8/26/2012

Paper Towns


Kniha: Paper Towns

Autor: John Green

Díl: -

Série: -




Tuhle knihu jsem si koupila z jednoho důvodu: je od Johna Greena. Od tohoto autora jsem četla TFIOS a tato kniha se rychle stala mou nejoblíbenější YA contemporary. Proto když mě druhá Nora v anglickém knihkupectví upozornila na Paper Towns, doslova jsem zapištěla radostí. Bohužel jsem se ke knize dostala až teď, takže všichni, kdo tuto knihu máte v dosahu a váháte, jestli si jí přečíst, tak jí okamžitě vezměte do rukou a pusťte se do ní. Zaručuji vám, že nebudete litovat.

Příběh se odehrává okolo Quentina Jacobsena a Margo Roth Spiegelmanové. Quentina je příkladem, takového, no jak to říct…vzorňáka? Nepije, nekouří, nemá špatné známky, chce se dostat na dobrou školu a netahá se s holkama. To ovšem neznamená, že se mu žádná nelíbí. Už odmala miluje svou sousedku Margo, která je tak trochu jeho opakem. Utíká z domova na různá dobrodružství - jako přespání v Disneylandu.
Jednou v  noci Margo vleze do jeho pokoje otevřený oknem a zeptá se ho, jestli jí pomůže v pomstě a on samozřejmě souhlasí. Už se těší, jak se všechno změní. Mago se s ním začne ve škole bavit a věci se obecně obrátí k lepšímu. Má to ovšem jeden háček, Margo druhý den nepřijde do školy. Zanechá po sobě ovšem stopy a Quentin neváhá a vydává se jí hledat.

Paper Towns má všechno, co by dobrá knížka měla mít, je vtipná, chytrá, má postavy, které si člověk zamiluje, styl psaní je čtivý a hlavě je tam kluk, jehož rodiče sbírají černý santy. Co víc si přát? Tahle knížka vás popadne a nepustí, chcete vědět, co je další stopa, kam to Quentina dovede a mě třeba zajímalo proč se knížka jmenuje Paper Towns.
Kniha samozřejmě končí otevřeně, ostatně jako všechny knihy Johna Greena, které jsem zatím četla.

Takže ještě jednou si to zopakujeme: Přečtěte si  jí.

Tak to je ode mne všechno, užívejte prázdnin a DFTBA.
Málem bych zapomněla, rozhodně si přečtěte tento článek, nejen proto, že je tam odkaz na mojí recenzi :D, ale také proto, že se dozvíte skvělou zprávu :). 


2 komentáře:

  1. John Green....JOHN GREEN! ACH! :)

    Taky jsem od něj četla TFiOS a byla jsem...nadšená? (jestli se to slovo v souvislosti s touhle knihou dá použít...)

    Další knihy mám v hledáčku, ale trochu se bojím do nich pustit, abych nebyla zklamaná, abych nepřišla o iluzi. Až tenhle blok překonám, vrhnu se nejspíš na Alasku a pak na všechny ostatní :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    Prečítal som všetko od J.G. ale najviac sa mi páči The Fault in our Stars a Will Grayson, Will Grayson. Paper Towns malo skvelé momenty, a celkom originálny dej, no nezanechala vo mne taký dojem ako spomínané dve knihy. Problémom bolo, že som prečítal An abundance of Katherines, Looking for Alaska a PT hneď za sebou, takže som si nemohol nevšimnúť podobnosť medzi postavami a témami vo všetkých troch knihách. J.G. píše o tom ako je dôležité neidealizovať si ľudí, ale akosi je táto téma zle využitá v PT, horšie ako v Looking for Alaska. Alaska bola úžasná, charizmatická postava a Margo je proste šibnutá pubertiačka, ktorá sa vkuse sťažuje na zbytočnosti. Aspoň mne to tak prišlo:) No možno to bol jeho zámer, neviem. PT malo miestami pomalý a nudný dej, no záverečný "road trip" bol veľmi zábavný. Celkovo je PT dobrá kniha, no ako som povedal Will Grayson, Will Grayson a The fault in our stars boli nezameniteľné. Vďaka za recenziu a maj sa fajn:)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...