3/02/2014

Fangirl

Kniha: Fangirl
Autor: Rainbow Rowell
Anotace goodreads.com):
Cath je fanynkou Simona Snowa.
Dobře, celý svět je fanouškem Simona Snowa..., ale pro Cath je být fanouškem celý její život a je v tom opravdu dobrá. Ona a její dvojče, Wren, se k sérii dostaly už jako malé a díky ní se přenesly přes odchod jejich matky.
Přečíst. Znovu si je přečíst. Navštěvovat fóra o Simonu Snowovi, psát o něm fanfiction, oblékat se jako postavy na každou filmovou premiéru. Wren z toho vyrostla, ale Cath to nemůže nechat být, ani nechce.
Teď jedou na vysokou a Wren řekla Cath, že jí nechce za spolubydlící. Cath je sama a určitě jí to není příjemné. Má ráznou spolubydlící s okouzlujícím, stále-přítomným přítelem, profesorku fikce, které si myslí, že fanfiction je konec civilizovaného světa, hezkého spolužáka, který se chce bavit jenom o slovech...a bojí se o tátu, který nikdy nebyl sám.
Otázkou je; Dokáže to?
Dokáže to zvlídnout bez toho, aby jí Wren držela za ruku? Je připravená začít svůj vlastní život? Psát své vlastní příběhy?
Chce se vlastně posunout dál, když to znamená nechat Simona Snowa za sebou?


Asi nemá cenu nic předstírat, takže to napíšu rovnou, tahle kniha je naprosto skvělá. Tak a teď když jsem to ze sebe  dostala, tak můžu napsat úvod, který jsem původně chtěla :).

Tahle knihy je pro ty, kteří:
a) někdy četli fanfiction

b) psali fanfiction
c) jsou fanoušky čehokoli

Na mě se vztahují všechny tři body, takže se vyjádřím ke každému a potom se dostanu k samotnému příběhu, který vás nejspíš stejně zajímá nejvíce. K fanfiction jsem se dostala po skončení Harryho Pottera (knih, ne filmů) a kamarádka mi ukázala stránku s českým překladem fanfiction. Pamatuji si zejména jednu s názvem Deník Ginny Weasleyové (pozdeji pak Potterové)...a strašně jsem se u toho smála. Ginny se chovala úplně jinak než v knížkách a u záměrně dojemných scén jsem brečela...smíchy a to byla nejspíš první fanfiction, kterou jsem přečetla. 
První ff, kterou jsem napsala bylo asi v pěti letech a jmenovala se Minnie a Mickey maj rande. Bylo tam maj a ne mají, na mojí obranu mi bylo 5 a češtinu jsem tak vypilovanou neměla :). K tomuto žánru jsem se znovu dostala asi po devíti letech a zase přes Harryho Pottera, kdy jsme s druhou Norou psaly ff o tzv. třetí generaci. Hlavním hrdinou byl James Sirius Potter a měly jsme toho opravdu hodně, bohužel jsme ji nikdy nedokončily. 
Možná když se veřejně přiznáte k psaní/čtení fanfiction, tak budete odsouzeni, protože všem se okamžitě vybaví původ 50 shades of gray. Ano, některé jsou špatné s obrovským množstvím pravopisných chyb a příběhů, které nedávají smysl a postavy se chovají úplně stupidně. Pak tu je ovšem hodně talentovaných spisovatelů (ano, jsou to spisovatelé, protože píší příběhy, i když je nevymyslely). Někteří čtou "harlekýnky", já čtu fanfiction, když se nudím nebo chci prostě vypnout.

Tak teď vám odhalím, proč jsem vám všechno tohle sdělila, protože svým způsobem já jsem Cath. Nikdy jsem nevyrostla ze své obsese z Harryho Pottera (doufám, že nikdy ani nevyrostu). Chápu jaké to je cítit se nepříjemně ve společnosti a překonávat samu sebe i když pro ostatní to je většinou běžná zábava. 

Fangirl se prakticky četla sama, protože byla tak...uvěřitelná. Všechny postavy se chovaly přirozeně, okamžitě jsem si zamilovala Cath, Reagan a Leviho, zejména proto, že byli úžasně vykreslení, měli dobré i špatné vlastnosti. Zkrátka se chovali lidsky. Úžasné jsou  úryvky ze Simona Snowa a fanfiction od Cath na začátku každé kapitoly. 
Tahle knížka má jediné mínus (které ve skutečnosti není ani mínus) a to, že Simon Snow není skutečný. Proč všichni píšou o něčem, co si my, čtenáři, nemůžeme přečíst? Takže Simon Snow putuje za An Imperial Affliction na seznam knih, které si nikdy nebudu moct přečíst, ale vlastně mi to ani nevadí, protože Fangirl mi to vynahradila.
Kniha obsahovala všechno, co potřebujete od příběhu: dobrou zápletku, propracované hrdiny, lásku, trochu napětí a pár zádrhelů, protože v reálném životě nic nejde hladce. 

