5/17/2011

RECENZE: Výjimečná – Kristin Cashore


Výjimečná

Kristin Cashore

Anotace:

V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním – Výjimeční – nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci – trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí. Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život. Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání – a že odhalí hrůzné tajemství… tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm královst


 

Knížku jsem vůbec neměla v plánu koupit. Chtěla jsem si ji půjčit z knihovny,ale tam byla neustále vypůjčená a když jsem se jednoho horkého skoro letního odpoledne vydala do knihkupectví,kde všechny zajímavé tituly,které jsem si chtěla přečíst, už ležely na poličce sáhla jsem hrdě po Výjimečné a šla k pokladně. Nic moc jsem od toho neočekávala, spíš jsem si říkala, že to asi nebude nějak moc úžasné,o to bylo mé překvapení větší, když jsem se do příběhu naprosto ponořila a knížku si hrozně moc užila a výsledek ze čtení je, že tu knížku zbožňuji.

-
Vítejte v oblasti sedmi království, kde se někteří lidé rodí jako Výjimeční. Výjimečného poznáte podle toho, že má každé oko jinak barevné. Každý má jiné nadání, někdo má naprosto neužitečný dar, jiný může posloužit jako největší zbraň pro krále jednoho z království. Lidé se Výjimečných straní…mají z nich strach.

-
Katsa je neteř krále Randa z Mezizemě. Nejen, že je jeho neteř,ale je i jeho zbraň. Je totiž výjimečná v zabíjení. Proto ji král využívá jako trestací prostředek pro ty, kdo nesplní to, co chce on. Katsa založila Radu, která má hledá ztracené a pohřešované apod. Na jedné akci, kdy má Katsa osvobodit vězně, potkává Výjimečného v bojování- Poa, který se později ukáže jako sedmý princ jednoho království. Když se Katsa dozvídá, že vězeň je jeho dědeček, rozbíhá se patrání kdo a proč jeho dědečka uvěznil a mezi Katsou a Poem vzniká jistý druh přátelství.
-
Mám ráda silné hrdinky a Katsa jí rozhodně byla. Představte si být Výjimeční v zabíjení, neustále se ovládat a žít ve strachu, že když vás naštve někdo blízký zabijete ho. Pro mě naprosto nepředstavitelné. Ale Katsa se s tím naučila žít a za to jsem ji obdivovala. Ono se může zdát, že mít takovéhle nadání je super,ale opak je pravdou. Knížka si mě získala po pár stránkách a já ji mohu jen doporučit dál. Líbil se mi vztah Katsy a Poa, jeho postupný vývin. Bavilo mě odhalovat záhadu a postupně s hrdiny tápat po možných vysvětleních. Na knize je hodně ohodnotitelné to, že (aspoň pro mě) byl tento nápad originální (nic s podobným námětem jsem snad zatím načetla),což je v dnešní době vzácné. Kristin Cashore psát umí, nebo máme jen dobrého překladatele. A tohle mě přivádí k činu,který mi rve vlasy. Údajně se zatím nechystá vydání 2. Dílu s názvem Fire. Doufám, že nakladatelství změní svůj názor, protože tohle je naprosto skvělý příběh,který si mě získal! Možná je to tím, že čeští čtenáři vůbec neví, že nějaká takováto knížka existuje a že se neodstala do toho všeobecného povědomí jako jiné tituly,kterým byla udělána velká reklama. Takže si knihu rozhodně přečtěte ať už třeba jenom vypůjčením z knihovny nebo koupí,ať podpoříte knihkupce a nakladatelství. Garantuji vám, že rozhodně neprohloupíte :)


 

Mé ohodnocení:


Užívejte každé chvíle, kdy můžete číst



2 komentáře:

  1. Mám radost, že se našel další člověk, komu se kniha líbila. Můžeme jen tiše doufat, že se rozhoupou k vydání 2. dílu:D

    Já ji měla z knihovny a po půlce čtení jsem byla rozhodnutá, že si ji koupím, ale neměli ji v knihkupectví na skladě:/

    OdpovědětVymazat
  2. Zdieľam tvoje nadšenie z knihy. Síce som ju čítala už pekne dávno, hneď ako vyšla, doteraz mám krásne pocity a pamätám si dosť vecí, čo sa mi pri iných knihách nestáva.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...