7/20/2011

Harry Potter a vězeň z Azkabanu - Recenze



Kniha: Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Autor: J.K. Rowlingová
Překladatel: Pavel Medek
Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích. Proto je na obranu povolán strážce Azkabanu, který slyšel Siriuse Blacka mluvit ze spaní. Říkal: "ON je v Bradavicích." Harry je v nebezpečí a neochrání ho ani zdi bradavické školy, ani jeho přátelé. Zrádce se může skrývat přímo ve škole..

 

Harry se už nemůže dočkat nového školního roku. Bude pryč od Dursleyových, spolu se svými kamarády, Ronem a Hermionou. Konečně dostal dárky k narozeninám a může si s nimi dopisovat. Harry už je ve třetím ročníku, takže se už letos může zúčastnit výletu do Prasinek. Avšak potřebuje k tomu povolení od rodičů, v jeho případě opatrovníků. A to by mohl být problém… když jsou jeho opatrovníci právě Dursleyovi, kteří jím opovrhují a jakkoliv je to možné, snaží se mu ze života dělat peklo. Harryho matka totiž pocházela z milovské rodiny a jako jediná byla čarodějka. Její sestra, teta Petunie, na ní pravděpodobně žárlila a opovrhovala jí, jejím manželem i synem. Dursleyovi mají syna, Dudleyho, malého, tlustého tyrana, který pokračuje ve šlépějích svých rodičů… ztrpčovat Harrymu život, jak jen to jde.


 

Aby tedy Harry získal podpis, který ztvrzuje, že může jít do Prasinek, dostane od strýce Vernona podmínku. Na návštěvu totiž k Dursleyovým přijíždí teta Marge, sestra strýce Vernona, která je stejně, jako Dudleyho rodiče, zamilovaná do jejich syna a Harryho nesnáší. Je to vážně k neuvěření, ale teta Marge je ještě horší, než strýc Vernon a vcelku, všichni Dursleyovi, u kterých bydlí. Totiž, Dursleyovi nechtěli mít Harryho na očích a on jim v tom vždy rád vyšel vstříc. Avšak teta Marge, ta ho chtěla mít neustále na dohledem, a dávat mu spoustu rad. Pořád Harrymu říkala, jaký je ničema a ráda ho porovnávala s Dudleym. A k téhle osobě se měl týden, který u nich měla teta Marge strávit chovat slušně, jinak by nedostal povolení, na návštěvy Prasinek, na kterém mu tak záleželo. Takže, i když to Harryho stálo nemalé úsilí, vydržel se chovat slušně celý týden a byl před ním poslední večer. Podpis byl na dosah, ale Marge urazila jeho rodiče takovým způsobem, že to Harry nevydržel a… nafouknul ji. A pak utekl od Dusleyových.


 

Tehdy venku poprvé uviděl toho psa, velkého černého psa. Nic mu neudělal, protože pro něj přijel Záchranný autobus… ale stejně. Mohl, ale taky nemusel. Díky autobusu se dopraví až do Londýna, kde na něj čeká… ministr kouzel, Popletal. Harry se bojí, že ho vyhodí ze školy, přeci jenom, už dostal varování a teď když nafoukl svou tetu, to bylo skoro jasné. Avšak… Harryho za to nepotrestají a Popletal je překvapivě milý. Jediné, co po Harrym vyžaduje je, aby se sám netoulal po Londýně, jedině po Příčné ulici. Může to mít co dočinění se Siriusem Blackem, jediným kouzelníkem, který uprchl z Azkabanu, vězení pro kouzelníky, střežené Mozkomory?


 

V díle Vězeň z Azkabanu se objevují nové kouzelné bytosti, o kterých se učí ve Harry ve škole, ale také takové, které jsou přítomny u školy (ve škole by je Brumbál nestrpěl). Ano, mluvím o Mozkomorech, kouzelných bytostech, které z lidí vysávají štěstí. Z prvotních setkání s nimi, z toho Harry moc dobře nevyšel a proto se musí naučit obranné kouzlo, proslulé Expecto patronum. Také zde objevujeme, jaké to je hrát si s časem a hlavně se zde dozvídáme nové věci, z Harryho minulosti. Totiž, Sirius Black je s Harryho minulostí víc spjat, než si původně myslel. A pro Siriuse Blacka také hraje v tomto díle důležitou roli Klofan, mazlíček Hagrida, který je mimochodem novým profesorem předmětu Péče o kouzelné tvory.


 

Musím říct, že jsem upřímně nečekala, že mne kniha bude až tak moc bavit. Možná je to tím, že zde Harry pomalu dospívá a už není ten malý kluk, který nastoupil před dvěma/ třemi lety do Bradavic. Filmy jsem viděla jako první, přesto jsem si třetí knihu oblíbila a přečetla ji jedním dechem. V knize byli nějaké odchylky, avšak film se vcelku drží knihy, za což si ho určitě oblíbilo mnoho fanoušků. Jediný a docela velký rozdíl mi přijde v tom, jak se Harry s Ronem chovali k Hermioně ve filmu a v knížce. Totiž, přijde mi, že na Hermionu byli mnohem… zlejší v knize, než ve filmu.


 

V tomto díle se také nesetkáváme jen s novými bytostmi, nýbrž i s novými místy. Učebnou věštění a hlavně, Prasinkami. Do těch Harry nemůže, nezískal podpis, kvůli tomu, že nafoukl svou tetu, i přesto se tam však podívá. Díky Pobertově plánku, na kterém jsou zakresleny všechny tajné chodby, které vedou z Bradavic a do Bradavic.


Úryvek z knihy:

Když Harry vešel do Krucánků a kaňourů, prodavač mu spěšně vyběhl vstříc.
,,Bradavice?" zeptal se úsečně. ,,Přišel jste si pro nové učebnice?"
,,Ano,"přikývl Harry. ,,Potřebuji-"
,,Uhněte mi z cesty," vyzval ho netrpělivě prodavač a odstrčil ho stranou. Natáhl si na ruce pár velice tlustých rukavic, popadl velkou sukovitou vycházkovou hůl a zamířil k dvířkům klece s knihami o obludách.

 

Třetí díl patří k mým oblíbeným, avšak jakkoliv můžu kterýkoliv díl nadřazovat, vždy dostanou plný počet bodů, nebo v našem případě, soviček.



Úryvek z knihy čerpán z překladu Pavla Medka
Zdroj obálky: bux.cz
Zdroj anotace: goodreads.com




1 komentář:

  1. Skvěle napsáno, začínám také uvažovat, že si tu knihu přečtu... Sakryš! :D Já, takový odpůrce...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...