Zkrátka si knížku přečtěte, doufám, že vám tahle recenze pomohla k rozhodnutí si vzít knížku do ruky.

Takže teď je řada na vás. Četli jste někdy nějakou fanfiction? Máte nějaké doporučení? Jaké jsou vaše zkušenosti s fanfiction? Píšete ff? Pokud ano, tak mi buď pošlete odkaz nebo rovnou celý soubor na email. Ráda si to přečtu. 

Mám pro vás dva bonusy:
1) tady je malý slovník pro vyznání se ve fanfiction:
OTP : váš pár všech párů, pro mě je to třeba James a Lily Potterovi nebo Rory a Amy z Doctora Who 
slash fiction : s ní se setkáte právě ve Fangirl: Baz/Simon, dalšími příklady jsou Johnlock (John Watson a Sherlock) nebo Destiel (Castiel a Dean Winchester z TV seriálu Supernatural, ty mimochodem shippuju ;)) 
canon/non-canon : to první znamená, že se autor pokusil, aby se postavy chovaly tak, jako v knize a non-canon byl třeba výše zmíněný Deník Ginny Weasleyové
lemons: v nějaké kapitole nebo rovnou na začátku se spolu vyspí
AU: Alternative universe -> naše postavy se objeví v jiném prostředí než normálně nebo někdo, kdo byl původně mrtvý je nyní zázračně naživu. Populární je zejména Modern AU, třeba u Hunger Games to znamená, že Peeta si otevře pekárnu někde na okraji New Yorku a potká Katniss, která pracuje v baru Haymitche. Já osobně mám nejradši Historical AU, protože ty většinou jsou výborně napsané.

2) tady je video od danisnotonfire, aby jste pochopili, co to shipping vlastně je:

Zde jsou dva servery, kde si fanfiction můžete přečíst, když budete hledat, tak najdete i nějakou v češtině:

A teď zbývá jenom jedno, tady je odkaz na můj tumblr, pokud ho máte taky, tak ho neváhejte napsat do komentářů nebo mi napište na tumblru, ale upozorňuji vás, já vážně nepatřím do hipsterské/cool části tumblru, i když jsem se ze začátku snažila :). Moje hlavní fandom je Supernatural.
www.theangel-fallenfromgrace.tumblr.com

V nejbližší době chci napsat recenzi na Ignite Me, ale kvůli škole opravdu nevím, kdy ta nejblížší doba nastane, ale nebojte pořád čteme (i když je to někdy "jenom" fanfiction) a vždycky od vás rády uslyšíme :).







9 komentářů:

  1. Tak myslím, že tahle kniha bude něco pro mě. Plánuji si jí pořídit v Anglii. Jinak jsem na začátku četla, že je Cath fanynkou Simona Cowella a pak mi došlo, že to čtu špatně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si jí přečti a v knize nikde není řečeno, že by nebyla fanynkou Simona Cowella, takže...:)

      Vymazat
  2. Toto by som si už mohla prečítať, je to taká typická knihomolská tematika, že by sme sa v tom všetci našli 8D
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a ano, mně přišlo, jako kdyby některé pasáže byly vyloženě o mně :).

      Vymazat
  3. Miluji Fangirl, je to vážně moje srdcovka :) Pěkná recenze, je fajn, že se tato knížka stává tak populární tak snad se k nám jednou také dostane. Pozornost si určitě zaslouží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) a taky doufám, že ji snad přeloží, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí.

      Vymazat
  4. Fangirl si plánuji objednat, až bude čas, tahle knížka mě vážně hodně zaujala. FF sice nepíšu a nikoho neshipuju, ale co se podobných obsesí týče, v tom jsem mistr. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení. S těmi obsesemi jsem na tom stejně, ale to, že nikoho neshipuješ, se mi nechce věřit :). Musí být nějaký pár, u kterého jsi doufala, že spolu končí nebo to možná beru jenom podle sebe, já byla velký "shipper" jako malá :). Vždycky jsem doufala, že spolu Mach a Šebestová skončí :D.

      Vymazat
  5. znam autora ale knizku ne, podivam se po ni :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...