8/24/2012

Temná horečka


Kniha: Temná horečka
Autor: Karen Marie Moning
Série: Horečka
Díl: První
Anotace (nakladatelství Jota):
 Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz...

Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.


Na Temnou horečku jsem byla opravdu velmi zvědavá. Zaujala mě už jen velmi zajímavou anotací, která slibovala zase něco jiného, neokoukaného. Něco, co jsem neviděla ve všech možných podáních a nepodáních. Něco, co jsem ještě nikdy nečetla. Tenhle příslib, kterým na mě dýchla anotace, ve mně rozhodně zanechal velkou zvědavost a tak jsem při návštěvě knihkupectví prostě nemohla odolat. Na Temnou horečku se avšak začali objevovat jisté rozdílné názory, někdo vychvaloval knihu až do nebes, no někdo zase nazýval knihu průměrem. 


 Originální námět - seznamte se s keltskou mytologií

Jeden z mnoha kladů této knihy je originální a neokoukaná zápletka. Přestože jsem se s vílami již setkala, nikoliv v této podobě. Víly jako záporáci byli příjemným neokoukaným oživením, které mě jako čtenáře velmi zaujalo a chtěla jsem se o celé jejich hiearchii a historii dozvědět více.

Na druhou stranu věc, která se mi skoro vůbec nelíbila bylo jisté předbíhání příběhu. Co tím myslím? Dost často se totiž v textu objevovaly věty typu A to jsem tehdy netušila, že to bude na dlouhou dobu naposled, co se usměji. Víte co tím myslím? Dalo by se to nazvat za jakési maličké spoilery, které však tak trochu více kazí moment překvapení. Ani by mi nevadilo, že se to v textu objeví jednou, dvakrát někde na začátku, ale bohužel tyto věty nás provázely celou knihou.

 Detektivní příběh s nádechem mytologie

Druhý díl s názvem Krvavá horečka
vychází již 10.října 2012 
Jak jsem již zmiňovala výše, jedna z mnoha věcí vynášející tuto knihu nahoru je zápletka. Je originální, je neokoukaná, je zajímavá. Má nádech detektivky – neboť rozjížděcí faktor, kde nám příběh začíná je prakticky ve chvíli, kdy se Mac dozvídá, že její sestra byla zavražděna. Pro mě byl tento paranormální detektivní příběh velkým plusem, protože detektivky mám velmi ráda, ale když jsem dočetla Temnou horečku, uvědomila jsem si, že jsem se vlastně nic nedozvěděla. Že tam nebylo rozkryto skoro nic a v hlavě jsem měla asi miliardu dalších otázek. Předpokládám tedy, že Temná horečka měla posloužit jako jakýsi rozjezdový díl a teď se nám budou všechny věci pomalu odkrývat. Snad.

Další příjemnou stránkou této knihy byl styl psaní – tedy až na to předbíhání. Překlad bych nazvala za vydařený, neměla jsem s ním nějaký problém, po této stránce byla kniha skvělá.

Poslední věcí, o které jsem se chtěla zmínit, byly postavy. Hodně se mi líbila proměna Mac (aneb jak se na ní podepsala vražda její sestry). Působilo to reálně. Ostatní postavy byly dobře vykresleny, působily reálně, nemám co vytknout.

Temná horečka je rozhodně velmi zajímavá kniha, která si zaslouží vaší pozornost. I když se občas v textu předbíhá, vynahrazuje to svou originální zápletkou, zajímavým využitím mytologie, dobrým stylem psaní. Jediná další věc, která se mi moc nelíbila, byl opravdový nedostatek odhalených faktů, prakticky nic jsem se z té knihy nedozvěděla (na druhou stranu, to si Karen může schovávat do dalších dílů). Mohu vám ji dozajista doporučit a věřím, že další díly budou lepší.
Čtyři sovičky

4 komentáře:

  1. Temná horečka je kniha, kterou si rozhodně chci přečíst. Ta anotace je skvělá a myslím, že i příběh bude hodně jiný a neobvyklý. Pěkná recenze, která mě ke čtení rozhodně navnadila. Taková "rozjezdovost" je becným nešvarem prvních dílů (nebo alespoń mně to tak připadá), s tím jsem se už smířila .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Máš pravdu, tímhle bylo postiženo mnoho prvních dílů... ale snad se to v dalších dílech této série zlepší :)

      Vymazat
  2. Temnou horečku si určitě chci přečíst! Láká mě samotnou anotací, ale i kladnými recenzemi, které jsem na ni zatím četla. :) Uvažuju i o koupi, ale asi zkusím počkat jestli ji nepořídí do knihovny a pak uvidím. :))

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...