1/05/2012

Cas carodejnic


Kniha: Čas čarodějnic

Autor: Deborah Harknessová

Série: All Souls Trilogy

Díl: První

!Obsahuje spoilery!


Knihu Čas čarodějnic jsem si koupila jako takový pozdější dárek k Vánocům. Byla jsem lapena obálkou a slibnou anotací, a tak jsem ji, když jsem okolo ní šla v knihkupectví, nemohla nechat ležet na místě. Knižní Klub, nakladatelství, které knihu vydalo, je pro mne osobně nakladatelství s dobrými překlady, alespoň co se týče knih, které jsem četla. Ale v této knize jsem narazila na takový podivný zádrhel. Ale o tom až později.

Diana je historička tělem i duší. Svou práci miluje. A taky je čarodějka, což se jí zase tak moc nezamlouvá. Vlastně od té doby, co jí zabili rodiče, když jí bylo sedm let, své schopnosti odmítla použít. A šlo jí to dobře. Dokonce se poslední dobou i docela dobře vyhýbala upírům nebo démonům. Ale od té doby, co jsi půjčila jistý svazek, jakoby se jí převrátil život vzhůru nohama. Naráží na kouzelné bytosti skoro na každém rohu a neví proč. A do toho vidí více než by měla i jednoho velmi zajímavého upíra.


Začátek téhle knihy byl vážně, vážně dobrý. Užívala jsem si její čtení a byla ráda, že nemusím litovat koupě. No, do poloviny by mě ani nenapadlo být zklamaná. Tolik informací jsem se z jedné knihy už dlouho, ale opravdu dlouho nedozvěděla. Ani popisy, které jiným vadily, mi ze začátku nedělaly těžkou hlavu. Abych byla upřímná, byla jsem ráda, že mám co číst, protože jsem pár dní před tím, byla naprosto a totálně bez věci, tedy vlastně knihy, která by mi zkrátila spoustu volného času. Opravdu jsem si užívala chvíle, kdy jsem k této knize mohla zasednout a jen tak v klidu si jí číst. Bavila mne. Cca asi tak do polovinu, možná třičtvrtiny.


A pak to přišlo. Začala jsem se nudit. Já vůbec nevím, jak je možné, že se nudím v těch částech, které mají být asi napínavé, ale já se nudila. Přesto jsem však četla dál, protože jsem čekala, že se to zase vrátí do té fáze, kterou jsem cítila při čtení na začátku – napětí, proč a co se vlastně bude dít, nedočkavost. Abych byla upřímná, některé věci, které byli v pozdější části knihy odhalney, jsem i předem věděla, například proč se Dianě vydal svazek poprvé, a podruhé už ne. I pár dalších věcí, ale tahle mi přišla jedna z nejpodstatnějších. Možná jsem se nudila proto, že jsem přestala čekat, jak to bude mezi Dianou a Matthewem. To byla asi ta část, kdy jsem se nudila nejvíce. Když už byli spolu, začalo to být, alespoň pro mě, opravdu nudné, což je škoda. Od začátku jsem měla takové tušení, že půjdu o čtyřhvězdičkovou knihu, ale asi po nějakých 50-100 stránkách to pro mne najednou vypadalo, že by to mohlo dosáhnout až na pět, ale bohužel. 


Styl psaní mě přivádí k tomu, co jsem zmiňovala na začátku. Co se týče překladů, Knižní Klub pro mě vždycky měl ty lepší. Nebo takhle, alespoň co jsem za minulý rok přečetla, tak Knižnímu Klubu rozhodně patřily překlady dobré, protože před tím jsem překlad jaksi moc neřešila. Také jsem si moc nevšímala chyb ve slovech, i když se jich tam možná pár také objevilo. Ale tady se stalo, že byly místy tečky místo čárek. Musím říct, že mi to neskutečně bilo do očí, i když se jedná o relativní prkotinu, když přihlédnu k tomu, že v jiným překladech jsou špatně napsaná slova apod. Na druhou stranu myslím, že se jedná o jedinou věc, která by mě u překladu trápila. A že já jsem poslední dobou opravdu na překlad alergická.


Už jsem to jednou zmiňovala, ale musím se k tomu znovu vrátit. Tahle kniha v sobě měla spoustu informací nejen historického rázu. Nedokážu si představit, jakou práci tohle muselo dát, všechno sestavit a různě pospojovat, aby to dávalo smysl. Rozhodně si tím u mě získala autorka respekt.

Mimochodem, projela jsem obálky ostatních verzí knih, abych se přesvědčila, že se opravdu jedná o českou obálku a vážně to tak vypadá. Proč se tak divím? Ta obálka se mi vážně líbí, což se u českých obálek zase tak moc nestává, myslím, že už jsou vyhlášené tím, že se většinou nepovedou. Ale tahle vážně jo. I když se mi asi líbí více v podobě elektronické, než v 3D, nelituji, že jsem si knihu koupila. Další díl by měl vyjít v češtině roce 2012, údajně až ke konci roku, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že druhý díl, který v originále nese název Shadow of Night, ještě nevyšel. Jeho vydání v anglickém jazyce je stanoveno na datum 10.7.2012 Název ani obálka třetího dílu zatím nejsou známy. A nevím, jestli jsem to zde zmiňovala, jedná se o trilogii.
4 sovičky
 

2 komentáře:

  1. Obálka je vskutku moc pěkná, okamžitě se mi zalíbila, když jsem ji uviděla v knihkupectví na poličce, ale ta anotace mě zas tolik nepřesvědčila, že bych si ji musela kupovat.

    Nicméně knihy, během jejichž čtení se i něco přiučím (zvlášť z okruhu historie) mám v oblibě, takže se po ní nejspíš porozhlédnu v knihovně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já na tuto knihu plánuji napsat recenzi zítra.S něčím s tebou souhlasím, ale například já jsem se nudila první polovinu a druhá se mi vážně líbila. Taky mi občas vadily chyby v textu a myslím, že i jednou se tam objevilo, chyba ve jméně toho, kdo promluvil (zaměnili Mathewa a Marcusem) a já z toho měla okamžitě guláš. Jak jsem psala na gr, je vidět, že knihu psala autorka starší, což je krásně vidět na vyjadřování, na odborných částech, které jsem vždy musela číst pomalu, abych je pochopila, a také na celém propojení současnosti s minulostí, což bylo vážně bravurně zpracované. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...