2/19/2012

Minirecenze: Article 5



Ano, další experimenty s recenzemi - starší čtenáři si jistě pamatují krátké recenze, které jsem publikovala někdy během léta - tak zde přicházejí znovu akorát v nové formě
Název: Article 5

Autor: Kristen Simmons

Série: Article 5

Díl: První

Mé hodnocení: 3.5 sovičky

Průměrné hodnocení na goodreads.com: 4.03 (při 622 hodnoceních)

Jazyk: Angličtina

Žánr: Dystopie 

Děj: Ember žila tak pohodlně, jak jen to okolnosti s rebelující matkou dovolily. Avšak když si pro její matku přijdou vojáci, za porušání Článku 5, je Ember pevně rozhodnutá, utéct z ústavu, do kterého byla zavřena a najít svou matku. Za každou cenu. 

Klady: Velmi dobře psané, plné akce, skoro nikdy se člověk při čtení nenudí, rychlý vstup do akce (vše začíná již v první kapitole, žádné sáhlodlouhé vysvětlování celého fungování světa, vše se člověk dozvídá postupně)

Zápory: Ember – hlavní protagonistka mi moc nesedla, hlavní zápletka by se dala ještě více využít, kniha upoutala sice mou pozornost, ale upřímně mi bylo jedno, co se s hlavními protagonisty stane, celý svět na mě působil takovým zvláštním dojmem

Dojem: Velmi dobrý, avšak na 4 nebo 5 hvězdiček kniha nedosahuje, rozhodně chápu co se na ní lidem líbí, ale mně moc nesedla. Velmi mi to připomínalo Divergent a knize podobné dystopie

Postavy: Ember byla zvláštní postava, občas se chovala nesmyslně, Chase byl také docela zvláštní, právě postavy snižovaly hodnocení této knihy

Originalita: Dystopický svět, relativně zajímavé pojetí vztahu dvou hlavních protagonistů, ale o nějak extrémně originální knihu se nejedná

Doporučuji: lidem, kterým se líbí knihy jako Divergent

Stojí za pozornost díky: Napadá mě jen obálka, možná zajímavý dystopický svět

Původní očekávání: Relativně vysoká, knihu jsem očekávala 4-hvězdičkovou

Konec: Relativní zklamání, ale jsem zvědavá, co se bude odehrávat v dalších dílech a doufám, že budou lepší
Další knihy v série: u druhého dílu není známo datum vydání ani název
Anotace
   
New York, Los Angeles a Washington D.C. byli opuštěny.

Listina práv byla zrušena a nahrazena Morálním postavením.


Už zde není žádná policie – namísto ní tu jsou vojáci. Už zde nejsou žádné pokuty za špatné chování – místo toho tu je zatýkání,soudní procesy a možná i horší věci. Lidé, kteří jsou zatčeni se obvykle už nevrátí.


Sedmnáctiletá Ember Miller je dost stará na to, aby si pamatovala, že věci vždy takové nebyli. Žijící se svou rebelující svobodnou matku je pro ni těžké zapomenout, že lidé vždy nebyli zatýkáni za čtení špatných knih nebo vycházení po setmění. Je těžké zapomenout, že život ve Spojených státech býval jiný.


Ember se zdokonalila v umění udržet si poslušený výraz. Ví jak dostat věci, které potřebuje, jako jídelní lístky a obnošené oblečení, a jak projít náhodnými domovními inspekcemi armády. Její život je tak mírumilovný, jak jen to okolnosti dovolují.

Tedy dokud není její matka zatčena za nedodržování Článku 5 Morálního postavení. A jedním ze zatýkajících důstojníku není nikdo jiný než Chase Jennings… jediný kluk, které kdy Ember milovala.


 

7 komentářů:

  1. Já jsem na Article 5 vážně moc zvědavá a tahle tvá minirecenze se mi líbí - krátká, stručná a přehledná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem zvědavá, co na to řekneš, až si to přečteš :) A děkuji za pochvalu minirecenze :) - o tohle mi přesně šlo :)

      Vymazat
  2. Já mám v poslední době hodně ráda knížky z budoucnoti :-) Na divergent se neskutečně moc těším!!
    Tahle knížka taky vypadá dobře.. aspoň podle té anotace. Těším se, až vyjde v CZ. To si ji potom ještě jednou prohlédnu a uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se Divergent bude líbit :) Dystopie právě prožívají velký boom, takže věřím, že se ještě dočkáš spousty knih z budoucnosti :)

      Vymazat
  3. Tak na tohle jsem hódně zvědavá. :) Povedená recenze - přesně, jak říká Kath > krátká, stručná, přehledná. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. A kniha vypadá zajímavě, určitě poputuje do seznamu knížek, který si chci přečíst :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...