5/20/2011

Entangled – česká anotace a název


Na knižním veletrhu se mi do ruky dostal katalog knih na rok 2011 od nakladatelství Nava. Hned na první stránce byla česká anotace a název na knihu Entangled. Bohužel, obálka zatím zveřejněna nebyla a tak se stačí jen modlit, aby nechali tu originální. Knihu napsala Cat Clarke a její průměrné hodnocení na goodreads je 4,03. Tak uvidíme co se z toho vyklube.

Název: Jako moucha v pavučině 

Autor:Cat Clarke


Hlavou se mi honí stále dokola stejné otázky: 
Co po mně chce?
Jak jsem jen dopustila,aby se to stalo?
UMŘU?


Grace se probudí v bílém pokoji. Poslední, na co si vzpomíná, je to, jak byla vyvedena z místního parku, kam často chodívala a kam přišla aby spáchala sebevraždu. Rychle jí dochází, že jí uvěznil Ethan. Kromě oblečení, nábytku a jídla, jež jí pravidelně nosí, nenechal v pokoji nic než tužky a papír, aby mohla psát. Je tak donucena znovu se vracet ke všemu, na co chtěla zapomenout.



Celý měsíc Grace sní své sny, zachycuje svůj život na papír a my se tak dozvídáme více o ní samotné, jejím vztahu s její matkou, s její nejlepší kamarádkovi i o klukovi, s kterým začala chodit. Jak se před námi její zamotaný život postupně rozplétá, vychází najevo, že ti, kteří jsou blízcí, nejsou vždy takoví, jakým se zdají být. Její nejlepší kamarádka, která s ní nechce sdílet svoje trápení, kluk, do něhož je strašně zamilovaná, ztráta otce a šokující odhalení, jež ji dovedlo k tomu, že jí do života vstoupil Ethan, její věznitel. Stále však zůstává cosi nevyřčeného.



Gracin příběh je vyprávěný s humorem, citlivě a zároveň i drsně, jak u spousty mladých lidí zvykem. Je zřejmé, že i když má Grace hodně nedostatků, temná tajemství a dělá špatná rozhodnutí, snaží se ze své pavučiny vyprostit. Čelí nejdůležitější otázce ze všech – proč je vlastně tady?


 

Skvěle napsaný příběh s nečekaným koncem, díky obsahu a jazyku je vhodný pro čtenáře od 16 let.
Kniha by měla vyjít na podzim 2011

1 komentář:

  1. Jo jó, četla jsem a moc se líbilo. ^^ Kdybych už neměla originál, rozhodně bych koupila překlad. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvůj komentář! Jsme zvědavé na tvůj názor a jsme rády, že ho s námi sdílíš. Občas se stane,že nejsme schopny odpovědět na všechny komentáře, ale neděste se, všechny komentáře si přečteme a máme z nich radost :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...