6/20/2011

RC review - Série HUNGER GAMES

V první řadě bych chtěla poděkovat fragmentu za poskytnutí recenzních výtisků

Ano, možná si říkáte proč píšu znovu recenzi na Hunger Games, uvedu vám proto 3 důvody:
1.knihy jsem četla v Angličtině a zajímal mě překlad
2.recenze byly na můj vkus krátké (tím myslím především první díl)
3. Zbožňuju Hunger Games


Anotace z hunger-games.cz:
Kniha: Aréna smrti
Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství:Fragment
Díl: První
Počet stran: 328 
Anotace:
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska… Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?
Kniha: Vražedná pomsta
Autor: Suzanne Collins 
Nakladatelství: Fragment
Díl: Druhý
Počet stran: 336 
Anotace: 
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?
Kniha: Síla vzdoru
Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Díl: Třetí
Počet stran: 344
Anotace:  
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká…
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo,


Panem
Panem se rozkládá tam, kde kdysi dávno byly státy jako Arizona, Ohio, Nevada nebo Texas, zkrátka a dobře střední Amerika. Pod palcem má všechno Kapitol v čele s prezidentem Snowem. Panem se dále dělí na třináct krajů z nichž má každý kraj na něco specializaci a něčím Kapitol zásobuje. Ve většině krajů je příšerná situace - lidé žijí na smetištích, hladovějí a umírají v důsledku přepracování. Kapitolané nic takového neznají. Pořádají divoké večírky a přejídají se. Nechávají se tetovat, barvit si vlasy i kůži, aniž by věděli, díky komu se mají tak dobře. Katniss, hlavní postava, pochází ze dvanáctého kraje, který patří mezi nejchudší. Jeho specializací je uhlí. Třináctý kraj údajně nechal Kapitol vypálit a veškerý život tím tam skončil.

Hladové hry
Z každého kraje (kromě Kapitolu) se vylosují dva splátci - holka a kluk. Ti jsou pak nuceni spolu s dalšími 22 dětmi bojovat na život a na smrt v Aréně. Hladové hry vznikly kvůli zastrašení lidí z krajů - před dávnou dobou se všechny kraje (tehdy jich bylo 13) vzbouřily, avšak prohrály a Hladové hry jim  mají připomenout, kdo má navrch.
První kniha je hlavně o hrách jako takových. Katniss dobrovolně zastupuje svoji mladší sestru Prim, která byla vylosována jako splátkyně. Místo kluka zaujímá syn pekaře Peeta, který do toho dobrovolně rozhodně nešel. Katniss i Peeta v Aréně musí zjistit, komu se dá věřit a komu naopak ne. 
Do tohoto "příjemného" místa se vracíme i ve druhém díle, kdy se odehrávají Čtvrtohry - tam musí nastoupit vždy dva vítězové z předešlých her za každý kraj a hry mohou opět započít. Teď ovšem nemají jasného vítěze, protože průběh her naruší počínající revoluce...

Katniss.....a méně silné dívčí postavy
*na obrázku je herečka Jennifer Lawrence, která bude Katniss hrát ve filmu, který by do kin měl přijít roku 2012
Katniss je nejsilnější dívčí knižní postavou jakou znám. Sice není vždy dokonalá, hodná a milá, ale nechybí ji odvaha, což je podle mě dost cenná vlastnost. Je jedno jestli je v Aréně nebo je tváří revoluce, vždy si najde východisko ze složité situace. Jediné v čem má tak trochu zmatek, jsou kluci. Ruku na srdce, kdo v tom v jejím věku zmatek nemá?
Dále tu je její sestřička Prim. Jemná dívka s nadáním pro medicínu. Ta mi připomíná jednu dívenku, která se musela účastnit hladových her - Routu.
Potom tu je matka Katniss a Prim, která byla dlouho po smrti svého manžela v hluboké depresi. Jinak léčí lidi, když je potřeba.
Dále můžeme uvést Finnickovu pomatenou lásku Annie, "manažerku" Cetkie Trincketovou a poněkud hrubou vítězku jednoho z ročníků Hladových her - Johannu. Na Katniss ovšem nikdo nemá.

Boys
Kluků je tady hodně a já začnu třeba od Peety. Je to  kluk, který v případě nutnosti dokáže ochránit. V prvním díle jsem ho neměla moc ráda, protože na můj vkus často měnil názor. Ovšem s nasledujícími díly má obliba k němu  rostla a epilog posledního dílu mě vyloženě potěšíl. Nebudu ovšem vyzrazovat, co tam bylo, protože to byste potom měli naprosto zkažené čtení a to si na triko vzít nechci. Potom tu je Hurikán, kterého jsem měla ráda přesně opačně jako Peetu. V prvním díle hodně a potom méně a méně. Nevím, prostě se mi ke Katniss nehodil  nelíbil. Dále tu je Katnissina kopie akorát mužského pohlaví - Haymitch. Povahově jsou úplně stejní, ale rozdíl tu přeci jenom je, Katniss nepije. Určitě je třeba uvést Finnicka a Cinnu. Oba dva mi velice přirostli k srdci. Obzvlášť Finnick po svatbě s Annií.Bylo mi neuvěřitelně líto, když...  Stejně tak jsem brečela kvůli Cinnovi.

Emoce
V případě Hunger games se nedá mluvit o nějakých pocitech, tady jde o velice intenzivní emoce. Knihy jsou pro mne téměř emocionálně vysilující. Celou Sílu vzdoru jsem v sobě cítila takové podivné prázdno a až potom co jsem knihu dočetla, jsem se hrozně rozbrečela a přemýšlela o nespravedlnosti života. K takovýmto emocím mě dovedl pouze Harry Potter a Hunger Games.


Sečteno a podtrženo
Jediné na co jsem si musela zvykat, byly jména.Uznejte, že Gale a český překlad Hurikán si nejsou moc podobní, takže mi chvilku trvalo než mi došlo, kdo to je.
Styďte se, jestli jste nečetli Hunger Games. Tohle je povinnost každého správného YA čtenáře. Je to příběh, který vás naprosto pohltí a dlouho nepustí. Předem vás upozorňuji, že jakoukoliv knihu, kterou po posledním díle HG přečtete (vyjímka je snad jenom HP),vám bude připadat  skoro až špatná.Psychicky se  připravte a s chutí do toho, protože i ten pláč stojí za to.


Co bych mohla dát HG než 




2 komentáře:

  1. Krásně jsi to napsala... naprosto s tebou souhlasím, momentálně čtu poslední díl a mám co dělat, abych se od toho odtrhla. :D Taky se bojím, že po dočtení budu ještě víc vybíravější, co se knížek týče... protože HG je opravdu velmi dobrá série a knížky stejné nebo podobné kvality se budou hledat těžko, myslím. :)) Snad ne.

    OdpovědětVymazat
  2. Z Hladových her jsem četla zatím jenom první díl. Uvidím pak jaký bude druhý a třetí :) Takže si recenzi zatím číst nebudu, až dočtu všechny tak si jí přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...