7/04/2015

Child 44



Kniha: Child 44 (Dítě číslo 44)
Autor: Tom Rob Smith
Série: Leo Demidov
Díl: První
Anotace (bux.cz):

Strhující kriminální příběh s reálným pozadím zasazený do Sovětského svazu 50. let minulého století.
Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam…
Román Dítě číslo 44 vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Byl přeložen do 36 jazyků, nominován na 17 mezinárodních cen (mj. Man Booker Prize) a ověnčen sedmi z nich. 
Filmovou verzi – natáčení proběhlo v létě 2013 v Česku – produkoval Ridley Scott, v hlavních rolích se představí Tom Hardy, Gary Oldman a Noomi Rapaceová, známá ztvárněním Lisbeth Salanderové ve švédských adaptacích thrillerů Stiega Larssona.
V kinech od 28. 5. 2015.
Asi nikoho nepřekvapí, že moje motivace ke čtení této knihy nepochází z mé lásky k tomuto žánru. Před x měsíci jsem viděla ukázku na film a ta se mi líbila, ale ještě víc se mi líbil Tom Hardy v hlavní roli, takže jsem byla royźhodnuta, že si knihu přečtu. Taky si ovšem ráda hraju v kině na chytrou, takže jsem si ji musela přečíst před filmem, logicky. Tímto se dostáváme ke smutnému závěru, že jsem film v kinech nestihla, ale knihu jsem přečetla a rozhodně nelituji, že jsem se rozhodla pro toto pořadí.

Jak už jsem psala u Zmizelé, tak thrillery s kriminální zápletkou nejsou zrovna můj šálek kávy (nebo čaje, nikoho neodsuzuji :)). Tuto knihu rozhodně nedoporučuji do posledního vlaku (zvláště pokud k vám jezdí ty starší, tak jako k nám), protože se budete bát a nebudete se chtít koukat z okna, protože nevíte, co čeká ve tmě. Tím chci říct, že atmosféra knihy je úžasná. Rusko za Stalina je chladné, nebezpečné a nikdy nevíte, kdo vás sleduje. Při čtení jsem se párkrát podvědomně koukala přes rameno a občas mi běhal mráz po zádech. Tento fakt se dá vysvětlit i tím, že v práci je klimatizace, tzn. zima :). Kniha střídá úhly pohledu, příběh se pomalu skládá a posledních sto stránek jsem četla v takovém napětí a tlouklo mi srdce (ano, Child 44 mi málem způsobilo infarkt).

Leo Demidov je agentem MGB a je oddaný státu, zabíjí pro něj a chytá údajné zrádce. První pochybení začíná při smrti syna jeho kolegy, který tvrdí, že byl zavražděn. Složka z místa je činu je ale jasná, byla to nehoda. Vražda je znak kapitalismu. Druhé pochybení následuje při zatčení Brodského, který je údajně západní špión, ale co když je to opravdu jenom veterinář? Leovi se pomalu začíná bortit celý jeho zdánlivě ideální svět - jeho práce, jeho manželství a hlavně to čemu celý svůj život věřil. Navíc někdo po celém Rusku vraždí malé děti.
Doporučuji si všechny dialogy číst s ruským přízvukem, je to pak větší zábava :). 

Leo je zvláštní postava, nevíte jestli s ním máte sympatizovat, je to přece hlavní hrdina, nebo ho pro jeho ideály nenávidět. Postavu kterou si ovšem určitě oblíbíte, je jeho manželka Raisa. Nejsou zde žádné ploché postavy, každá má složitý příběh, který je dovedl tam, kde jsou teď. Uzavřenost lidí a především strach je znatelný na každé stránce. Je vidět, že autor dal do knihy hodně přípravy, protože všechno je reálné, skvěle popsané a přitom strohé, žádné zbytečné pasáže. To vám chci říct už teď, jestli se na knihu chystáte, tak nic nepřeskakujte, neprotáčejte oči s tím, že to nedává smysl a proč o tom sakra píše, protože na všechno přijde čas a na posledních padesáti stránkách se nestačíte divit. Taky jsem si myslela, že je konec vcelku jasný, ale nebyl a pak jsem měla otevřenou pusu.

Knihu rozhodně doporučuji, nezapadá zrovna do letní atmosféry, ale je skvělá a nevyzpytatelná. Přesně taková jaká by měla správná detektivka být. 
Ještě sem dám trailer a jdu googlovat jestli ho náhodou ještě někde nedávají :):

Knize samozřejmě dávám:


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...