7/19/2011

Bradavice

Bradavice

Zajímalo by mne, jestli je někdo, kdo by nechtěl studovat v Bradavicích. Kdo by tam nechtěl ani za mák vstoupit a všemožně by se tomu bránil. Kdyby mně přišel dopis o tom, že mám jet do Bradavic, asi bych se rozbrečela štěstím. Včera jsem si prošli Příčnou ulicí, dnes si uděláme malé putování po Bradavicích.

Plný název Bradavic (zkrácený název) zní Škola čar a kouzel v Bradavicích. Originální název je Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, zkrácená forma je Hogwarts.  Heslo školy zní Draco dormiens nunquam titillandus – „Nikdy nelechtej spícího draka“. Bradavická škola má také hymnu.

Založení Bradavic
Bradavice byly založeny před více než tisíci lety,čtyřmi největšími kouzelníky té doby. Každý kouzelník po sobě zanechal jednu kolej.

Cesta do Bradavic
Do Bradavic se dostaneme Bradavickým expresem z nástupište 9 ¾, které se nachází na nádraží King Cross. Bradivcký expres táhne červená lokomotiva, která odjíždí přesně v 11:00 dopoledne. Vlak následně zastaví až večer, na nádraží v Prasinkách. A pak se cesta všech bradavických studentů rozdělí, poněvadž první ročník popluje s Hagridem na loďkách po jezeru, ostatní ročníky (tzn. 2.-7. ročník) budou dopraveny do Bradavic kočáry taženými testrály, které však Harry do pátého dílu nevidí.

Zařazování
Když jste už dostali dopis z Bradavic, vše nakoupili na Příčné ulici, dojeli jste na loďkách  v pořádku do Bradavic a neutopili jste se, čeká vás ještě jeden velký okamžik, snad ten největší ze všech. Moudrý klobouk, vás rozřadí do kolejí. V Bradavicích jsou koleje 4 a určitě je všichni znáte, nebo jste o nich alespoň slyšeli. Moudrý klobouk na každém začátku roku zazpívání píseň (každý rok ji mění) a pak postupně rozřadí studenty do kolejí. Někdy ho posadí  na hlavu a on hned ví, jindy se rozhoduje déle (případ Harryho Pottera).

Koleje
Nebelvír, Mrzimor, Havraspár a Zmijozel. Zajímalo by mne, kam by Moudrý klobouk zařadil mě.

Havraspár
  Do Havraspáru přicházejí studenti, kteří jsou mimořádně chytří. Zakladatelkou Havraspáru byla Rowena z Havraspáru, jejíž památka po ní, diadém, měl velkou roli v 7.díle. Barvy koleje jsou modrá a bronzová, erbovním zvířetem je pak orel. Společenská místnost se nachází v západní věži hradu a vstup do ní, je celkem kuriózní. Vchod tvoří dveře bez klik s klepadlem v podobě havrana. Po klepnutí je vydána otázka, na kterou musí dotyčný odpovědět. Pokud se otázka zodpoví tak, aby se zdála klepadlu moudrá, můžete projít. Pokud ne, musíte počkat na někoho dalšího, kdo zodpoví otázku lépe. Co se týče ducha, kterého má každá kolej, je to zde Šedá dáma, známá též jako Helena z Havraspáru, dcera Roweny. Ředitelem koleje je pan profesor Kratiknot, který učí kouzelné formule.
Zajímavost: Rowena z Havraspáru nebyla jen velmi chytrá, nýbrž i neuvěřitelně kreativní, neboť vymyslela pohyblivé schodiště.

Mrzimor
Zakladatelkou Mrzimoru byla Helga z Mrzimoru, nejlepší přítelkyně Roweny z Havraspáru. Památka po ní je šálek, který hraje, stejně jako diadém, důležitou roli v díle sedmém. Barvy koleje jsou žlutá a černá, erbovním zvířetem je jezevec. Společenská místnost se nachází údajně někde v blízkosti kuchyně, v přízemí. Duch koleje je tlustý mnich, ředitelem koleje je profesorka Prýtová, která učí bylinkářství.

