4/29/2011

Knihkupectví vs. Knihovna


Knihovna vs. Knihkupectví

Myslím, že to bylo loni (nebo možná předloni) co se naše stará knihovna přestěhovala do nových prostor knihovny technické. Nebývalo to tak, že bych snad žila knihovnou ( i kdybych asi začít měla, neboť mě to kupování knížek něco stojí),ale rozhodně jsem se v té staré vyznala. Když jsem chtěla nové tituly, romány, sci-fi (no dobře, sci-fi jsem si tam nepůjčovala) nebo detektivky prostě jsem naprosto přesně věděla kam mám jít a kde je jaký autor, jaká série, jak jsou řazeny a znala jsem se s knihovnicí. Ale poté, co se knihovna přestěhovala, se tam vůbec nevyznám. Je tam nový personál, asi 4 nebo 5 knihovnic na ráz, obrovské stojany plné knih a malé stolečky, kde načtete vaši kartu a zjistíte jaké knížky jsou půjčené a jaké ne, jaký je fond knihovny a prostě veškeré informace o celé knihovně. Ale když zadám knížku, která má být přítomná, napíšu si její signaturu (což je většinou na 99% signatura AA - beletrie) a snažím se ji najít, většinou ji nenajdu. Jo, ráda se zeptám nějaké té knihovnice,ale když jsem to zkoušela naposled zpražila mě pohledem a řekla, že je to támhle někde. Hm... děkuji pěkně. Ale na druhou stranu jsou knihovny ohromným šetřičem peněz a většinou tam seženete staré knížky, které neseženete v obchodech. 

A teď knihkupectví. Tam jsou zase ty všechny nové knihy, ta nová obrovská lákadla,která nám chtějí vysát peněženku. Strašně ráda trávím čas v knihkupectvích, ráda prozkoumávám knižní obaly, komentuji příběh, doporučuji nebo kritizuji knihy ,které jsem přečetla kamarádce, stěžuji si na to, že v anglické sekci nemají už půl roku nic nového. A netrpělivě obhlížím tituly, které mají v budoucnu vyjít. Občas,když přilítnu natěšená do knihkupectví v den vydání, skoro nikdy tam daný titul není. A když se na něj zeptám, většinou se na mě podívají jak na blázna, co to říkám. Takže bych řekla, že s nepříjemností personálu je takový všeobecný problém. A hlavně, knížku z knihkupectví vždycky dočtu, zatímco knížku z knihovny, většinou ani neotevřu. Nevím proč, možná bych měla hrozně špatné svědomí, kdybych nepřečetla něco , za co jsem zaplatila. 

A co mám tedy radši? Rozhodně knihkupectví. Ani nevím proč, možná miluju to obrovské očekávání od nově koupené knížky, zatímco z knihovny přinesu ožvejkanej výtisk, který mý spoustu poškození zevnitř. A celkově, v knihkupectví se cítím lépe. 

A co vy? Kde se cítíte líp? Co vám vadí a nevadí na knihovnách a knihkupectvích?

PS: Právě jsem se vrátila z knihovny s úlovkem,který tvoří EON a Hostitel. Tak jsem zvědavá, co se z těch knih vyklube.

Pac a pusu

Nora

5 komentářů:

  1. Kam chodíš do knihovny? Není to náhodou v Dejvicích? Tam je myslím technická knihovna :)
    Jinak já chodím do knihoven hodně, protože při mém kapesném nemám moc možností jak kupovat knihy... Moje rodiče na to mají názor: na co kupovat knihu, když si jí můžeš půjčit z knihovny? Takže většinou spíš dostávám knihy k narozeninám a Vánocům (na přání), ale to zdaleka nepokryje všechny knihy, které bych chtěla :(
    Ale celkově mám raději knihkupectví, všechny ty nádherné nové knihy... :)
    A pokud ti můžu poradit, zkus začít s Hostitelem, to je jedna z těch mála knih, co mám i doma a je perfektní :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vždy jsem hodně chodila do knihoven. U nás na vesnici je taková malička, ve městě kam jsem chodila na gympl je velká. Jenže výpujční systém je zastaralý, když chci něco z fondu knihovny, co je vypůjčené, tak to jeden člověk blokuje klidně půl roku, protě na vesnici se objednávky neberou a ve městě se za ně dokonce platí (kde to jsme, proboha!). Navíc novinky přibívají ve velmi vlažném tempu a v počtu jednoho kusu.
    Knihkupectví jsem jako dítě skoro nenavštěvovala, v mojí rodině se knihy prostě nekupují :( Co jsem jaksi "emancipovanější" a pendluju mezi naší vískou, nedalekým městem a Brnem, tak navštěvují knihovny brněské, kde je výpuční systém skvělý, bohužel však množství knih je k vypujčení pouze prezenčně (číst beletrii u knihovního stolku?).
    No a brněnská knihkupectví jsou prostě skvělá, tam bych dokázala strávit hodiny, kdyby mi to nebylo trapné.
    Aktuálně obrážím pět knihoven a jedno několikapatrové knihkupectví.

    OdpovědětVymazat
  3. Naše knihovna stojí za prd :// Není tady nic, jen samé romány a té dokonalosti všech romantických knih mi vážně už hrabe! Nikdy tam nemají takové dokonalé kousky jako v knihkupectví, proto já určitě volím knihkupectví! :) Ovšem, když potřebuji, nebo chci, knížku kterou si můžu v knihovně půjčit, tak si ji nebudu kupovat. Ale ty nejnovější a nejlepší prostě v knihovně nenaleznu! :( Ale na všechny knížky si musím našetřit sama, jasně, jsou Vánoce, narozeniny a podobné, ale můj seznam "ke čtení" je až příliš rozsáhlý.. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem moc ráda za vaše názory :)
    Freckless: zastávám stejný názor jako tvoji rodiče, akorát problém je, že spoustu nových titulů tam přibude tak za rok dva...
    Evk: naprosto chápu :)
    Dý: naprosto souhlasím! :D :)mám to stejně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám to asi stejně jako Freckles. Do letoška jsem si knihy moc nekupovala, proto jsem byla ráda za naši docela dobře zásobenou knihovnu.
    Jinak mám hodně ráda knihkupectví - jezdím do okolních měst, protože naše prťavé nedokáže splnit mé požadavky:D Všechny ty nové knihy vždy ohmatám, přečtu si anotace a tu, kterou si chci koupit, mám dopředu pečlivě vybranou.
    Heh, k tomu, abych se v knihovně přestala orientovat, mi stačila její rekonstrukce a přestavba:D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...