5/03/2012

Between Shades of Gray



Kniha: Between Shades of Gray
Autor: Ruta Sepetys
Díl: X
Série: X
Anotace: Lina je jenom obyčejná mladá lotyšská dívka. 
Ráda maluje, kreslí, zamilovává se do kluků. Dokud do jejího domu v noci 1941 nevtrhnou sovětští vojáci a neodnesou Linu a její rodinu z jejich domova. Oddělena od jejího otce a donucena přebývat ve vagónech pro dobytek, Lina její matka a její mladší bratr začnou trýznivou cestu na sever, přes polární kruh do pracovního tábora ve zmrzlých pláních na Sibiři.





Have you ever wondered what a human life is worth?
Původně jsem na tuto knihu chtěla napsat jenom minirecenzi,ale po dočtení jsem zjistila, že to nestačí, že je to moc málo. Zkrátka tato kniha si zaslouží normální plnohodnotnou recenzi.
Myslím, že co se druhé světové války týče, je nám bližší židovská tématika, která je také mnohem častěji přepracovávána do filmů. Není čemu se divit, vždyť mezi lety 1938-1945 zemřelo něco okolo šesti milionů lidí tohoto vyznání. Neskutečné a hrůzné číslo. Zeptejte se,ale někoho ve třídě na gulagy, na Sibiř. Kolik lidí vám bude schopno něco pořádného odpovědět? Téměř nikdo (nebo pouze ta naše třída je takto smutná). Ano, každý ví, že Stalin byl (jak to říct slušně a ne sprostě ?) monstrum a doteď si myslím, že on rozhodně člověk nebyl, ale po přečtení této knihy nabude jeho charakter další rozměr a řeknu Vám jedno, do pozitiva to rozhodně nepůjde.

Real or not Real?
Vybrala jsem si tuhle známou frázi z jednoho prostého důvodu, po celou dobu četby jsem si přála, aby tento příběh byl NOT REAL. Přála jsem si, aby autorka měla prostě obrovskou fantazii a tohle je velice povedená dystopie. Bohužel, na konci je řečeno, že tento příběh je vlastně život jejích předků. Jestli koncentrační tábory byly extrém, tak co potom bylo toto?
Teď ale trochu k příběhu:
Lina je jenom obyčejná mladá dívka z Lotyšska, kterou baví kreslit a malovat. Její rodina si žije spokojeně v jednom městě zvaném Kaunas, které se nachází na jihu země. Tedy žila si spokojeně dokud do jejich domu nevniknou sovětští vojáci, kteří jí, její matku a jejího mladšího bratra Jonase odvlečou do vlaku určený pro dobytek a po několika týdnech čekání na nádraží, odvezou na farmu, kde jsou nuceni v extrémních  podmínkách pracovat. Celá farma je ovšem ideál oproti tomu, co je čeká na Sibiři, blízko polárního kruhu. Lina si po celou dobu vše pečlivě zapisuje a kreslí, aby jednoho dne mohla vše dát svému otci, kterého naposledy viděla na nádraží v Kaunasu ve vlaku pro muže, kteří byli odvezeni neznámo kam. Otázkou ovšem je, bude Lina po konci teroru mít komu kresby a dopisy předat?

Don't cry...just...don't cry
Knihu jsem si původně koupila s tím, že si ji vezmu na večery do Barcelony, abych se tam úplně nenudila (španělsky neumím, takže koukat se na televizi nebyla možnost). Problém ovšem byl, že jsem knihu nemohla odložit, mamka mi ji zakázala vzít s sebou do metra a tak jsem celý den přemýšlela jak to dopadne. Jestli ji zabijí sovětští vojáci nebo zemře vyčerpáním. Já vím, že by bylo zvláštní nechat zemřít hrdinku z jejíhož pohledu byla kniha vyprávěna, ale upřímně by mě to ani tolik nepřekvapilo. Takže jsem se modlila, aby přežila ona i její rodina.  Between Shades of Gray jsem přečetla za dva večery a jestli se ptáte, zda-li jsem brečela, tak ano, brečela a to hodně. Tato kniha patří mezi ty nejlepší, jaké jsem kdy četla. Myslela jsem si, že mě nechytne, protože jsem v nějaké recenzi četla, že pokud ji člověk čte po Zlodějce knih, neosloví ho tolik. Hrdě mohu říct, že mě se to netýkalo. Rutin styl psaní je úžasný a mám nutkání autorce napsat i kvůli tomu, že mám několik otázek, které mě opravdu mučí.

Na zadní obálce se píše:

Between Shades of Gray is an extraordinary and haunting novel based on first-hand family accounts and memories form survivors of Stalin's purges. Its story will steal your breath and capture you heart.

Je třeba něco dodávat?
Vlastně ano je, musím se s vámi rozloučit a ještě jednou vám připomenout, abyste si knihu urychleně přečetli, zvláště pokud půjdete do 9. třídy (tam se 2.svět. válka probírá) nebo vás dějepis baví. Nebo to ještě řeknu jinak, přečtěte si ji ať nezemřete blbí (takhle by to řekla moje babička).



Ačiū labai!



5 komentářů:

  1. Táákže:
    1. super recenze
    2. nádherná obálka u knihy
    3. TU KNIHU SI CHCI PŘEČÍST!!

    Ale asi jsi ji četla v AJ, že? To já bych bohužel nezvládla :( Ach jo, taky chci umět číst v angličtině!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. děkuju moc :)
      2. s tvým názorem na obálku souhlasím
      3. vřele doporučuji

      Ano, četla jsem ji v angličtině a není složitě psaná. Jestli se chceš naučit číst v Aj, doporučuji knížky od Penguin, které jsou psané napůl v Čj napůl v Aj, vím, že je prodávají v Luxoru, jsou to takové tenounké knížečky. Zkus je, třeba ti to pomůže.

      Vymazat
  2. Mám ji doma už dlouhou dobu, ale po takovéhle recenzi .. pustila jsem se do ní hnedka ! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ne, neni treba nic komentovat - knihu jsem prave docetla v anglictine a tesi me, ze vyjde i v Cesku. Zaradila bych ji na seznam povinne cetby. Podobne jako Kupkovy Krvave jahody, ktere se tematicky velmi podobaji.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...