5/04/2011

RECENZE: EON-znovuzrození dračího oka


EON-znovuzrození dračího oka
Alison Goodmanová
Anotace

Dvanáctiletý Eon prochází už několik let intenzivním výcvikem v šermu a magii, má však nebezpečné tajemství. Ve skutečnosti je to Eona, šestnáctiletá dívka studující v přestrojení, aby se mohla stát Dračím okem, učedníkem draků štěstěny. Když začne hrozit, že tajemství vyjde na světlo, octne se dívka uprostřed vražedného boje o císařský trůn a musí najít sílu k boji o vlastní život. První polovina série Alison Goodmanové vyšla s velkým ohlasem v Anglii, Austrálii, Německu i Spojených státech. Nyní se můžete i vy pohroužit do napínavého dobrodružství! Zároveň se můžete těšit na druhý díl Eona: poslední Dračí oko, který vyjde v roce 2010.


 

Příběh se odehrává ve fiktivní zemi inspirované starou Čínou a Japonskem, místě,kde ženy nemají skoro žádné slovo. Eona se musela začít chovat jako kluk aby mohla studovat u svého mistra,vysloužilého Dračího oka. Pokud Eona nebo vlastně Eon zklame, její mistr nedostane peníze a bude na mizině. A Eona bude muset jít zpátky na solnou farmu,kde se pravděpodobně ukašle k smrti. Nikdo nevěří,že by si jí Krysí drak vybral, je přeci mrzák, jako menší se stala nehoda, při které si poranila kyčel. Jak by si někoho jako ona mohl drak vybrat?

-
Politická situace je velmi napjatá. Podle tradice by měl císař při nástupu na trůn zabít své bratry aby předešel nebezpečí z jejich strany. Nastávají nemocný císař to neudělal a svého bratra učinil vůdcem vojenských sil. Ale jeho bratr touží po moci a nebezpečí pro císaře a jeho syna je více než hrozivé.

-
Každý rok je ve znamení jednoho drak,kterému patří i jedna světová strana. Draků je dvanáct,ale před pět seti lety zmizel ten hlavní – Zrcadlový drak a jeho palác byl zničen. Každému draku připadá jedna vlastnost. Každý rok je v ascendenci jiný drak. V tomto roce má drak a jeho dračí oko dvojnásobnou moc. A letos je to Krysí drak, jehož dračím okem je pan Ido, velký spojenec zákeřného bratra císaře.

-
Pokud máte rádi starou Čínu nebo Japonsko, válku ,drama a žádnou romantiku, je to kniha jako vyšitá pro vás. Eonu jsem jako hrdinku moc ráda neměla, chvílemi mi přišla trochu neodvážná a v tomhle příběhu bych radši uvítala někoho, kdo má trochu víc kuráže. Navíc věci,které jsem si uvědomila hned Eona objevovala dalších 100 stránek a při věcech které dělala jsem si chvílemi vážně klepala na čelo. Na začátku mě kniha vážně nebavila a zlepšilo se asi až po nějakých 80 stránkách. Nejdivnější na tom ,ale bylo, že mě nejvíce bavily ty části, kde nebyla žádná bitka, nebylo to nic důležitého, prostě to normální plynutí příběhu. Ale v těch momentech, kde byl nějaký boj, nějaké drama, jsem chvílemi chtěla přeskakovat celé odstavce abych se dostala do nějaké zase zajímavé části. Na druhou stranu měl příběh docela zajímavý nápad a rozhodně je tam potenciál na druhou knížku,která mimochodem vychází už letos. Tématika staré Číny a Japonska se mi líbí a to bylo na knize její velké plus. Rozhodně to není přesládlý román, kde by bylo všechno vymalované růžově. Je to chvílemi vážně velmi tvrdé,ale já jsem přeci jenom na ty romány,kde jsou aspoň nějaké pořádné vztahy,kde je nějaká láska nebo vášeň nebo tak něco. Knihu vyšla v roce 2008 ,takže by jste si ji klidně mohli půjčit v knihovně jako jsem to udělala já a přečíst si ji v momentě,kdy nemáte co číst. Kdo mě má v přátelích na goodreads, možná si všiml,že jsem dala knize jiné hodnocení než se nachází níže a to z toho důvodu, že tři hvězdičky na goodreads znamenají něco trochu jiného, než ty tři na našem blogu.

 
Pac a pusu


 

Nora

2 komentáře:

  1. Mě Eon se Eon taky nějak moc nelíbil... A přesně z těch důvodů, co píšeš.

    OdpovědětVymazat
  2. Ani ta obálka nevypadá moc přesvědčivě

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...