5/17/2011

Občanský průkaz- Petr Šabach

Krátká anotace z paseky.cz : Autor v hrůze vzpomíná na léta, kdy se i cesta s odpadky do popelnice před dům bez občanského průkazu mohla stát osudovou. Volně inspirován Stendhalem dělí policisty, kteří nám znepříjemňovali život, na švestkově modré, zelené, neviditelné a ty ostatní.

Když vidíte film...

Knížku jsem četla po filmu, takže jsem porovnávala. Film se hodně podobá textu knihy, scénář je hodně podobný jako v některých scénách. Postavy jsou stejné- Popelka, Aleš, Petr (sice v knížce ho nikdo nikdy neoslovil, ale jelikož to vypráví autor, tak bych si tipla, že toto bude jeho jméno). Ve filmu se jako další člen party je brán Míťa, ten je však v knize zmíněn pouze jako vedlejší postava a jeho místo v partě nahrazuje Medvěd.


Teď ke knížce...
Všichni mají nějaký oplejtačky s tajnejma nebo s VB. Nejzákeřnější je Rusňák, díky kterému překonal Petr rekord v Dejvicích. Byl desetkrát předvolán Rusňákem během čtrnácti dnů. Nesmím také opominout Daniela Pačesa, který mě dostal, jak ve filmu, tak i v knížce, proslovem, který řekl na začátku školního roku: ,,Jmenuji se Daniel Pačes. Ale později, až se lépe poznáme, budou mi moci někteří z vás říkat Daňku."
Parta řeší i problém s vojnou, na kterou se nikomu nechce- všichni se snaží  obstarat si Modrou knížku. Proto zemře Míťa- vykoupe se ve vařicí vodě a pak si lehne na sníh.
Příběh knihy vlastně vypráví o životě spisovatele. A překvapilo mě, že postava Aleše Kovandy skutečně existuje.



Co takhle básnička...
Moje nej... postava je jednoznačně Aleš Kovanda , už díky Jakubovi Šárkovi, který ho ztvárnil ve filmu.
Je z nich nejchytřejší a skládá opravdu vtipné básničky, jako např.:

KONEC PRÁZDNIN
,,Prázdniny se nachylují,
ostružiny černají,
dva caparti u kolejí,
sladké plody sbírají.

Ze strnišť už vítr fouká:
,,Slyšíš? Vdáli vláček houká.
Přejel děti ve chvíli,
prázdniny už skončily....."

Smutno hledět na koleje,
neříkej, že nikoli.
Vždy však dobré na všem zlém je,
už nemusej do školy."

Co říci závěrem...?
Knížka byla dobrá i když ke konci se mi zdála trochu nudná. Doporučuji ke přečtení. Pomůže vám to k pochopení té hrozné doby- komunismu. Ovšem vše zlé má i světlé stránky. Knížka je opravdu moc vtipná. A ještě jedna poznámka, kniha je zajímavější i tím, že je napsána nespisovně. Za to všechno knížce uděluji..

Malý bonus v podobě traileru k filmu:




1 komentář:

  1. Šabacha jsem četla dřív a líbil se mi, ale poslední dobou na ten jeho styl nemám chuť. To si radši přečtu Kunderu (Nesmrtelnost, Směšné lásky - oboje doporučuju).

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...