3/14/2013

Hostitel



Kniha : Hostitel

Autor: Stephenie Meyer

Díl : První

Série:  Hostitel ? (kdo ví, jestli se autorka někdy vůbec dokope k napsání dalšího dílu)



Pamatuju si, že tahle knížka vyšla zhruba někdy v době, když jsem dočetla Rozbřesk (to už je dlouho) a já si jí chtěla přečíst, ale knížka stála pět stovek a to se mi rozhodně nechtělo za knihu dávat (pozn. v té době jsem měla kapesné 50,- týdně), takže jsem čtení odložila na dobu neurčitou. Ke knize jsem se dostala až poté, co jsem viděla první trailer na film. Zlákala mě hlavně Saoirse Ronan (doufám, že jsem jí napsala dobře) v hlavní roli a protože jí považuju za kvalitní herečku (viz. Pevné Pouto, Pokání atd.), tak si nemyslím, že by hrála v nějaké blbosti, takže jsem se rozhodla dát Stephenie šanci a hlavně mě zajímalo jestli je schopná napsat něco, co neobsahuje polonahé vlkodlaky a třpytivé upíry. Vzhledem k tomu, že sci-fi moc valně nečtu, nedozvíte se ode mě, jestli tato kniha svému žánru dostála. Mně se ovšem líbila a jednu věc Stephenie nechat musím, její knížky (ať je obsah jakýkoli) jsou nepoložitelné.

Tak, to bych měla úvod, teď k příběhu. Víte co, mě už nebaví psát to, co si můžete přečíst v anotaci nebo, co vidíte v traileru, navíc tohle je druhá recenze, kterou píšu v rozmezí hodiny, takže jsem už celkem unavená z neustálého cvakání do počítače.
Tady máte anotaci (z kosmas.cz):
Melanie Stryderová se odmítá vzdát.
Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva.
Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých“ lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice“ - její vetřelecká „duše“ - která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří.
Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže – Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují.

Vidíte, měla jsem pravdu a ještě je to přehlednější než kdybych to psala já :-).
Nejvíce jsem se na Hostiteli bála romantiky. Meyerová mě totiž celým milostným trojúhelníkem ve Stmívání dost iritovala (Team Edward jen tak mimochodem), takže jsem doufala, že takhle slibně vypadající příběh nezkazí něčím, tak podřadným jako neschopnost hlavní hrdinky si vybrat mezi kamenem a chodícím topením.  V Hostiteli ovšem dostává pojem milostný trojúhelník úplně jiný rozměr. Je tu ten jasný a nekomplikovaný pár - Melanie a Jared. Dobře drobná komplikace by tu byla, ona plně neovládá svoje tělo, ale to je vedlejší. Potom tu je Ian, který se zamiluje do Melanie-Poutnice, přesnější formulace do Poutnice v těla dívky, kterou už miluje někdo jiný. Herci, kteří hrají Jareda a Iana (Max Irons a Jake Abel) o tomto vztahu mluví jako o milostné krabici. Zvláštní název, ale je to celkem přesné.

Překvapila mě hlavně promyšlenost příběhu, zápletka vůbec nebyla tak jednoduchá jako ve Stmívání a celkově Hostitel je asi tak tisíckrát lepší než celá Twilight Saga, možná taky proto, že celý příběh je uvěřitelnější. Stephenie Meyerová využila svou druhou šanci na oslovení lidí i něčím jiným než nadpřirozenem skvěle. Píše  poutavě a dámy přiznejme si, ona je mistr v popisování romantických scén.
Pokus jsem Vás ani teď nepřemluvila k přečtení knihy, podívejte se na trailery a celou věc zvažte znovu, já v kině rozhodně chybět nebudu.

Spíš něco jako 4,75 - za ten přeslazený konec
 Jako bonus přidávám dva trailery filmu:

 


8 komentářů:

  1. Plánujem čítať 8) Ale hrubé to je, takže ak ma zaujme film, tak potom sa do toho možno skôr pustím, ale zatiaľ je v úzadí.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím jesti si to prvně řpečíst nebo jít na film...Ale rozhodně plánuju oboje uskutečnit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já většinou čtu knížky před filmem, abych mohla kritizovat :). Ať se rozhodneš pro jakékoliv pořadí, doufám, že se ti Hostitel bude líbit.

      Vymazat
  3. Mne sa zase nezdalo, že ten koniec by bol nejako extra presladený. Ale to je vec názoru :) Každopádne, knihe som dala tiež 5 hviezdičiek a modlím sa, aby som raz mala dostatok času a mohla som ju ešte raz prečítať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně přišel ten konec takový, no prostě americký, ty "shody" náhod a tak, ale rozhodně souhlasím, že to je věc názoru.

      Vymazat
  4. No, já jsem hlavně zvědavá na Catching Jordan, co momentálně čteš :) Na názor... mám to v "to-read" složce :))

    Hostitel je fantastická kniha, před kinem bych chtěla dát ještě rychlý re-reading :) Miluju ji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Catching Jordan jsem už četla, takže si klidně můžeš přečíst recenzi:
      http://noras-livres.blogspot.cz/2012/05/catching-jordan.html
      I když jsem četla knížku relativně nedávno (cca. prosinec). taky přemýšlím, že si jí před kinem ještě rychle projdu :).

      Vymazat
  5. Toto je moja milovaná kniha a milovaný hrdina Ian. Už sa veľmi teším i na filmové spracovanie, dúfam, že ma nesklame :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...