1/04/2012

Josef Skvorecky

3.ledna 2012 zemřel v Torontu český spisovatel Josef Škvorecký.
 Omlouvám se,že jsem tento článek napsala až den potom, co zemřel,ale dříve jsem to nestihla. Považuji za důležité o něm psát, protože to byl náš známý spisovatel,který byl uznávaný ,nejen u nás,ale i ve světě.
Jeho nejznámější postavou je Danny Smiřický,který vystupuje ve většině jeho knihách, poznáte ho podle saxofonu a jazzu. Mezi nejvýznamější díla patří Prima sezóna a Tankový prapor. Spolu se svojí manželkou Zdenou Salivarovou založil v Kanadě nakladatelství 68 publishers, které vydávalo knihy Chartistů a režimem zakázaných autorů.

Některá jeho díla byla zfilmovaná : jako seriál- Prima sezóna - 1994 - režisér Karel Kachyňa
film - Rytmus v patách - 2009 - režisérka Andrea Sedláčková

3 komentáře:

  1. Je to smutné, že nás opouštějí takoví velikáni, a pan Škvorecký je rozhodně jedním z nejlepších spisovatelů vůbec, Zbabělci nebo Příběh inženýra lidských duší, prostě úžasné!

    OdpovědětVymazat
  2. Ano já jsem to také postovala na facebooku, je to strašný, poslední rok odchází samé legendy a mám pocit, že moc nových nepřichází :(

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se přiznat, že jsem ho skoro neznala, jen jsem věděla o tom, že je v Praze gymnázium po něm pojmenované, ale teprve za pár měsíců ho začneme probírat. Stejně si, ale uvědomuji, že je to velká škoda.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...