8/21/2012

Modrá jako safír

Kniha: Modrá jako safír
Autor: Kerstin Gierová
Série: Drahokamy
Díl: Druhý
Anotace (nakladatelství CooBoo):
Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nic

Na Modrou jako safír jsem se opravdu těšila. Opravdu hodně těšila. První díl Rudá jako rubín je naprosto bezkonkurenčně jednou z nejlepších knih a největších překvapení roku 2012. Svou naprosto skvělou a tajemnou zápletkou, trhlou hlavní hrdinkou a originálním námětem si mě první díl naprosto získal a já netrpělivě očekávala druhý díl.


Modrá jako safír začíná přesně  v momentu, kdy končí předchozí díl (a že ten konec byl naprosto nečekaný, že?). Příběh se začíná ještě více zamotávat a čtenář neustále tápe po vysvětleních společně s Gwen, kterým se nám po většinou nedostává.

Co bych označila za výjimečné je fakt, že čtenář opravdu nemá ponětí (ale vůbec žádné) o tom, co se vlastně za tajemným proroctvím a celým spolkem strážců skrývá. Tato schopnost autorky vytvořit zápletku u které nemáte ponětí co a jak povznáší tuto knihu na vyšší úroveň. A když se tato výborná schopnost spojí ještě s poutavým stylem psaním, vychází nám z toho výborná kniha.

Co se týče naší hlavní hrdinky, Gwen je stále stejná. Co se pod tímto pojmem avšak skrývá? Tak především prdlá s příchutí střelenosti a zvědavosti hlavní hrdinka, která vás nejednou svými připomínkami či myšlenkami rozesměje. V knize se kromě starých známých postav setkáváme i s pár novými, které Gwen pomohou rozkrývat tajemství, která ji bezprostředně a neustále obklopují od jejího dramatického narození.

Dozajista jste si všimli, že knihy které postrádají love factor (stačí i úplně maličký) se mi většinou nezalíbí. Pokud to tak máte podobně jako já, rozhodně se nemusíte bát, že by vám snad Modrá jako safír způsobila zklamání – to dozajista ne. Vztah mezi Gwendolyn a  Gideonem se posouvá dál a odhaluje kousek Gideonovi minulosti.

Obálka posledního dílu série Drahokamy
Styl psaní mi přišel velmi dobrý, takový lehký, nezatěžovaný zbytečnými popisy, slovník se dá přirovnat k slušnější verzi toho, jak teenageři doopravdy mluví a rozhodně je velmi poutavý. Autorka nikdy neodkrývá příliš mnoho a příběh se rozhodně nedá považovat za něco jako předvídatelný. Co se týče překladu, můžu upřímně říci, že jsem s ním žádný problém neměla a přišel mi dobrý.

Dále ještě můžu vychválit fakt, že díky cestování v čase se nám přibližují historická místa a rozhodně to alespoň malou mírou přispívá k našemu všeobecnému rozhledu.

Jako jediné mínus může považovat starší čtenář puberťácké chování hlavní hrdinku, no co na druhou stranu čekat, když se jedná o teenagera. Rozhodně vám mohu s čistým srdcem tuto knihu doporučit, protože obsahuje všechno, co si od knihy můžete přát.

Skvělá zápletka : Splněno
Sympatická hlavní hrdinka: Splněno
Love factor: Splněno
Napínavý konec: Splněno
Čtyři a půl sovičky


12 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) "Prdlé" hrdinky mám ráda a je fakt, že na Rudou už si nějaký čas dělám zálusk. Jen najít mezi těmi rozečtenými knihami mezerku, kam ji vmáčknout. Navíc přiznám, že mě zkrátka znervózňuje ta růžová obálka. Ta barva mi zkrátka nesedí a i když je to neobjektivní, v její přítomnosti vždy cítím něco nekalého :) :D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji :)
    Oh, tvou nervozitu z té růžové naprosto chápu, avšak kvůli té modré obálce to dozajista stojí překousnout :D No, rozhodně doufám, že si tuto sérii v budoucnosti přečteč a bude se ti líbit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super, Rudá sa mi naozaj páčila a som už nesmierne zvedavá na pokračovanie.=) Tak aspoň vidím, že sa nemám čoho obávať.^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Rozhodně nemáš.. kvalitou to minimálně dosahuje Rudé

      Vymazat
  4. Tuto knihu ani její předchůdkyni jsem nečetla, ale možná změním na knihy názor a přečtu si je... Ještě uvidím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji, čtení takovýchto knížek si hrozně užívám :)

      Vymazat
  5. Je mi 31 a mám dvě dcerky už na základní škole, takže zřejmě spadám do kategorie "starších čtenářek", ale přesto musím říct, že tyhle knížky jsem si okamžitě zamilovala! Naivní "růžové" knížky rozhodně nečtu, ale Rudou jsem přečetla už dva krát a pokaždé jsem se úžasně pobavila. Modrou jsem si utíkala koupit, hned jak se objevila na pultě knihkupectví a slupla jsem jí jako malinu. Tito příběhy mají humor, spád, napětí, postavy nejsou ploché, téma cestování časem - i když je docela složité - má podle mě autorka skvěle pod kontrolou a romantický vztah mezi hlavními hrdiny není trapně naivní. Až moje holčičky dorostu, tak jim to dám taky přečíst. Mám jen jedinou otázku: Kdy už vyjde Zelená?? Jsem připravena vystartovat do knihkupectví :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zelená by měla vyjít v únoru 2013
    Jsem moc ráda, že se Vám kniha líbila a věřím,že se dozajista bude líbit i dcerkám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za odpověď. Únor je sice nesnesitelně daleko, vzhledem k tomu, jak napínavě skončila Modrá, ale na dobré věci se oplatí počkat :)

      Vymazat
  7. Nevíte někdo prosím co znamená ten kod na konci modré?? nemůžu ho rozluštit .. :)) předem děkuji :D

    OdpovědětVymazat
  8. Nesnáším růžovou, ale obálka Rudé byla i přes to naprosto perfektní :D A Modrá je taky krásná... Co se týče kódu, přiznám to narovinu, taky nevím, rozhodně šílené zakončení, nutně potřebuju Zelenou :D

    OdpovědětVymazat
  9. Řekla bych, že na konci z toho kodu vyjde chronograf.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...