2/21/2011

HARRY POTTER serie - J. K. Rowling

Takže nej..... knížky za poslední desetiletí (plus, minus). Narodila jsem se někde v prostřed Harry Potterovské generace, ale stále jsem s těmito knihami vyrůstala. Neznat totiž Harryho, Rona a Hermionu je jako neznat hlavní město Velké Britanie.
Ke knihám jsem se dostala, když je taťka koupil jako 8 kazet namluvené Jiřím Lábusem (věřte mi, že když to čte on, přijde vám i jednička strašidelná). Potom následovalo koupení VHSka v HMV a to byl  začátek. Mamka si dokonce nechala posílat knížky z Anglie, aby je měla dřív, než vyjdou v Čechách.
Nevím jak dalece je nutné popisovat příběh, když ho stejně každý zná z knížek nebo filmů. No tak to vezmeme hopem.
Harry byl věštbou předurčen, že musí zabít Voldemorta nebo on jeho. Znění věštby v Aj (jinak ji neznám): "Neither can live, while the other survives." Voldemort se různě snaží zabít Harryho po mnoho dílů. Samozřejmě také zabíjí každého kdo mu stojí v cestě, v tom mu také pomáhají jeho věrní Deatheatři (příklady mrtvých : Dobby, Hedvika, Lupin, Tonksová, Fred, Sirius, Snape, Lily a James Potterovi .... to je jenom stručný výpis). Jediný způsob jak dostat Voldemorta je zničit sedm viteálů (mám tendenci psát Horcruxes - jinak pro info, to jsou části jeho duše, uložené v různých objektech). Nakonci sedmé knihy Harry díky Snapeovým vzpomínkám zjistí, že on je sedmý viteál. Jde se nechat dobrovolně zabít. Volda , ale zabije pouze část duše, která byla viteálem. Harry přežívá a nakonec zabíjí on jeho. Samozřejmě je toho daleko víc, ale tohle je OPRAVDU pouze zestručnělý popis.

Moje hodnocení: Nikdy jsem nečetla promyšlenější knihu. Knížka na jeden dech, rozhodně ne. Vy ho totiž několikrát musíte popadnout.. Mám dokonce všechny díly namluvené. Stejně nej.. díl je sedmička i když každý má jiný názor. Tyhle knihy rozhodně NEJSOU odpočinkové. Nad příběhem musíte hodně přemýšlet (pro někoho obtížné). Věc, která byla zmíněná v pětce je potom důležitá v sedmičce. Navíc je to i vtipný. Tohle je podle mě vtipný (píšu z hlavy a v Aj):
Harry:,,Yes."
Snape: ,,Sir."
Harry : ,,You don´t have to call me Sir."
Jestli jste to pochopili, tak teď se smějete. Jestli ne, třeba vám to časem dojde :-). Nápověda: je to typický anglický humor.
Neváhejte a pusťte se do čtení. Určitě vás nezklame a čtení této knihy rozhodně nikdy nebude OUT. Takže spěchejte do knihkupectví a jeden výtisk si pořiďte. Víte proč vám neradím, ať si ji půjčíte jako např. u Evernightu? Protože ji budete chtít mít doma a tou knihou listovat. Pospěšte si, ať co nejdřív propadnete Harry Potterovské mánii.
Uděluji MILION HVĚZDIČEK  V případě Harryho Pottera vám na limity
kašlu.


Jako bonus přidávám trailer na Harryho Pottera 7 (no bonus, každý už ho zná z kina)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...