britského humoru a já nemůžu se prostě ukázku nedat. Ukázka je z Vánoc. Trošku text zkrátím a upravím, abyste věděli o co jde:
,,Jé, podívej se-Harry má taky weasleyovský svetr!"
Fred i George na sobě měli modré svetry: na jednom bylo velké žluté F, na druhém G.
,,Ty na něm ale nemáš písmeno," všiml si George. ,,Nejspíš si myslí, že nezapomínáš, jak se jmenuješ. Jenže mi taky nejsme na hlavu-víme, že se jmnujeme Gred a Forge."





Hodnocení
Ano, tato kniha je stále ještě pohádková kniha, která nemá přímý úkol vystrašit. Lepší začátek si knižní série nemůže přát. Sice jsem v hlavě měla miliony variant co by se stalo kdyby Voldemort nezabil jeho rodiče. Jestli by měl i nějaké sourozence, ale byli to opravdu zbytečné dohady.

Tahle kniha patří k nezapomenutelným a to si pište, že budu nutit svoje děti tyhle knížky číst. Harry Potter nikdy nezestárne a teď se možná dotočily filmy, ale podle mě se za šest let budou natáčet filmy znovu nebo to bude seriál, ale věřte mi když říkám, že tenhle příběh, tahle knížka, bude žít věčně a nikdy nezemře. Každý den si Harry získává další a další fanoušky. Pokud jimi nejste, přidejte se. Nikdy nebudete litovat a jestli ano, stále více lidí HP zbožňuje než nenávidí. A co vz? Už jste kouzlu podlehli (aniž by na vás někdo použil Imperio). Nevím jestli můžu dát něco jiného než:

malý bonus
jestli si chcete zavzpomínat na první díl, tak tady to je :

3 komentáře:

  1. Tohle mě tak dojímá! Musím si zaběhnout pro kapesník! :)
    Vždycky mě fascinovalo, že první září bylo opravdu pokaždé pondělí. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Právě včera jsem na první díl koukala. :) Všichni tam vypadají tak roztomile. Hlavně Tom Felton. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten byl vždycky roztomilej. A úplně nejvíc je ve filmu Anna a král, tam je boží! :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...