Nebelvír
Nebelvír byl založen Godrikem Nebelvírem. Památka po něm je meč Godrika Nebelvíra, který hraje významnou roli v druhém a sedmém díle. Barvy koleje jsou červená a zlatá, erbovním zvířetem je lev. Společenská místnost Nebelvíru se nachází v severní věži a vstup do ní střeží obraz buclaté dámy, která vás pustí pouze a jedině v případě, že znáte heslo. Duch koleje je  Sir Nicholas de Mimsy-Porpington, známý také jako skorobezhlavý Nick. Ředitelkou koleje a zástupkyní ředitele je Minerva McGonagallová, která učí  přeměňování.
Zajímavost: Za dědice Godrika Nebelvíra a jeho meče se považují Harry Potter a Neville Longbottom, oba narození 31.červene o půlnoci, kdy je znamení lva nejsilnější.

Zmijozel
Kolej založená Salazrem Zmijozelem. Salazar chtěl, aby jeho kolej navštěvovali jen čistokrevní kouzelníci a díky tomuto požadavku se také rozešel se svými přáteli. Památka po Slazarovi je Tajemná komnata, která hraje velkou úlohu v druhém díle. Barvami koleje jsou zelená a stříbrná, erbovním zvířetem je had. Společenská mísnost Zmijozelu se nachází v podzemí, vchod je ukryt obrazem, dostanete se přes něj, když znáte heslo. Ředitelkou koleje byl až do své smrti Snape, následně ho nahradil Horacio Křiklan, který byl ředitelm Zmijozelské až do roku 1981.

Studium
Do školy se nastupuje v jedenácti letech do prvního ročníku. Škola má sedm ročníku, kdy se v pátém a sedmém dělají zkoušky. V pátém ročníku jsou NKÚ (zkoušky Náležité Kouzelniké Úrovně) v sedmé nasledně OVCE (ohavně vyčerpávající celočarodějné exameny). V třetím ročníku si student vybírá dva nepovinné předměty, ze kterých chce dělat NKÚ a také ve třetím ročníku může student poprvé navštívit Prasinky.

Předměty
Přeměňování
Profesor: Minerva McGonagallová
Náplň předmětu: Umění měnit vlastnosti předmětu
 Zajímavost: před profesorkou McGonagallvou, učil předmět Albus Brumbál. Minerva se v pátém díle zmiňuje, že přeměňování učí již 39 let

Obrana proti černé magii
Profesor: každý rok, co Harry studuje v Bradavicích jiný… 1.ročník – profesor Quirel, 2.ročník Zlatoslav Lockhart, 3.ročník – profesor Lupin, 4.ročník – profesor Moody, 5.ročník – profesorka Umbridgová, 6.ročník-profesor Snape.
Náplň předmětu: naučit studenta obranné techniky před černou magií a chránit se před zlými stvořeními
Zajímavost: Někteří lidé říkají, že post profesora předmětu Obrana proti černé magii je prokletý od doby, kdy se o něj ucházel Voldemort.

Bylinkářství:
Profesor: Pormona Prýtová
Náplň předmětu: studium rostlin či bylin, používání jich a boje s nimi

Kouzelné formule
Profesor: Filius Kratiknot
Náplň předmětu: Učení kouzel (např. Lumos, Accio)
Zajímavost: Kouzla jsou odvozována z latiny. Například Accio je z latinského accire (přivolávat)

Lektvary:
Profesor: Severus Snape, v šestém ročníku Horacio Křiklan
Náplň předmětu: student se učí namíchat různé lektvary s kouzelnými efekty

Dějiny čar a kouzel:
Profesor: Cuthbert Binns
Náplň předmětu: Studium dějin kouzelníků
Zajímavost: Tento předmět jako jediný na škole učí duch

Astronomie:
Profesor: profesorka Sinistrová  
Náplň předmětu: poznávání souhvězdí, planet i jednotlivých hvězd
Zajímavost: Jediný předmět v Bradavicích, který má svůj protějšek ve skutečném světě

