7/21/2011

Harry Potter a Ohnivý pohár


Harry Potter a Ohnivý pohár

Autor: J.K.Rowlingová
Jaký dobrodružství čekají brýlatého chlapce s nachovou jizvou na čele tentokrát? Proč ho jizva tolik pálí a jakými proměnami hrdinové příběhu s čarodějným Ohnivým pohárem projdou? ČTĚTE CO MĚLO PŘIJÍT, A PŘIŠLO!

 

Harrymu se letos žije u Dursleyových trochu lépe, než v předešlých letech. Víte, když se vrátil, neopomenul připomenout, kdo je jeho kmotrem (Sirius Black, vězeň, který uprchl z Azkabanu a velmi se stará o pohodlí svého chráněnce). A taky letos se Harry poprvé v životě zúčastní mistrovství světa ve Famfrpálu, spolu s Ronem a Hermionou a všemi Weasleyovými. A vlastně ještě s někým… s Digoriovými, s otcem a synem Cedrikem, který Harryho "porazil" ve Famfrpálovém zápasu (viz. Mozkomoři na zápase).

Na mistrovství spolu hrají Irové a Bulhaři. Harry a spol. sedí ve ministerské lóži.



Po zapáse (kdy Irové vyhrají, avšak Krum chytí zlatonku), se všichni vrací do stanů (musím říct, že takové stany, jako mají kouzelníci, bych brala) a pak vypukne panika.



Do tábora se totiž dostanou smrtijedi, což jsou lidé, věrní pánovi zla, Voldemortovi, a někdo z nich vykouzlí znamení zla, Harryho hůlkou. Nakonec je nějakých trapných obvinění zproštěn, avšak je z toho ještě trochu otřesený.



Aby toho nebylo málo, Percy je všechny skoro celé léto otravuje s nějakou tajnou věcí, kterou nemůže říct ani on, ani jeho otec. A tak všichni jedou napnutí do Bradavic. A v Bradavicích poprvé uslyší o TURNAJI TŘÍ KOUZELNÍKŮ.



Turnaj tří kouzelníků je soutěž tří škol, Krásnohůlek, Kruvalu a Bradavic. Tento rok se tyto školy sjedou do Bradavic a v Bradavicích a v jejich okolí se bude konat turnaj. Každý, kdo se chce přihlásit, hodí do poháru lísteček se svým jménem a on pak vybere jednoho zástupce z každé školy. Avšak kvůli vysoké úmrtnosti v minulých letech, je povoleno přihlásit se až od 17 let. Což se například nelíbí Georgovi a Fredovi, kteří mimochodem Dudleymu nechají u Dursleyových skvělou karamelu, jazyk jako kopyto (jeho jazyk dosáhl délky až 1,2 m!)



A nebyl by to Harry Potter, kdyby ho něco nedostalo do smrtelného nebezpečí. Nějakým Harrymu záhadným způsobem, vylosuje pohár místo tří, čtyři kouzelníky, dva z Bradavic, jednoho z Krásnohůlek a jednoho z Kruvalu. Z Bradavic vylosuje pohár Cedrika a Harryho. Poté vznikne menší panika, jestli se má Harry poháru účasnit, nebo ne, ale nakonec, k jeho smůle, je jeho účast povolena.

Po tomto kroku Harrym začnou opovrhovat všichni, hlavně Ron, který nevěří, že tam Harry nějakým způsobem dostal svoje jméno. Ale první úkol se nezadržitelně blíží a Harry si uvědomuje, že mu vážně jde o život.



Dílem Harry Potter a Ohnivý pohár začínají takové ty temnější díly. Poprvé tu vlastně někdo umře, přímo před Harryho očima, což díl udělá ještě temnější. K Harrymu se spousta studentů chovala vážně hnusně, takže i toto přidává na temnosti příběhu. Avšak kniha má i své světlé a vtipné momenty, bez kterých by to nebyla kniha, kterou napsala Rowlingová. Například Vánoční ples a Ronův společenský hábit je vážně vražedný.



V tomto díle se blíže seznamujeme s draky, se kterými Harry a ostatní bojují, a zjišťujeme, že jejich druhů je nesčetně. Poznáváme všeobecné mínění o obrech a poznáváme obyvatele jezera.

Tenhle díl na mě vážně působil takovým docela temným dojmem, hlavně zde už Harry není malý kluk, nýbrž dospívající kluk, kterého zasáhne smrt dalšího člověka. Podle mě od konce tohoto dílu začínají ty nejtemnější momenty knih.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...