11/05/2012

Ten, kdo stojí v koutě

Kniha: Ten, kdo stojí v koutě (The Perks of Being a Wallflower)
Autor: Stephen Chbosky
Překlad: Vratislav Kadlec
Nakladatelství : Brio
Anotace (z neoluxir.cz):
Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. 

Než začnu psát recenzi, nutně si potřebuju postěžovat někomu, kdo to ode mne ještě neslyšel. Už hrozně dlouho se těším na film The Perks of Being a Wallflower (z celkem jasných důvodů *kašel*Logan Lerman v hlavní roli*kašel*) a víte co se nestane? Oni tne fil ani v Čechách neuvedou! Takže já budu muset čekat na DVD!!!! Giant Squid of Anger!!!!!! No nic, to je z mých stížností všechno, protože já tuhle knihu naprosto miluju. Tak, aby jste věděli o co přicházéte, tak tady máte trailer:


Charlie
Teď nastane ta chvíle, kdy mnozí z Vás začnou kroutit hlavou a budou vzdychat ,,A je to tu zase.", ale já tuhle část nemohu vynechat, protože tohle je hlavní klad Ten, kdo stojí v koutě a to je...Charlie!!! Moje nová láska (ano, teď je čas na to Vaše vzdychání). Já vím, že mám hodně literárních lásek a já vím, že bych s tím nejspíše měla něco dělat, protože ani jeden z nich neexistuje (teda až na Lea :)), ale klepat na dveře psychiatrovi půjdu až když začnu narážet do přepážky mezi nástupištěm 9 a 10 na King's Cross Station s tím, že jsme si s Teddy Lupinem souzeni (teprve teď mi došlo, že jsme stejně starý! takže z nás se stává OTP :)). Ano, opět se mi podařilo naprosto odběhnout od tématu a jako vždy skončit u Harryho Pottera :), takže přetočme čas (nebo slova :)). 
Charlie patří mezi jedny z nejlepších knižních postav a to díky svému náhledu na svět. V anotaci nelžou : když člověk stojí v koutě, může si všimnout úžasných věcí. Mají pravdu, moc mě bavilo číst všechny ty úžasné věci. Ano, Charlie byl určitým způsobem zvláštní, ale právě tou zvláštností byl jako postava vyjímečný.

Teď jenom tak ve zkratce o čem kniha je:
Charlie právě začíná svůj první rok na střední škole. Kniha v dopisech "příteli" (ty úvozovky píšu proto, protože Charlie toho člověka ve skutečnosti nezná a posílat dopisy mu přijde lepší, než si psát deník) popisuje život Charlieho. Třeba to jak potká Sam a Patricka. Jak konečně pozná jaké to je mít přátelé a jaké to je někam patřit. Mohu Vám zaručit, že alespoň jednou si řeknete, že přesně takhle jste se jednou cítili taky a jestli ne...tak klobouk dolů. 

Nic než pozitiva
Jak tak přemýšlím, tak za rok 2012 jsem přečetla samé úžasné knížky (TFiOS, The Book Thief, Between Shades of Grey, Mark of Athena...a to je jenom pár z nich) a Ten, kdo stojí v koutě se k nim rozhodně přidává, protože nedokážu vymyslet vůbec nic, co by mi na knize vadilo. Co přispělo k úžasnosti je i úžasný český překlad. Ano je to tak, tahle knížka je více než skvěle přeložena, neobjevují se tam slangová slova na nevhodných místech a podobně. Proto jsem hned na začátek napsala překladatele, protože když tohle jméno uvidíte, budete vědět, že by kniha měla být kvalitně přeložena. 

Takže teď napíšu pár svých tipických vět, které vždy dávám pod knihy, které mám ráda. Knihu si rozhodně přečtěte, zvláště pokud jste ve středoškolských letech. Charlie je postava, kterou si rozhodně zamilujete stejně jako jeho kamarády Sam a Patricka. Takže hurá do knihkupectví, tahle kniha si totiž rozhodně zaslouží místo na Vaší poličce. 







11 komentářů:

  1. Mne sa kniha veľmi páčila, nejako si ten film musíme pozrieť! *kašel* Logan Lerman *kašel* 8D

    OdpovědětVymazat
  2. . . . Vážně neuvedou film? Tak to je obrovské zklamání. Moc jsem se na něj těšila :/
    Četla jsem originál a musím říct, že na mě strašně moc zapůsobil a dojal mně. Proto jsem čekala na překlad, ale teď trochu váhám si ho koupit. Budu ti ale věřit a koupím si ho ^^
    (aaarrgh! D: pořád nemůžu překousnout, že neuvedou film. Vždyť trailer vypadá tak perfektně T~T. Hvězdné obsazení, skvělá hudba, silný příběh. PROČ?! Strašně jsem se těšila na Ezru Millera :'( )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četla, že 16. ledna by u nás mělo vyjít dvd, tak si budeme držet palce :).

      Vymazat
  3. Jé, ani jsem nevěděla, že už je to přeložené! Četla jsem to v angličtině a mám tuhle knížku strašně moc ráda :) Ale taky mě hrozně štve, že u nás pořád není ten film, zatím jsem na něj slyšela jen samé pozitivní ohlasy.

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka je skvělá a neomrzí, čtu ji už potřetí <3 všem doporučit!
    Jinak to s tím film naštve asi každého!!Nechápu to!Hlavně, že se do kin uvádí filmy, které jsou všechny v podstatě o tom samém, ale film s Příběhem a dobrými herci (Logan,Ema,Ezra,Nina) neuvedou...to je k vzteku!!Nezbývá než počkat na to dvd!Už aby to bylo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Film je již ke stažení se slovenskýmy titulky. A že je fakt skvělej.

    OdpovědětVymazat
  6. Film je skvělý, zbožňuju ho, nemohla jsem přestat brečet. Okamžitě jsem nahlédla na knížku v originále a kupovala ji česky, dočetla jen chvíli zpátky, ale kvůli tolik chválenému překladu se prostě musím vyjádřit - mě přišlo, že si to hraje na něco, co to není. Vybavovala jsem si přímé pasáže a nesedělo to a to mě mrzelo. Originál tištěný čekám každým dnem, ponořím se do něj, a pak si až vynesu konečný soud, pro teď to ale cítím co se toho týče takto.

    OdpovědětVymazat
  7. Film je opravdu dobrý a rád bych si přečetl i knihu. Nedávno jsem si koupil Kindle od Amazonu a rád bych si to přečetl tam, ale bohužel nemohu najít nikde českou eknihu. Nepomohla bys mi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsem žádný ebook taky nemohla najít. Vždycky si můžeš knížku koupit v angličtině přes amazon nebo jako klasickou knihu. Doufám, že se ti bude líbit.

      Vymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...