Péče o kouzelné tvor:
Profesor: První dva roky Harryho studia Silvanus Kettleburn, od třetího ročníku Hagrid, několikrát zatupován profesorkou Červotočkovou
Náplň předmětu: starání se o různé kouzelné tvory
Zajímavost: Hodiny se odehrávají mimo hrad

Létání na koštěti:
Profesor: madam Hoochová
Náplň předmětu: Naučit studenty létat na košťatech
Zajímavost: madam Hoochová dělá i rozhodčí u školního famfrpálu, tento předmět je pouze v prvním ročníku

Jasnovidectví
Profesor: Sibylla Trelawneyová, po odvolání Umbridgovou, kentaur Firenze
Náplň předmětu: naučit se předvídat budoucnost
Zajímavost: S kentaurem Firenzem se můžeme setkat již v prvním díle, kdy je Harry v zapovězeném lese

Věštění z čísel
Profesor: profesorka Vectorová
Náplň předmětu: Možná studium magických vlastností čísel, o tomto předmětu toho moc nevíme

Studium mudlů:
Profesor:  Charita Burbageová
Náplň předmětu: Studium mudlů z kouzelnického pohledu
Starodávné runy:
Profesor: Bathsheda Babbling
Náplň předmětu: luštění starodávných run

Zajímavá a tajemná místa v Bradavicích
 
Tajemná komnata
Údajně založená Salazarem Zmijozelem, který do ní před dávnými časy ukryl Baziliška, obrovského hada, který vás zabije když mu pohlédnete do očí přímo, když pohlédnete nepřímo, zkameníte. Tajemná komnata byla poctěna a tvořila název druhého dílu Harryho Pottera. Pojí se s ní legena, že až Zmijozelův dědic otevře komnatu, škola se vyčistí od kouzelníků z milovských rodin. Do komnaty se za celou dobu podařilo otevřít třem lidem (aspoň ze zdrojů, které jsou nám známy) a to Tomu Raddlovi, kdy při jeho vypuštění baziliška, zemřela Ufňukaná Uršula., Ginny Wealeyové, která komnatu otevřela pod vlivem Raddlova deníku a Ronovi, v sedmém díle, kdy zopakuje to, co říkal Harry. Totiž, do komnaty se dostane pouze hadím jazykem.

Komnata nejvyšší potřeby
Skrytá místnost v sedmém patře. Objeví se, když ji potřebujete a obsahuje vše, co žádáte, krom jídla, to není z nějakého důvodu schopna obstarat. První zmínka o komnatě je ve čtvrtém díle ústy Brumbála, dále pak hraje velkou roli v pátém a sedmém díle, kdy v pátém díle slouží jako základna Brumbálově armádě a v sedmém díle je útočištěm pro studenty. Je použita i v šestém díle, kdy tam Harry schová učebnici prince Dvojí krve.

Pokud jste dočetli článek až sem, gratulace. Pokud jste ti, kdo na začátku bo Bradavice ani za mák nestály, ptám se vás znovu… opravdu byste tam nechtěli studovat


Tento článek by nevznikl, kdyby nebylo wikipedie, kde klečím na kolenou a děkuji autorům článku
Zdroje obrázků: klasicky, google.com



6 komentářů:

  1. Já bych asi skákala metr vysoko, kdyby mi v jedenácti takový dopis přišel. :D A od prvního dílů miluju zmijozel. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle články mě opravdu hodně baví a tenhle se povedl!
    Za Godrika Nebelvíra jsou fakt považováni oba? Na to si fakt nepamatuju! :) Nevíte náhodou, ve kterém díle to bylo prozrazeno? Že by v sedmičce? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Za dědice Godrika jsem samozřejmě měla na mysli... :DD

    OdpovědětVymazat
  4. Wilinda: čerpala jsem z wikipedie a to o tom dědici vyplynulo ze sedmičky a dvojky a myslím, že to i někde Brumbál zmiňuje, možná v pětce na konci.

    OdpovědětVymazat
  5. To už si toho tolik nepamatuju? Asi je musím přečíst všechny znova! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Já myslím,že se to moc nepovedlo,a mohla bys tam napsat hodnocení při NKÚ

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...